Door een computerfout in een Amerikaanse variant van het elektronisch patiëntendossier hebben patiënten vijf maanden lang de verkeerde medicatie toegediend kregen. De bug zorgde ervoor dat medische gegevens, zoals actieve medicatie en onderzoeksresultaten, onder de naam van een andere patiënt verschenen. Het dossier gaf ook het einde van een behandeling niet duidelijk weer, waardoor sommige patiënten onnodige doses van allerlei medicijnen kregen. In totaal klaagde vijftig ziekenhuizen en gezondheidscentra over problemen met het elektronisch patiëntendossier (EPD). Politici zijn woedend dat de betrokken patiënten niet meteen zijn ingelicht over het probleem en de mogelijk onterechte medicatie. De problemen met het EPD hebben er ook mogelijk voor gezorgd dat slachtoffers aan andere medische fouten zijn blootgesteld.
De fouten met het systeem begonnen in augustus en stopten in december, al die tijd werd patiënten niets verteld. Als oorzaak wordt de jaarlijkse software upgrade genoemd. Er zijn geen bewijzen dat patiënten door de fouten iets is overkomen, hoewel het onderzoek nog loopt. Volgens de Amerikaanse media is het probleem veel groter, aangezien de overheid, net als in Nederland, een algemeen EPD wil opzetten. Dit zou medische fouten moeten voorkomen, maar zoals het net ontdekte probleem volgens specialisten aantoont, moet men het elektronisch patiëntendossier nauwlettend monitoren.
"Er is een grote hype over het elektronisch patiëntendossier, dat het iets ongekend goed is. Het is een groot stuk van de puzzel, maar het is geen wondermiddel. Er is ook de mogelijkheid tot onbedoelde gevolgen", zegt Dr. Jeffrey A. Linder van de Harvard Medical School.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.