image

21 anti-virusbedrijven wegens patentschending voor rechter

vrijdag 9 januari 2009, 11:57 door Redactie, 9 reacties

Tal van bekende anti-virusbedrijven zijn wegens patentschending door een patentbureau aangeklaagd. Volgens de Amerikaanse "Information Protection and Authentication of Texas" (IPAT) gebruiken Symantec, Microsoft, AVG Technologies, Check Point Software, Comodo Group, ESET, F-Secure, Iolo Technologies, Kaspersky Lab, McAfee, Mircoworld, Netveda, Norman Data, Novell, PC Tools, PWI, Sophos, Sunbelt, Trend Micro, Velocity Micro en Webroot allemaal gepatenteerde technologieën.

De patenten, 5,311,591 en 5,412,717 beschrijven procedures voor programma autorisatie features. Het beschreven systeem is ontworpen om software tegen onrechtmatig gebruik te beschermen en gebruik van relevante resources te monitoren. Beveiligingssoftware gebruikt soortgelijke routines om aan bepaald gedrag malware te herkennen. IPAT wil een schadevergoeding en dat de 21 beveiligingsbedrijven stoppen met het schenden van de patenten.

Reacties (9)
09-01-2009, 12:22 door Eerde
Only in America...
09-01-2009, 12:30 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
09-01-2009, 14:07 door Anoniem
Dit laat maar weer eens zien dat softwarepatenten een heel kwaad iets zijn. In Nederland kennen we ze officieel niet, maar de praktijk is snel aan het veranderen ten gusten van dit soort malafide bedrijven. Helaas.

-santax-
09-01-2009, 14:10 door Anoniem
Behoorlijk oude patenten al. Waarom komen ze daar nu pas mee?
09-01-2009, 14:19 door Anoniem
Door AnoniemBehoorlijk oude patenten al. Waarom komen ze daar nu pas mee?
Uiteraard wachten tot er heel veel gebruik van gemaakt wordt, en dan veel geld verdienen. Maar dat is dan weer niet ongebruikelijk...
Waarschijnlijk zullen de anti-virus bedrijven gaan aantonen dat het prior-art is, en dus misschien er onderuit komen.
09-01-2009, 14:33 door Anoniem
Aan 'prior art' dacht ik eerst ook. Tot ik zag dat deze patenten uit 1994 en 1995 waren...
09-01-2009, 15:02 door Anoniem
quote]Door AnoniemBehoorlijk oude patenten al. Waarom komen ze daar nu pas mee?[/quote]
Zou simpele oplossing voor zijn. Wanneer een patenthouder niet binnen x tijd (b.v. 1 jaar) nadat hem de inbreuk ter ore kan zijn gekomen een claim indient, dan moet dit gelijkgesteld worden als het stilzwijgend verlenen van een gebruikslicentie zonder vergoeding.
10-01-2009, 10:57 door Anoniem
Door Anoniemquote]Door AnoniemBehoorlijk oude patenten al. Waarom komen ze daar nu pas mee?

Zou simpele oplossing voor zijn. Wanneer een patenthouder niet binnen x tijd (b.v. 1 jaar) nadat hem de inbreuk ter ore kan zijn gekomen een claim indient, dan moet dit gelijkgesteld worden als het stilzwijgend verlenen van een gebruikslicentie zonder vergoeding.[/quote]
Leuk bedacht. Maar volgens mij komen ze daar snel onderuit. Want hoe merk je dat iemand het patent schendt? Dan moet je alle software ontwikkelingen gaan volgen. Dat kan natuurlijk niet of nauwelijks. Vervolgens kom je dan met het compromis "binnen x tijd nadat het is opgemerkt". Maar bewijs maar eens wanneer de patenthouder het voor het eerst heeft opgemerkt....
Wordt allemaal erg lastig, denk ik...

Maar goed, dit geeft duidelijk de beperkingen van het patentrecht aan. Je moet al veel geld hebben om dit te kunnen doen. Ten eerste om het aan te vragen. Ten tweede om de markt in de gaten te houden. Ten derde om de rechtszaak vol te houden (die waarschijnlijk jaren duurt).
Kortom, de grote spelers kunnen hier gebruik van maken, maar de kleine bedenker niet...
14-01-2009, 20:02 door Anoniem
Kan natuurlijk alleen maar weer in de VS. De 21 grootste anti-virus bedrijven allemaal voor de rechter slepen voor een patent wat bijna 15 jaar oud is, om een schadevergoeding af te dwingen.

Waar zijn ze nou mee bezig daar? Is het niet tactischer om te beginnen bij een relatief klein virus bedrijf, en die voor de rechter te slepen? Als dit succes heeft ga je een stapje omhoog. 21 beveiligingsbedrijven moeten toch wel met een goede verdediging kunnen komen lijkt mij.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.