Bijna driekwart van de Amerikaanse computers op de grootste militaire basis in Afghanistan raakten eerder deze maand met een USB-virus besmet. De uitbraak op de basis in Kabul was de reden dat het Ministerie van Defensie een verbod op USB-sticks afkondigde. Volgens functionarissen is het niet de eerste keer dat het virus de kop opsteekt. Eerdere versies zouden informatie over troepenbewegingen hebben doorgestuurd. Welke informatie bij deze aanval is buitgemaakt, is nog onbekend.
De functionarissen die met de aanval bekend zijn, noemen die extreem agressief en afkomstig uit China. Het leger heeft nog niet kunnen bepalen of de malware het werk van de Chinese overheid of individuele hackers is. "De Chinezen leren veel van deze aanvallen", aldus een inlichtingenofficier. "Hoe onze logistieke en andere systemen werken."
Rusland
De infectie zou zo ernstig zijn geweest, dat zelfs vertrekkend President Bush werd ingelicht. Die kreeg echter te horen dat Rusland achter de aanvallen zat en dat die gevolgen voor de nationale veiligheid zouden kunnen hebben. Tenminste één afgeschermd netwerk werd besmet via de autorun malware. "Deze aanval was zo omvangrijk dat het onze aandacht kreeg", zo laat een functionaris de LA Times weten. Niemand lijkt echter te weten of het hier om een gerichte aanval gaat, of dat toevallig een besmette USB-stick de andere systemen infecteerde.
De verantwoordelijk malware "agent.btz", is volgens het Russische Kaspersky Lab uit China afkomstig. Aangezien het leger veel details achterhoudt, is niet duidelijk of het hier om dezelfde versie of een andere variant gaat. Een woordvoerder van het Ministerie van Defensie geeft toe dat een aantal netwerken weer schoon is, maar dat er waarschijnlijk nog steeds besmette systemen zijn.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.