image

Politie wapent agenten met mobiele camera's

dinsdag 23 december 2008, 09:43 door Redactie, 16 reacties

Zowel in Rotterdam als Twente krijgen politieagenten de beschikking over camera's om verdachten te filmen, daarnaast werkt volgens de politie het cameratoezicht preventief. Tachtig Rotterdamse agenten ontvangen een mobiele telefoon met camerafunctie, om zo verdachte personen of situaties vast te leggen. Via de telefoons is het mogelijk om gemaakte beelden naar collega's en een politiedatabase te sturen. Foto's kunnen zodoende direct aan een dossier worden toegevoegd. De politie ziet in de mobiele telefoons een nieuw "wapen" om meer aanhoudingen te verrichten.

Surveillanceauto
De politie Twente heeft twee surveillanceauto’s uitgerust met een camera. Eén auto wordt voorzien van een dynamisch camerasysteem, dat is aangesloten op de meldkamer. Hierdoor is het voor de medewerkers van de meldkamer mogelijk om de beelden rechtstreeks mee te kijken. De tweede auto wordt voorzien van een statisch systeem. De camera neemt beelden op, die later kunnen worden uitgekeken. Tijdens de jaarwisseling worden de auto’s met camera voor het eerst ingezet.

De camera’s mogen niet continue opnemen. Er mag alleen gefilmd worden als er een aanleiding voor is, bijvoorbeeld bij dreigende situaties, calamiteiten, op uitgaansavonden, tijdens feesten en evenementen. In het kader van de openbare orde is het de burgemeester die toestemming geeft voor het gebruik van de camera in een bepaald gebied. Het Openbaar Ministerie geeft toestemming als het gaat om opsporing.

Het idee vloeit voort uit, volgens de politie, succesvolle pilot waarbij bikers uitgerust zijn met een camera op hun helm. De inzet van camera’s blijkt met name in preventief opzicht zeer effectief. Naast dat nu twee surveillanceauto’s zijn voorzien van een camera, wordt ook het aantal helmcamera’s uitgebreid.

Preventieve werking
De politie laat verder weten dat de preventieve werking van de camera's het grote voordeel is. "Mensen passen vaak bij voorbaat hun gedrag aan, als ze weten dat ze kunnen worden opgenomen. Dit verhoogt het veiligheidsgevoel bij de medewerkers van de politie." Het beeldmateriaal is daarnaast te gebruiken voor herkenning van personen en kan dienen als bewijsmateriaal.

Reacties (16)
23-12-2008, 09:54 door Anoniem
Politiestaat....
23-12-2008, 10:14 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
23-12-2008, 10:21 door Anoniem
Zomaar een paar (paranoia) vragen....:

Dus vanwege het zgn "veilige gevoel" voor oom agent, kan de privacy worden geschonden?
En wie verteld mij dat die camera's niet continue opnemen?
En wat gebeurt er vervolgens met die beelden?
Wie kunnen er allemaal bij die film database?
23-12-2008, 10:53 door Anoniem
Het is net zo irritant als bij een programma als "wegmisbruikers": daar zijn agenten, (vaak ook kwalijk genoeg) in burgerkleding mèt camera bezig om overtreders aan te houden. Alles wordt gefilmd en als mensen heftig daartegen protesteren wordt ook dat nog eens in beeld gebracht. Dat vind ik een zeer kwalijke rol van de video-politie. Nu met het plan in Twente dreigen we dezelfde kant op te gaan. Dus de vraag is inderdaad: wat gebeurt er met die beelden en als je niet gefilmd wil worden wat dan? Het antwoord laat zich raden.
Er hangen op talloze plaatsen al genoeg camera's, laat het wat mij betreft daar maar bij blijven.
23-12-2008, 11:07 door dim
Vreemd genoeg maakt de politie zelf wel altijd bezwaar als je hun gedragingen wilt vastleggen op film...
23-12-2008, 11:14 door Anoniem
Haal die aan/uit knop dan weg bij de agent en laat die camera wel continu opnemen. En zorg dat de beelden integraal opgevraagd kunnen worden voor gebruik bij rechtzaken. Eens kijken hoe de gemiddelde agent het vindt als zijn eigen doen en laten tijdens z'n dienst continu wordt vastgelegd.
23-12-2008, 11:25 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
23-12-2008, 12:06 door Anoniem
Door AnoniemHet is net zo irritant als bij een programma als "wegmisbruikers": daar zijn agenten, (vaak ook kwalijk genoeg) in burgerkleding mèt camera bezig om overtreders aan te houden. Alles wordt gefilmd en als mensen heftig daartegen protesteren wordt ook dat nog eens in beeld gebracht. Dat vind ik een zeer kwalijke rol van de video-politie. Nu met het plan in Twente dreigen we dezelfde kant op te gaan. Dus de vraag is inderdaad: wat gebeurt er met die beelden en als je niet gefilmd wil worden wat dan? Het antwoord laat zich raden.
Er hangen op talloze plaatsen al genoeg camera's, laat het wat mij betreft daar maar bij blijven.

Je moet ook niet luid protesteren. Eerst de agent zijn werk laten doen, dan de cameraman laten weten, liefst even een briefje schrijven, dat gebruik van de opnames op enigerlei wijze niet zal zijn toegestaan, ook niet met onherkenbaar gezicht/stem/kenteken, maar alleen wanneer volledige persoon en auto onherkenbaar worden gemaakt. Gebruiken ze het dan toch: civiel proces tegen de zender EN de opdrachtgever. Kan Spee eens een keer aan de rechter uitleggen wat hij allemaal aan het doen is.
23-12-2008, 14:10 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
23-12-2008, 14:29 door Anoniem
Welkom op Security.nl Peter V. Het gros van de mensen hier kan inderdaad niet anders doen dan denken aan zijn/haar eigen 'privacy'. Of Nederland veiliger en beter leefbaar wordt, kan de meesten hier niks schelen. Ze zijn al lang blij dat er weer een camera-artikel is zodat ze hun paranoia gedachten (in de volksmond ook wel 'gezeik' genoemd) weer met de overige lezers kunnen delen.. Zonder daarbij ook maar enige gedachtekronkel voor de maatschappij te gebruiken en al helemaal niet van common sense gehoord hebben.. Nee, menig lezer (en antwoorder) hier denkt volgens mij nog in de Soviet Unie te leven.

(Overigens valt het artikel wel mee. Het komt aardig neutraal op mij over)
23-12-2008, 14:35 door Anoniem
Van mij mogen ze die camera's lekker op hun helm houden, dat betekent namelijk ook dat de agenten te traceren zijn.
Dit omdat er toch een signaal naar de meldkamer moet en een live-stream levert constant een signaal en die is te trianguleren. Lekker kijken waar de politie is, werkt nog veel preciezer dan gps! Ideaal voor criminelen trouwens...
23-12-2008, 17:08 door awesselius
Zo'n agent kun je altijd zeggen waar het op staat:

"Het is niet de taak van de overheid de burger te controleren. Het is de taak van de burger de overheid te controleren."

Het parlement (en daarmee alle uitvoerende machten) is in dienst van de burger. Dus ook de agent.

Agenten zijn getraind om in kritische situaties de controle te hanteren. Hier hebben ze middelen voor die de authoriteit kan afdwingen. Maar als de situatie daar niet naar is, dan is een agent niets anders dan een 'handhaver van de openbare orde'. Hij of zij hoeft op dat moment niets uit te voeren of te vorderen. Ze dienen dan altijd naar jou te luisteren en jou vragen te beantwoorden. Wees dan ook geduldig en beleefd. Maar stel altijd vragen in plaats van ze de les te lezen.

Als ze dus gebruik maken van video, dan mag je ze het hemd van hun lijf vragen en ze moeten daar vanuit hun ede als ambtenaar antwoord op geven. Doen ze dat niet, dan breken ze hun ede en hoef jij al helemaal niet meer naar hun te luisteren. Dan hebben ze jou namelijk niet achtbaar behandeld en een dispuut veroorzaakt.

Leg dat zelf ook op video vast of laat het op papier vastleggen als er iets gezegd of gevraagd wordt. Ook dit zijn ze verplicht te doen. Vraag hun badgenummer en hun legitimatie. Willen ze dit niet, dan breken ze de wet.

Kom op voor je rechten:
http://www.claimyourrights.eu/
http://www.freedom-school.com/

- Unomi -
24-12-2008, 01:28 door Anoniem
politie leert mobiel bloggen!
24-12-2008, 11:59 door spatieman
waneer komen de linkjes dat we live mee kunnen kijken als ze zich platrijden met hun camera in de auto.
24-12-2008, 14:29 door Anoniem
En dat gaan zij zeker voornamelijk gebruiken om mensen aan te pakken die door rood lopen en zonder licht fietsen zoals gewoonlijk
23-06-2011, 20:30 door Anoniem
30 jaar terug gaf ik als politieagent al aan dat het controleren bij scholen veel effectiever zou zijn. Mijn opdracht bleef daar en daar controleren zo krijgen we meer punten. Dat kwam mooi uit want ik had de opvangpost boven op een viaduct en de mensen zagen mij van mijlen ver al staan!! weinig bekeuringen dus!!!! En die adjudant zich maar afvragen hoe het kwam dat als ik dienst had er zo weing hard rijders waren????
Ik ben dan ook uit onvrede bij de politie weggegaan.
Mijn collega's die wel goed wilde mis ik nog steeds, dat was de prijs die ik moest betalen!!!!

Door Iceyoung:
Door AnoniemHaal die aan/uit knop dan weg bij de agent en laat die camera wel continu opnemen. En zorg dat de beelden integraal opgevraagd kunnen worden voor gebruik bij rechtzaken. Eens kijken hoe de gemiddelde agent het vindt als zijn eigen doen en laten tijdens z'n dienst continu wordt vastgelegd.

Als de leiding zegt SPRING
Vraagt de agent alleen HOE HOOG

Ik heb tijdens een snelheids controle op een afgelegen gebied binnen de bebouwde kom (je kent ze wel die plekken, brede wegen, geen voet gangers of fietsers, waar alles overzichtelijk is en dus iedereen 70 rijdt i.p.v. 50, de cash cow plekken noem ik ze altijd) aan die agent gevraagd waarom ze op deze afgelegen plek staan en niet op een druk punt bij een school b.v. waar de kans dat men te hard rijdt weliswaar klein is maar het risico van te hardrijden beduidend hoger ligt.
Dan krijg je als antwoord, ik kies deze plaats niet.
Maar hij staat er wel.
Ergo dus gewoon totaal geen gevoel waar hij mee bezig is, vraagt zich absoluut niet af of ie met wat zinnigs bezig is.

En dan vinden ze het gek dat de burgers het respect in hen verloren is.

Maar als mobiele camera standaard kun je ze wel gebruiken, ze roesten in iedergeval niet !! ;-)

Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.