Wat een interessante discussies weer. De ene is nog stelliger dan de ander. Die stelligheid is ook het enige waaruit zou moeten blijken wie er gelijk heeft, want helaas roept iedereen maar wat zonder echte inhoudelijke argumenten.
Een anoniem vatte al het gezegde vrij aardig samen met
blablablabla di bla.
Meerdere malen hebben anderen en ik je gewezen op het feit dat er een koppeling is tussen marktaandeel en kraakbaarheid
.
Als het zo stellig beweerd wordt, moet het wel waar zijn zeker. Of niet?
Symantec heeft enige jaren geleden (in een heus officieel rapport!) geroepen dat het aandeel malware voor OS/X rechtevenredig zou toenemen met het marktaandeel. OS/X wordt nu op zo'n 9% van de computers gebruikt en er is nog steeds 0% malware.
Hoeveel malware bestaat er voor Apache-servers die op bsd, linux of Solaris draaien? En hoeveel malware voor IIS op Windows?
Ook zonder het mega-marktaandeel van Windows, bestond er genoeg malware voor de Commodore 64.
In de echte wereld is genoeg tegenbewijs dat weinig van deze stellige beweringen overeind laat.
Malware-bestrijders bevelen al jaren virusscanners voor *IX aan. Want, als het niet voor *IX-malware is dan helpt het toch ook om de verspreiding van Windows-malware via *IX-machines te voorkomen.
Jaaaa roept de massa dan in koor,
alle *IX-machines moeten ook virusscanners hebben om onze Windozen te helpen beschermen.
De Symantecs, Sophossen en McAfee's van deze wereld en ook de massa zelf hebben blijkbaar nog niet bedacht dat andersom ook kan. Er zijn al heel veel Windozen met virusscanners. Die kunnen heel goed *IX-malware tegenhouden door wat extra definities op te nemen. Maar ehhh, waar blijven die definities dan?
Malware moet starten voor het iets kan doen. Windows start vanalles vanzelf om de gebruiker werk uit handen te nemen. Veel andere besturingssystemen doen dat in mindere mate. Op Windows moeten bestanden vaak zelfs execute-rechten hebben om ueberhaupt gelezen te kunnen worden. Op *IX niet.
Wie software wil installeren op linux, gebruikt doorgaans de repositories voor zijn distro. Dat maakt de kans op trojans veel kleiner. Dat systeem verandert niet spontaan wanneer meer mensen linux gaan gebruiken. Dus de kans op een trojan wordt niet groter doordat er meer gebruikers zijn. Hooguit worden de download-tijden wat langer door de drukte op de server.
Windows heeft geen software-repositories waardoor gebruikers aangewezen zijn op sites waarvan men niet weet hoe betrouwbaar die zijn.
Een standaard XP-installatie maakt de eerste gebruiker Administrator, zonder wachtwoord. Een recent artikeltje op deze site maakte duidelijk dat (wat iedereen al wist) veel malware daardoor juist goed kon werken. En domme gebruikers doen geen moeite om hun eigen rechten te beperken, want daardoor gaan een hoop spullen ook niet meer werken. De meeste malware doet ook geen bijzondere dingen, maar dingen die gewoon kunnen als je als Administrator werkt. Daar is weinig hocuspocus bij.
Op linux werkt men niet standaard als root, en heeft men standaard een wachtwoord. Die instelling verandert niet doordat meer mensen linux gaan gebruiken.
Op Windows-systemen is het per definitie lastig om alles met beperkte rechten te kunnen gebruiken. Dat geldt ook voor services. Dus daarom gebeurt het niet. Als Microsoft zich echt zo zou inspannen voor een veiliger wereld, zou men zorgen dat software en services zonder Administrator-rechten bruikbaar is en wellicht zelfs zonder shell. In plaats van als System een explorer.exe starten voor alle services en het systeem zelf. Dan zou UAC namelijk niet zo vaak om wachtwoorden hoeven te vragen en daardoor vermoedelijk niet z'n doel voorbij schieten.
De zwakte van een systeem is de gebruiker en die zitten helaas achter elk systeem.
Ja. En er is helemaal niets dat de techniek kan doen om gebruikers enigzins tegen zichzelf te beschermen?
Als de heer D.Umkopf een ongeluk maakt in een lelijk eendje of in een Volvo, heeft hij dan dezelfde kansen om zijn foutje te overleven? En als de ontwerpverschillen tussen auto's dit mogelijk maken, waarom zouden ontwerpverschillen tussen verschillende software dan niet kunnen helpen bij de beveiliging? Mooie voorbeelden van software die hetzelfde doet maar verschillend ontworpen is, zijn
Bind - MaraDNS en
Sendmail - Postfix.
Als ik stel dat Windows Vista minder vatbaar is voor malware dan Windows 95, zal de massa het vermoedelijk met me eens zijn. Maar dat zou betekenen dat puur en alleen de verschillen in de software dus wel invloed kunnen hebben op de veiligheid van de gebruiker?
Windows is niet onveilig geworden doordat het veel gebruikt wordt. Het is populair geworden door het gebruiksgemak (en zogenaamd slimme verkoop-trucs). En dat gebruiksgemak zit 'm voor een flink deel in het automatisch uitvoeren van allerlei code. En dat kan ook misbruikt worden. Veel moeilijker dan dat is het helaas niet. Bij Windows hangt het touwtje uit de voordeur, bij de meeste *IX-en zit de voordeur gewoon op slot.
De enige mensen die dat eigenlijk altijd tegenspreken, zijn mensen die alleen maar Windows kennen. Als mensen die alleen maar Windows kennen zichzelf toch computer-expert noemen, moet je ze niet geloven!
Een nuchtere kijk op deze zaken vindt men op www.kernelthread.com/publications/security/.