Het draagvlak voor het elektronisch patiëntendossier (EPD) brokkelt in hoog tempo af, zo beweert het NRC in een redactioneel stuk. Het gaat hier volgens de krant niet alleen om de opslag van medische gegevens, maar ook over de bestuurbaarheid van Nederland. Organisaties, burgers en bestuurders staan namelijk met de rug naar elkaar toe. De weerstand tegen het EPD heeft Klink, door niet te wachten op parlementaire besluitvorming, met name aan zichzelf te danken. Ook het in de kou laten staan van huisartsen en apothekers kan de nekslag voor het automatiseringsproject betekenen. "Omdat artsen en zorgverleners de ruggengraat van het systeem vormen." De krant acht het mogelijk dat het EPD dezelfde kant als files of het mestoverschot opgaat. "Iedereen begrijpt dat er iets moet gebeuren. Maar lukken zal het niet."
Naast de impact voor burgers, heeft het elektronische dossier ook gevolgen voor de werkprocessen binnen de zorg. Machtsposities, samenwerkingsgewoonten en communicatiepatronen gaan op de schop. In die zin is de EPD-discussie te vergelijken met reorganisaties die eerder al in grote bedrijven of instellingen plaatsvonden. Waar deze verandering ook plaatsvond "uiteindelijk heeft iedereen digitaal leren communiceren, decentraal leren opslaan en zijn werkproces transparant en controleerbaar leren maken. Dat mag ook van de medewerkers in de patiëntenzorg worden gevraagd."
Huisartsen zouden volgens het NRC twijfelen aan de meerwaarde van een landelijk netwerk en die twijfel is niet terecht, zo merkt de krant op. "Landelijke toegang kan levens redden." Voor het echter zover is zullen er nog de nodige discussies over paslezers, wachtwoorden, privacy, toegang en afkortingen moeten plaatsvinden.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.