Door SirDice:
Het Ubuntu OS bestaat niet. Zelfs het OS "Linux" bestaat niet. Linux is een kernel, niets meer en niets minder. Elke distributie voegt daar z'n eigen userland binaries en libraries aan toe. Vergelijk het maar eens met een van de BSD's, dit zijn wel operating systems.
Als je Ubuntu geen OS noemt dan kan je toch beargumenteren dat het een OS moet bevatten, anders had het niet gewerkt.
De website van Ubuntu beschrijft het overigens wel als operating system, net als Debian, waar het op gebaseerd is, zichzelf een OS noemt. Maar wat is een operating system? Wikipedia zegt:
In computing, an operating system (OS) is an interface between hardware and user, which is responsible for the management and coordination of activities and the sharing of the resources of a computer, that acts as a host for computing applications run on the machine.
Tot zo ver helder, dat komt voor zover ik me herinner overeen met een leerboek over operating systems dat ik rond 1985 moet hebben gelezen. Maar dan:
Users may also interact with the operating system with some kind of software user interface like typing commands by using command line interface (CLI) or using a graphical user interface.For hand-held and desktop computers, the user interface is generally considered part of the operating system. On large systems such as Unix-like systems, the user interface is generally implemented as an application program that runs outside the operating system.
Waarmee wat tot het OS wordt gerekend aardig uiteen begint te lopen voor verschillende platforms, dat grafische deel is me namelijk nogal een berg code.
Je schrijft hierboven ook:
Zoveel staat er niet in /usr/src/contrib. En zelfs als je dat weg zou laten heb je nog een werkend OS. Alles in de ports tree, zoals Xorg, Gnome, KDE etc. zijn geen deel van het FreeBSD OS, daarom staan ze ook daar en niet in de source tree.
Reken je dan tot een OS wat minimaal nodig is om een systeem te kunnen starten en in een voldoende bruikbare staat te hebben om applicaties te kunnen installeren en draaien? Op zich een bruikbare definitie. Bevat het FreeBSD-OS dan werkelijk niets wat eerder handig is dan vanuit de meest spartaanse opvatting noodzakelijk? Maar als daar ruimte voor is waar leg je dan de grens precies?
Beginnen met een minimaal systeem is trouwens precies hoe ik mijn Debian-systemen heb opgebouwd, ik gebruik altijd een netinst-image, dat levert je een systeem dat zo minimaal is dat je niets anders tot je beschikking hebt dan de mogelijkheid om iets te installeren waar je wel wat mee kan. Valt dat onder jouw definitie van wat een OS is? Is Debian dan niet zowel een OS als een distributie? En zo ja, waarom is Ubuntu, wat een aangepaste Debian is, dat dan niet, zelfs al richten ze zich meer op het leveren van completere systemen?
Sorry voor de off-topic discussie, maar hij is al gestart en ik ben wel benieuwd naar hoe iemand met zo'n duidelijk beeld van wat een OS eigenlijk is het definieert. Ik neem tenminste aan dat als je zo stellig kan beweren wat wel en geen OS is dat je daar heel heldere criteria voor hebt.