image

Verkeerde medicatie door fout in elektronisch patiëntendossier

zondag 18 januari 2009, 13:01 door Redactie, 13 reacties

Door een computerfout in een Amerikaanse variant van het elektronisch patiëntendossier hebben patiënten vijf maanden lang de verkeerde medicatie toegediend kregen. De bug zorgde ervoor dat medische gegevens, zoals actieve medicatie en onderzoeksresultaten, onder de naam van een andere patiënt verschenen. Het dossier gaf ook het einde van een behandeling niet duidelijk weer, waardoor sommige patiënten onnodige doses van allerlei medicijnen kregen. In totaal klaagde vijftig ziekenhuizen en gezondheidscentra over problemen met het elektronisch patiëntendossier (EPD). Politici zijn woedend dat de betrokken patiënten niet meteen zijn ingelicht over het probleem en de mogelijk onterechte medicatie. De problemen met het EPD hebben er ook mogelijk voor gezorgd dat slachtoffers aan andere medische fouten zijn blootgesteld.

De fouten met het systeem begonnen in augustus en stopten in december, al die tijd werd patiënten niets verteld. Als oorzaak wordt de jaarlijkse software upgrade genoemd. Er zijn geen bewijzen dat patiënten door de fouten iets is overkomen, hoewel het onderzoek nog loopt. Volgens de Amerikaanse media is het probleem veel groter, aangezien de overheid, net als in Nederland, een algemeen EPD wil opzetten. Dit zou medische fouten moeten voorkomen, maar zoals het net ontdekte probleem volgens specialisten aantoont, moet men het elektronisch patiëntendossier nauwlettend monitoren.

"Er is een grote hype over het elektronisch patiëntendossier, dat het iets ongekend goed is. Het is een groot stuk van de puzzel, maar het is geen wondermiddel. Er is ook de mogelijkheid tot onbedoelde gevolgen", zegt Dr. Jeffrey A. Linder van de Harvard Medical School.

Reacties (13)
18-01-2009, 13:07 door Anoniem
Wel jammer als je een open hart operatie krijgt, terwijl je in het ziekenhuis bent voor een kijkoperatie aan je knie...
18-01-2009, 13:19 door spatieman
nee.
of je wordt als man binnen gebracht.
en gaat als vrouw weer naar buiten...
18-01-2009, 13:43 door Anoniem
"Er zijn geen bewijzen dat patiënten door de fouten iets is overkomen, hoewel het onderzoek nog loopt"

Als het om medische aspecten gaat, mogen we blij zijn dat er geen ernstige ongelukken zijn gebeurd. Maar wat te denken van de financiele gevolgen van het maandenlang verstrekken van onnodige medicijnen??? Dames en heren politici: het EPD lijkt mooi, maar bezint eer ge begint!!!!
18-01-2009, 14:34 door Eerde
Het EPD zou vouten voorkomen, maar niemand vroeg zich af hoe de vouten in het EPD voorkomen moeten gaan worden.
Het blijft vooralsnog een slecht opgezet systeem.
18-01-2009, 14:54 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
18-01-2009, 15:25 door TD-er
Door Jos VisserAch ja, zo gaan dat soort dingen. Is dit nieuws? Waar mensen werken worden fouten gemaakt, of die mensen nu de dokters zijn of de engineers van het EPD. De vraag is eerder: Waar kwam het idee vandaan dat de invoering van het EPD het aantal fouten tot nul zou reduceren?
Dat was een van de redenen om het in te voeren, naast kostenbesparing.

Het grootste probleem van automatisering is dat de mensen een vrijwel blindelings vertrouwen hebben in de computer en daardoor zelf minder nadenken of zelfs minder kennis nodig hebben.
18-01-2009, 16:19 door Anoniem
Over fouten die met/door het EPD kunnen gebeuren, willen politici hier in Nederland niets horen. Want het komt hun niet uit.
Het verstoort het beeld van een ideale wereld waarin zij leven.

"Gaat u maar rustig slapen. Wij waken over u."
(Yeah, right)

"Anything that can go wrong, will eventually go wrong."
18-01-2009, 19:02 door Anoniem
Het probleem is dat met papieren dossiers het net zo goed fout gaat. Daar gaat het echter over een (grote?) hoeveelheid individuele gevallen. Dat is echter veel moeilijker bij te houden; 's een keer een schrijffoutje of een verloren bladzijde is niet opvallend genoeg om te registreren. Je kunt in ieder geval niet zeggen dat het EPD voor extra problemen zorgt.
18-01-2009, 20:53 door Ed Dekker
Door TD-er
Door Jos VisserAch ja, zo gaan dat soort dingen. Is dit nieuws? Waar mensen werken worden fouten gemaakt, of die mensen nu de dokters zijn of de engineers van het EPD. De vraag is eerder: Waar kwam het idee vandaan dat de invoering van het EPD het aantal fouten tot nul zou reduceren?
Dat was een van de redenen om het in te voeren, naast kostenbesparing.

Het grootste probleem van automatisering is dat de mensen een vrijwel blindelings vertrouwen hebben in de computer en daardoor zelf minder nadenken of zelfs minder kennis nodig hebben.
http://www.guy-sports.com/fun_pictures/no_brain.jpg
19-01-2009, 00:51 door Anoniem
Deze fouten werden ook gemaakt voordat het EPD geintroduceerd werd. In feite dus een hype over een hype... Wat is nieuw?
19-01-2009, 08:49 door jaapd
Dat kunnen wij hier al lang ook krijgen. Er is gelukkig nog geen landelijk systeem, maar elke plaats en elk ziekenhuis heeft z'n eigen systeem.
19-01-2009, 10:29 door Anoniem
Door AnoniemDeze fouten werden ook gemaakt voordat het EPD geintroduceerd werd. In feite dus een hype over een hype... Wat is nieuw?


Deze fouten wereden echter veroorzaakt door een software-update. Niet door een arts die iets verkeerd op een formulier invult.
Anders gezegd: ja, in het verleden werden ook fouten gemaakt. Maar dat waren individuele gevallen.
Nu worden door softwarefouten grote groepen patienten bedreigd.
En als dit dodelijk afloopt, wie is er dan verantwoordelijk?
De arts of de betreffende programmeur die waarschijnlijk geen medische kennis heeft?
23-01-2009, 09:51 door Mindcon
BIOEFFECTS: Opnieuw onveilige Internet Burgers-Patiëntendossiers!

Beste @Medemens,

Wubby Luyendijk, ‘Poli op internet bij Erasmus MC’, nrc.nl, 12 januari 2009, < http://www.nrc.nl/binnenland/article2118341.ece/Poli_op_internet_bij_Erasmus_MC_ >.

Quote: < … > Door in te loggen op de website kunnen de patiënten hun behandeling digitaal volgen, chatten met lotgenoten en de laatste foto’s en uitslagen opvragen van hun longfunctie, bloedonderzoek en sputumkweken. Binnen een half jaar kunnen alle omstreeks 1.000 patiënten met deze aandoeningen op de virtuele poli terecht. Tegelijkertijd is het de bedoeling dat specialisten elektronisch medicijnen gaan voorschrijven en op den duur met huisartsen en apothekers via het portaal diagnoses, uitslagen, behandelplannen en ontslagbrieven uitwisselen. < … >.
Read full article
http://www.nrc.nl/binnenland/article2118341.ece/Poli_op_internet_bij_Erasmus_MC_
---- ----

Hier nog wat meer over de Invasion of Privacy:

Mindcon, ‘Glazen huis … glazen lichaam … glazen brein … ?!’, volksopstand2008.nl, < http://www.volksopstand2008.nl/forum.html?func=view&catid=18&id=1472 >.

Hoogachtend.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.