Nederlanders maken zich momenteel meer zorgen over de economische ontwikkelingen dan over terrorisme en terroristische aanslagen. Volgens de Nationaal Coordinator Terrorismebestrijding is het gevoel van veiligheid toegenomen en daarmee de waakzaamheid afgenomen. Verder zijn Nederlanders ook "genuanceerder" gaan denken over de herkomst van terrorisme en de gevolgen van radicalisering voor de Nederlandse samenleving. Zo denkt 89% dat terroristen niet als zodanig worden geboren en denken Nederlanders dat radicalisering niet alleen onder islamitische groeperingen voorkomt.
Verder achten Nederlander de kans op een terroristische aanslag steeds minder groot, waarmee ook de angst voor een aanslag afneemt. Op dit moment is nog 13% bang voor een terroristische aanslag en 85% niet. Het ontbreken van een concrete dreiging van aanslagen in Nederland doet het gevoel van veiligheid steeds verder toenemen; dit jaar voelt 35% zich ‘overal in Nederland’ veilig, vorig jaar was dat 30%. Men maakt zich nu meer zorgen over de economische ontwikkelingen. Dat is een punt van zorg voor 56% van de Nederlanders tegenover 8% die zich nu zorgen maakt over terrorisme.
Wantrouwen overheid
Als het gaat om de bestrijding van terreur en de informatie hierover, vindt 42% de overheid niet zo – of helemaal niet daadkrachtig, 33% vindt de overheid tamelijk - tot heel daadkrachtig. Als het gaat om de overheid als beschermer van de veiligheid tegen terroristische aanslagen is het vertrouwen ten opzichte van vorig jaar met zes procent toegenomen, van 41% naar 47%. Het aantal burgers dat op dit punt wel vertrouwen heeft in de overheid is nu even groot als het aantal dat geen vertrouwen heeft. Nadere analyse laat zien dat hoger opgeleiden op dit gebied meer vertrouwen in de overheid hebben dan lager opgeleiden.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.