Zowel politiek als politie falen in de aanpak van cybercrime en de wereldwijde recessie is een buitenkans voor cybercriminelen, dat is de conclusie van McAfee's Virtual Criminology Report. Door de crisis en angst voor terreur verdwijnt computercriminaliteit onderaan de lijstjes, terwijl de crisis juist een klimaat van angst en ongerustheid schept waar cybercriminelen van profiteren. Volgens de beveiliger kan cybercrime zelfs het economisch herstel negatief beïnvloeden. Daarom moeten overheden beter samenwerken en een hogere prioriteit aan bestrijding geven, iets wat nu niet zou gebeuren.
Een bijkomend probleem is dat zowel politie als rechters de noodzakelijke kennis missen en niet goed getraind zijn. Het gaat dan onder andere om het verzamelen en analyseren van digitaal bewijsmateriaal. "Er is meer training en middelen voor cybercops, aanklagers en rechters nodig." Overheden zouden daarnaast wetgeving moeten instellen die gehackte bedrijven verplicht dit te melden.
Aansprakelijk
Onveilige software is deels voor alle ellende verantwoordelijk en daarom moeten bedrijven die dit soort programma's ontwikkelen worden aangepakt. McAfee stelt voor om software ontwikkelaars deels aansprakelijk te stellen als ze geen "best security practices" bij de ontwikkeling en uitvoer volgen. "We kunnen de stroom van malware niet stoppen totdat besturingssystemen en andere belangrijke applicaties, met name browsers en e-mailclients, een stuk veiliger zijn." Overheidsinstanties kunnen hierbij het goede voorbeeld geven. Door veilige software bij hun leveranciers af te dwingen, zullen uiteindelijk ook consumenten over veiligere software beschikken.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.