Regelmatig krijgen we op de redactie van Security.nl vragen over ICT en recht, vandaar dat we in samenwerking met ICT-jurist Arnoud Engelfriet een nieuwe rubriek zijn begonnen waar de vragen van lezers centraal staan. Heb je dus een vraag over je privacy op het web, je aankoop bij een webshop, het downloaden van materiaal of het feit dat je baas je e-mail leest? Stuur hem naar juridischevraag@security.nl. Elk kwartaal kiest Arnoud de meest creatieve vraag, die dan zijn boek "De wet op internet" zal ontvangen.
Mag je een honeypot opzetten of valt dat onder uitlokking?
Arnoud: Een honeypot is een opzettelijk zwak beveiligd systeem dat opgezet wordt met als doel computercriminelen, virussen, Trojans en dergelijke te kunnen detecteren. De zwakke beveiliging zorgt ervoor dat de honeypot een aantrekkelijk doel wordt, en doordat het systeem is voorzien van uitgebreide logging en dergelijke, zijn IP-adressen en misschien wel meer van de aanvallers te achterhalen. Je zorgt er met een honeypot dus voor dat mensen daar computervredebreuk, vernieling van gegevens en andere misdrijven kunnen plegen.
Uitlokken van misdrijven is strafbaar: artikel 47 lid 1 Wetboek van Strafrecht verbiedt het opzettelijk uitlokken van strafbare feiten "door giften, beloften, misbruik van gezag, geweld, bedreiging, of misleiding of door het verschaffen van gelegenheid, middelen of inlichtingen". Wie bijvoorbeeld een huurmoordenaar inschakelt, lokt de moord uit en is daarmee net zo strafbaar als de moordenaar zelf. Maar ook het bedreigen met geweld van een klasgenoot om in de supermarkt iets te stelen, valt onder uitlokking. Je honkbalknuppel uitlenen aan een buurman die grote ruzie heeft met zijn ex kan ook al snel als uitlokking of poging daartoe worden gezien. Wel zal het OM moeten aantonen dat je die knuppel gaf met de bedoeling dat de buurman daarmee de ex zou mishandelen of diens huis ging vernielen.
Een belangrijk aspect bij uitlokking is dat de uitlokker degene is van wie het initiatief moet komen. Als de buurman al zelf van plan was om het huis van zijn ex kort en klein te slaan, dan lok je dat feit niet uit door hem je honkbalknuppel te lenen. (Je bent misschien wel medeplichtig als je wist dat hij dat ging doen.) Dit is dus waar de discussie over lokfietsen, lokvuilniszakken, loktienerdrankkopers, lokhoeren, lokvrachtwagens, lokhomo's en wat al niet meer steeds over gaat. Zet je daarmee onschuldige mensen aan tot het stelen van een fiets, het illegaal buitenzetten van afval enzovoorts of waren deze mensen dat toch al van plan?
In 2008 oordeelde de Hoge Raad dat het toegestaan is om een lokfiets te plaatsen op een plek waar fietsendieven actief zijn. De lokfiets stond niet op slot, maar dat was onvoldoende om van uitlokken te spreken. Had een agent de dief aangesproken en gezegd "op de hoek staat een rode fiets zonder slot, die kun je zo meenemen" dan zou het wel uitlokking zijn geweest.
Het lijkt mij dat je net zo goed een loknetwerk of lokcomputer (honeypot) mag opzetten. Met het opzetten van zo'n systeem zet je mensen niet aan om iets te doen dat ze niet al zelf van plan waren. Ik zou alleen uitkijken met bijvoorbeeld de honeypot promoten op crackersites of IRC kanalen, want dan kan een verweer van uitlokking best wel eens effect hebben: "Ik was alleen wat aan het lezen en toen haalde hij me over om het eens te proberen bij die site".
Heb jij ook een vraag voor Arnoud en wil jij kans op zijn boek maken? Stuur dan je vraag naar juridischevraag@security.nl
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.