De overheid wil de de slimme energiemeter, waarmee energieleveranciers zeer nauwkeurig het leefpatroon van burgers in kaart kunnen brengen, toch binnenkort landelijk invoeren. Vorig jaar besloot de Eerste Kamer dat burgers zelf moeten kunnen kiezen of ze een slimme meter gebruiken of niet. Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) heeft het wetsvoorstel voor invoering van de slimme meter aangepast en zal dat volgende week naar de kamer sturen.
Privacy
Volgens de Senaat maakt de slimme meter een inbreuk op de privacy van burgers, omdat de meters op afstand af te lezen zijn door het energiebedrijf. Van der Hoeven heeft de kritiek in haar voorstel verwerk. In de nieuwe wet kan de eindgebruiker een slimme meter weigeren, en ook zelf kiezen hoe vaak de meter wordt uitgelezen, zo maakte ze in het televisieprogramma Kassa bekend. In het voorstel van vorig jaar konden burgers die de meter niet wilden installeren wegens een economisch delict vervolgd worden en maximaal een half jaar gevangenisstraf krijgen.
Rechten
Op dit moment zouden er nog veel fouten worden gemaakt met de meterstanden, vooral wanneer mensen naar een ander energiebedrijf overstappen. Iets wat de slimme energiemeter zou moeten oplossen, aangezien die op afstand is uit te lezen. Oorspronkelijk waren ‘slimme meters’ bedoeld om consumenten inzicht te geven in hun energiegebruik, zodat men energie zou kunnen besparen.
Volgens de Consumentenbond is het echter niet vanzelfsprekend dat de slimme energiemeter tot energiebesparend gedrag van consumenten leidt. Daarnaast vond de Bond vorig jaar dat de slimme meter grove inbreuk op de meest fundamentele rechten van de mens maakte, namelijk het recht op respect voor privé-leven en gezinsleven.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.