Had de FBI eerst nog een gerechtelijk bevel en de hulp van telecombedrijven nodig om de locatie van mobiele telefoons te bepalen, via een techniek waar ook hacker Kevin Mitnick mee werd gepakt, is dat niet meer nodig. Triggerfish technologie laat mobiele telefoons in de buurt geloven dat het een zendmast is, waarop de mobieltjes hun serienummer, telefoonnummer en andere gegevens naar de inlichtingendiensten sturen. Via de techniek wist men in de jaren negentig Kevin Mitnick te arresteren. Er werd altijd aangenomen dat het bereik van Triggerfish beperkt was en dat diensten zoals de FBI die pas konden gebruiken als telecombedrijven een algemene locatie hadden gegeven.
Uit documenten die de American Civil Liberties Union en Electronic Frontier Foundation wisten te bemachtigen, blijkt dat dit helemaal niet het geval is en de FBI op deze manier ook zonder gerechtelijk bevel en hulp van telecomaanbieders mensen kan monitoren. Of de opsporingsdienst dit ook doet is niet bekend. De eigen richtlijnen van de FBI schrijven voor dat men ook voor het gebruik van Triggerfish een gerechtelijk bevel nodig heeft.
Niet dat dit veel voorstelt. Opsporingsdiensten hoeven niet aan te tonen dat er een misdrijf is gepleegd of dat de persoon die men wil bespioneren relevantie heeft voor lopende onderzoeken. Alleen de verklaring van de overheid dat het doelwit "relevant" is, volstaat om een bevel te krijgen. "Een proces dat weinig bescherming biedt tegen misbruik van deze krachtige surveillancetechnologie", zegt ACLU woordvoerder Rachel Myers. Zelfs uit overheidsdocumenten van het Ministerie van Justitie blijkt dat het gebruik van de technologie niet bij iedereen lekker zit. "Het gebruik van triggerfish om mobiele telefoons te lokaliseren is een wat controversieel onderwerp."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.