Mensen die denken dat het elektronisch patiëntendossier handig is voor als ze bewusteloos op straat liggen hebben het mis. Naast het feit dat een bewusteloos iemand wel identificatie bij zich moet dragen, omdat anders het dossier niet is op te zoeken, handelen medici primair op basis van wat men ter plekke aantreft. "Zoals een reparateur begint met het meten van de spanning in het stopcontact en vervolgens pas uw ogenschijnlijk kapotte televisie open schroeft, zo onderzoekt een arts allereerst de vitale levensfuncties. Als uw hart niet klopt, doet het er weinig meer toe welke medicijnen u allemaal gebruikte. Nee, in dergelijke gevallen levert het patiëntdossier weinig tot geen meerwaarde", schrijft Olf Kinkhorst. Hij vraagt zich naast de draadloze netwerkverbindingen in ambulances af welk nut het EPD heeft als iemand iets in het buitenland overkomt. "Wat gebeurt er trouwens als u zoiets in het buitenland overkomt? En voeren we voor buitenlandse bezoekers aan Nederland een EPD-plicht in?"
Verkeerd medicijngebruik
Ook voor het bestrijden van het verkeerd gebruik van medicijnen zal het EPD geen uitkomst bieden. "Apothekers hebben baat bij publiciteit over verkeerd medicijngebruik." Die laten het publiek geloven dat als zij een grotere rol in het zorgproces hebben, het aantal slachtoffers zou verminderen. Daarbij wordt niet genoemd dat artsen beschikken over software die ze keurig waarschuwt bij contra-indicaties. Verder is het juist de huisarts die een completer beeld van de voorgeschreven medicatie heeft dan de apotheker.
Wat betreft het herhalen van hetzelfde verhaal, iets wat het Ministerie ook als pluspunten noemt, gaat ook dit volgens Kinkhorst niet op. "Het is zo, met goede redenen, dat een arts nooit blind mag varen op een ander. Hij moet zèlf een oordeel vormen. Een fout maken is menselijk, maar andermans fout herhalen is onvergeeflijk. De arts neemt zeker overwegingen van anderen mee in zijn overweging, maar is èn blijft zelf verantwoordelijk. Een klein detail in een verhaal van de patiënt kan leiden tot een totaal andere diagnose en daaropvolgende behandeling."
Inzage
De directeur van het Bureau Keteninformatisering Werk en Inkomen gaat ook nog in op de gevolgen van de privacy van patiënten. De Wet bescherming persoonsgegevens geeft de burger een aantal rechten, zoals het recht op inzage en het recht op correctie. "Het inzagerecht zou nader aangescherpt kunnen worden in een digitaal inzagerecht op digitaal beschikbare gegevens, waarbij de gestelde wettelijke termijnen en vergoedingen komen te vervallen. Immers, als je als ziekenhuis de gegevens voor jezelf digitaal beschikbaar hebt, mag ook de patiënt daarvan profiteren. Wat nog helemaal niet geregeld is, is het recht op inzage in het gebruik van de gegevens, en dat is toch wel cruciaal te noemen in dit kader."
Ondanks zijn bedenkingen ziet Kinkhorst verschillende redenen waarom het EPD er wel en niet moet komen. "Steevast gaat de discussie over geld, wie het moet beheren en over privacyproblemen. Het gaat nooit over wat we nu eigenlijk proberen op te lossen. Om vooruit te komen in de wetenschap, moet je op zoek gaan naar de vraag die niemand stelt."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.