image

Overheid wil dat consument PC-beveiliging controleert

dinsdag 2 december 2008, 12:25 door Redactie, 21 reacties

De overheid roept consumenten op om de computerbeveiliging extra te controleren, want "december is ook een feestmaand voor internetcriminelen." Burgers moeten vooral opletten voor digitale kerstkaarten met malware en het shoppen bij onbetrouwbare webwinkels. "Internetcriminaliteit neemt in allerlei gedaanten wereldwijd toe. Een belangrijke groep van slachtoffers zijn de computergebruikers thuis. Er worden immers thuis veel transacties gepleegd via het internet, zoals online bankieren, webwinkelen en ook het leggen van contacten, chatten en mailen", zo stelt GOVCERT, de overheidsdienst die zich bezighoudt met het afhandelen en voorkomen van ICT-gerelateerde incidenten.

Doordat thuiscomputers meestal niet goed beveiligd zijn, kunnen internetcriminelen hier vaak eenvoudig misbruik van maken. Om consumenten alert te maken gaat de Waarschuwingsdienst.nl de komende maand preventief voor internetcriminaliteit waarschuwen. Inmiddels staat ook een aantal tips online om veilig online aankopen te kunnen doen.

Reacties (21)
02-12-2008, 12:46 door Anoniem
Niets nieuws eigenlijk dus...
Iemand die een fake email kaartje in December aanklikt zal deze ook in een andere maand aanklikken.

Kwa ontwikkeling zal het inderdaad misschien harder gaan, maar dat is het bekende actie <--> reactie.
02-12-2008, 13:18 door Anoniem
Ik adviseer regelmatig onwetende burgers over de gevaren van het on-line zijn maar je moet eens weten hoe makkelijk mensen allerlei rommel aanklikken en dan vervolgens beginnen te piepen dat de PC het niet meer doet.....

Stuur een berichtje met daarin groot, uitverkoop 80% korting, en je moet eens zien wie er allemaal op ingaan!!!!
02-12-2008, 14:47 door Eerde
Tsja als je het apparaat niet weet te gebruiken krijg je dat. Ik denk dat de overheid beter GNU/Linux kan adviseren, dat zal zeker meer effect hebben :)
02-12-2008, 14:56 door Napped
Door EerdeTsja als je het apparaat niet weet te gebruiken krijg je dat. Ik denk dat de overheid beter GNU/Linux kan adviseren, dat zal zeker meer effect hebben :)
Dat mensen spontaan hun computer niet meer kunnen gebruiken zonder een cursus.
En dan wordt linux populair en dan gaat het het zelfde lot als Microsoft achterna.
Leer het nou eens eerde
een Ander OS geven helpt niet je moet de mensen opvoeden.
02-12-2008, 15:05 door Eerde
@Napped
Maar net als bij kinderen opvoeden doe je dat in een veilige omgeving !
Ik weet dat alle winddoos gebruikers het niet uit kunnen staan maar GNU/Linux is inherent veiliger.
En nee, als 90% van de gebruikers GNU/Linux zijn geworden krijg je geen winddoos toestanden.
02-12-2008, 15:36 door Napped
Door Eerde@Napped
Maar net als bij kinderen opvoeden doe je dat in een veilige omgeving !
Ik weet dat alle winddoos gebruikers het niet uit kunnen staan maar GNU/Linux is inherent veiliger.
En nee, als 90% van de gebruikers GNU/Linux zijn geworden krijg je geen winddoos toestanden.
Voor Window wordt veel malware/spyware/wormen/virussen geschreven omdat het et meest gebruikte Desktop OS is ter wereld.
Zodra 80% van de windows gebruikers over is naar linux wordt linux veel interessanter. Linux is niet Foutloos. Dat bewijst maar weer dan ik met de RHE versie op mijn server letterlijk gespammed wordt omdat er telkens nieuwe updates ,updates van updates en patches van de update op de update zijn.

en ik vind het allemaal fijn dat ze op school ook kennis maken met linux.
maar als jij 8/10 nederlanders pakt en je zet ze voor XP/Vista dat ze zo kunnen internetten + mailen+tekstverwerken (mits de computer slecht beveiligd ook zo geinfecteerd) en als je ze een linux voorschotelt dat je er 4 uur achter staat om uit te leggen waar wat zit.

maarja zoals altijd , leef maar verder in je fantasie wereld van die verschilt nog teveel met de realiteit.
Kom toch eens onder die steen vandaan
02-12-2008, 16:53 door spatieman
oh leuk..
een kerstkaart.exe van mijn buurvrouw!!
snel klikken
02-12-2008, 17:11 door Anoniem
Ik controleer de beveiliging van bekenden van me. Maar er zitten er bij waar echt niets tegen helpt. "Het internet is gevaarlijk, niet op alles klikken" is dan het enige wat rest. Ik heb het idee dat dit bij onze vertegenwoordigers in de tweede kamer helaas niet veel anders is. Ook daar zitten er bij dat je denkt, als dat maar goed gaat met alle besluiten die daar genomen worden.
02-12-2008, 17:23 door Anoniem
Voor Window wordt veel malware/spyware/wormen/virussen geschreven omdat het et meest gebruikte Desktop OS is ter wereld. Zodra 80% van de windows gebruikers over is naar linux wordt linux veel interessanter. Linux is niet Foutloos.
Inderdaad. Als over een jaar geen mens meer XP gebruikt maar iedereen Vista, dan zie je dat al die Vista-pc's net zo makkelijk bots worden als XP-pc's. Want dan richt alle malware zich op Vista en ook Vista is niet foutloos.
Dat Vista een aantal interne voorzieningen heeft die de kans verkleinen dat malware z'n werk kan doen, maakt niets uit. Dat malware op Windows zo makkelijk werkt, komt ook niet door ActiveX en RPC, doordat gebruikers standaard als Administrator werken en dat Windows standaard ongeveer alles uitvoert dat het binnenkrijgt. Dat heeft er allemaal niets mee te maken.
De veiligheid van software hangt namelijk alleen maar af van het aantal gebruikers.
Als 80% van de mensen linux zou gebruiken, dan zouden virussen nog veel meer schade aanrichten. Want linux is open source, dus kan iedereen de zwakke plekken zo vinden. En als je linux applicaties nodig hebt, ben je net als bij Windows, aangewezen op allerlei min of meer betrouwbare bronnen. Linux voert ook standaard alle bestanden uit en heeft, net als Windows, vaak execute-rechten nodig om bestanden ueberhaupt te kunnen openen. Verder hangt linux ook van RPC aan elkaar. Ook zet elke linux-distro standaard zoveel mogelijk services aan, die allemaal onder het root-account draaien en een mooie shell meekrijgen. Shells zijn sowieso gevaarlijk want daarin kunnen mensen zomaar allerlei opdrachten uitvoeren. Net als in Windows.

... en als je ze een linux voorschotelt dat je er 4 uur achter staat om uit te leggen waar wat zit.
Ja, elke moderne linux biedt uit-de-doos alleen maar een armetierige text-based interface. Pas na avonden gepruts en geploeter heb je eindelijk firefox draaien. En ervaring leert dat mensen die alleen Windows 2000 kennen, zo aan de slag kunnen met Vista. Even 5 minuten kijken en alles is meteen duidelijk. En net als bij linux is de driver-ondersteuning bij Vista ook niet optimaal.

Riep daar iemand iets over een fantasiewereld?
02-12-2008, 17:44 door nicolaasjan
Door Napped
"...maar als jij 8/10 nederlanders pakt en je zet ze voor XP/Vista dat ze zo kunnen internetten + mailen+tekstverwerken (mits de computer slecht beveiligd ook zo geinfecteerd) en als je ze een linux voorschotelt dat je er 4 uur achter staat om uit te leggen waar wat zit..."
Als je 4 uur nodig hebt om uit te leggen hoe dat in een Linux systeem te doen, ben je een wel erg langdradig verhaal aan het vertellen...
Iemand die zelfs deze meest elementaire zaken niet door heeft, zal er ook op een windows compje niet veel van terecht brengen.

M.v.g., Nico. :)
02-12-2008, 19:25 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
02-12-2008, 19:41 door Eerde
Tsja de leraren op het VMBO zijn nu niet van het betere soort en de leerlingen hebben het niveau van lik-me-vesje.
Dat je 4 uur nodig zou hebben om op een linux boxje te leren: "internetten + mailen+tekstverwerken" is wel heel triest want echt Firefox werkt precies hetzelfde en OOo is niet wezenlijk anders (wel beter) dan dat office gebeuren van M$.
Mail doe je bij Google en is dus platvormonafhankelijk. Verder is cloud computing helemaal in dus doe er je (linux) voordeel mee.

Het argument dat de grotere basis van winddoos de reden van de vele malware is is al zo vaak onderuit gehaald dat het echt onzinnig wordt. Malwareschrijvers hebben een doel en zullen het systeem kiezenwaar het snelst succes mee te behalen valt. Als dat MacOS is of Linux dan stelen ze bij die gebruikers. Men neemt winddoosjes omdat het simpeler is.
02-12-2008, 20:22 door Anoniem
Ik weet niet hoeveel doorsnee-publiek GOVCERT hoopt te bereiken. Door het uiterlijk van de site haakt de eerste beste brave burger meteen al af. En voor de technisch beter onderlegden biedt de site geen zinvolle informatie.
Neem bijvoorbeeld tip 1 voor het veilig winkelen via internet:
Voor alles, maar vooral voor online shoppen geldt: doe dit alleen als je computer goed beveiligd is met minimaal een antivirusprogramma en een firewall.
Ik gebruik linux. Er zijn effectief NUL virussen voor linux. Nieuwe virussen worden slecht herkend. De virusscanner maakt de computer traag en veroorzaakt vaak zelfs storingen in je systeem (herinnert iemand zich AVG nog?).
GOVCERT, als er geen enkele reden is om een virusscanner op een linux-doos te installeren, waarom vermelden jullie dat dan niet? De security-orakels van GOVCERT scheren gemakshalve alle systemen over een kam. Prettig gevoel dat zij de overheid wellich ook adviseren.
Gelukkig biedt de site informatie per besturingssysteem. Dus ik zoek naar artikelen over veiligheids-issues met linux. De eerste bladzijde van de lijst omvat blijkbaar vrijwel uitsluitend artikelen over Firefox en Thunderbird, Sun JRE, OpenOffice, Realplayer, VLC, Acrobat enz. Naarmate je dichter bij de laatste bladzijdes komt, vindt je steeds meer artikelen die wel relevant zijn. Zelfs een berichtje over de linux-kernel en over apps als Gaim, Konqueror en KDE (http://www.waarschuwingsdienst.nl/render.html?cid=1044&offset=140).
Ik vraag me af hoeveel belastinggeld dat GOVCERT eigenlijk kost, en wat het oplevert.
02-12-2008, 21:55 door Napped
Door EerdeTsja de leraren op het VMBO zijn nu niet van het betere soort en de leerlingen hebben het niveau van lik-me-vesje.
Dat je 4 uur nodig zou hebben om op een linux boxje te leren: "internetten + mailen+tekstverwerken" is wel heel triest want echt Firefox werkt precies hetzelfde en OOo is niet wezenlijk anders (wel beter) dan dat office gebeuren van M$.
Mail doe je bij Google en is dus platvormonafhankelijk. Verder is cloud computing helemaal in dus doe er je (linux) voordeel mee.

Het argument dat de grotere basis van winddoos de reden van de vele malware is is al zo vaak onderuit gehaald dat het echt onzinnig wordt. Malwareschrijvers hebben een doel en zullen het systeem kiezenwaar het snelst succes mee te behalen valt. Als dat MacOS is of Linux dan stelen ze bij die gebruikers. Men neemt winddoosjes omdat het simpeler is.

Simpeler en effectiever.
Dat is ook logisch.
of je nou(linux/apple) 1 of 2 van de 100 of (windows)100/500 gebruikers kan misbruiken.
Tuurlijk is windows makkelijker maar dat ligt allemaal aan de gebruikers en dan kan je niet verwijten aan de software.

Je systeem kan nog zo veilig zijn maar als je gebruiker zijn wachtwoord + username weggeeft dan kan je wel linux draaien maar de belangrijke bestanden ben je kwijt.


En 4 uur uitleg , Werken jullie niet met gebruikers :') dan heb je soms wel langer nodig .
Maakt ook niet uit of ze linux windows of dos draaien .. Slopen kunnen ze het.

Over Open Office . Precies het zelfde Hoe vaak mensen daar wel niet mee in de mist gaan , voorbeelden zoals verkeerd opslaan. niet als .doc dan hebben de mensen aan de andere kant ( die dan met neo office / MS office ) weer moeite met help help ut werk nie .

Dan krijg je nog eens het feit dat mensen dingen willen wat niet lekker draait onder linux (zelfs niet met wine) en er geen alternatieven voor zijn.. zoals bepaalde boekhoud pakketen.Die moeten dan maar achterblijven op windows ?

En toch blijven mensen zeuren over Operating Systems terwijl ze beter naar Webapplicaties / site's kunnen kijken.

Er zijn genoeg voorbeelden van site's die allemaal op een *nix omgeving draaien maar toch gedefaced zijn / gehackt / misbruikt voor phising.
En hou ook eens op over M$ . Heb je wel eens gekeken naar $uS€ £inux €nt€rpri$€ die support contracten die je daar afsluit zijn ook niet goedkoop.
02-12-2008, 22:25 door Anoniem
Door Napped
Door EerdeTsja de leraren op het VMBO zijn nu niet van het betere soort en de leerlingen hebben het niveau van lik-me-vesje.
Dat je 4 uur nodig zou hebben om op een linux boxje te leren: "internetten + mailen+tekstverwerken" is wel heel triest want echt Firefox werkt precies hetzelfde en OOo is niet wezenlijk anders (wel beter) dan dat office gebeuren van M$.
Mail doe je bij Google en is dus platvormonafhankelijk. Verder is cloud computing helemaal in dus doe er je (linux) voordeel mee.

Het argument dat de grotere basis van winddoos de reden van de vele malware is is al zo vaak onderuit gehaald dat het echt onzinnig wordt. Malwareschrijvers hebben een doel en zullen het systeem kiezenwaar het snelst succes mee te behalen valt. Als dat MacOS is of Linux dan stelen ze bij die gebruikers. Men neemt winddoosjes omdat het simpeler is.

Simpeler en effectiever.
Dat is ook logisch.
of je nou(linux/apple) 1 of 2 van de 100 of (windows)100/500 gebruikers kan misbruiken.
Tuurlijk is windows makkelijker maar dat ligt allemaal aan de gebruikers en dan kan je niet verwijten aan de software.

Je systeem kan nog zo veilig zijn maar als je gebruiker zijn wachtwoord + username weggeeft dan kan je wel linux draaien maar de belangrijke bestanden ben je kwijt.


En 4 uur uitleg , Werken jullie niet met gebruikers :') dan heb je soms wel langer nodig .
Maakt ook niet uit of ze linux windows of dos draaien .. Slopen kunnen ze het.

Over Open Office . Precies het zelfde Hoe vaak mensen daar wel niet mee in de mist gaan , voorbeelden zoals verkeerd opslaan. niet als .doc dan hebben de mensen aan de andere kant ( die dan met neo office / MS office ) weer moeite met help help ut werk nie .

Dan krijg je nog eens het feit dat mensen dingen willen wat niet lekker draait onder linux (zelfs niet met wine) en er geen alternatieven voor zijn.. zoals bepaalde boekhoud pakketen.Die moeten dan maar achterblijven op windows ?

En toch blijven mensen zeuren over Operating Systems terwijl ze beter naar Webapplicaties / site's kunnen kijken.

Er zijn genoeg voorbeelden van site's die allemaal op een *nix omgeving draaien maar toch gedefaced zijn / gehackt / misbruikt voor phising.
En hou ook eens op over M$ . Heb je wel eens gekeken naar $uS€ £inux €nt€rpri$€ die support contracten die je daar afsluit zijn ook niet goedkoop.


Napped 1 / eerde -1248239563026535630856359324689
02-12-2008, 23:17 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
03-12-2008, 03:30 door Anoniem
Er zijn genoeg voorbeelden van site's die allemaal op een *nix omgeving draaien maar toch gedefaced zijn / gehackt / misbruikt voor phising.
Ligt dat aan een gehackte linux of de webapplicatie dmv een SQL injection of whatever voor methode? Ik gok dat de linuxbak(ken) in veel gevallen wel veilig waren, maar dat de beheerders laks omgaan met patchen van bv opensource webapps. Of webapps gebruiken omdat deze door bv "een manager" hun de strot doorgepropt zijn, zonder te willen kijken naar verdere specificaties (oa security).

Webomgevingen zijn wat mij betreft echt de toekomst, maar we moeten hierin niet de beveiligingsaspecten vergeten. Diensten verdelen over meerdere (virtuele) servers zodat bij een lek in een applicatie de andere servers nog te vertrouwen zijn.
03-12-2008, 08:54 door SirDice
Door EerdeTsja als je het apparaat niet weet te gebruiken krijg je dat. Ik denk dat de overheid beter GNU/Linux kan adviseren, dat zal zeker meer effect hebben :)
Onzin aangezien die kerstkaarten shit geen bugs o.i.d. misbruiken. Bovendien zijn er geen admin of root rechten nodig om een effectieve worm te maken. Waarom zouden diezelfde mensen, als ze linux zouden gebruiken, niet op zo'n kerstkaart klikken? De mens achter de machine veranderd niet.

Het argument dat de grotere basis van winddoos de reden van de vele malware is is al zo vaak onderuit gehaald dat het echt onzinnig wordt. Malwareschrijvers hebben een doel en zullen het systeem kiezenwaar het snelst succes mee te behalen valt. Als dat MacOS is of Linux dan stelen ze bij die gebruikers. Men neemt winddoosjes omdat het simpeler is.
Je spreekt jezelf geweldig tegen hier..
03-12-2008, 09:57 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
03-12-2008, 10:50 door Anoniem
Naast een dosis gezonde achterdocht zou een dualboot systeem voor velen geschikt kunnen zijn:
enerzijds windhoos voor de offline apps en evt. games en anderzijds een linux distro voor het online deel zoals winkelen, bankieren, surfen en emailen.
03-12-2008, 15:45 door Anoniem
Door IceyoungDe reacties weer redelijk Off Topic hahahaha

Vroegâh schreef ik nog wel eens een dingetje dat ik "www.boobs.com" noemde en dat plakte ik aan een mailtje
Dit lijkt natuurlijk een website link naar een "borsten" site maar is dus gewoon een binary .com file
Doel was natuurlijk wat harddisk gereutel te verzorgen en dan een popup met "Wait whilst your disk is being formated"
Er was verder geen damage maar ik mailde later wel dat mensen niet zo snel moesten klikken op dingen die wellicht niet dat waren wat zij verwachtten.
All in de line of security ;-)
humor, kan ik mij ook nog wel heugen, uit de tijd dat mensen doorkregen dat diskettes vaak boot virussen hadden, nu 10 jaar later en we hebben het weer over dingen als autorun enz, dezelfde fout word opnieuw gemaakt alleen op een klein beetje andere manier...

het maakt niet uit welk systeem je gebruikt, zolang het overgrote deel van de gebruikers al wildklikkend op elk scherm, popup en valse beveiligingswaarschuwing klikken kom je overal in, zolang er een wildklikker achter zit maakt het niet uit wat je gebruikt ;)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.