De volledige versie van Internet Explorer 8 moet nog verschijnen, maar de onderzoeksafdeling van Microsoft is inmiddels bezig met de browser van de toekomst, nu nog met de codenaam Gazelle. Waren websites in een ver verleden nog statisch, vandaag de dag zijn het dynamische webapplicaties en browsers hebben daar nooit echt rekening mee gehouden. Zelfs nieuwe architecturen zoals Internet Explorer 8 en Google Chrome geven de browser geen exclusieve rechten om het systeem te beschermen.
De oplossing is Gazelle, een nieuwe browser waar Microsoft aan werkt. Gazelle's browser kernel is een besturingssysteem dat als enige de bescherming en het delen van resources tussen websites regelt. Een "multi-principal operating system" loopt tegen de nodige problemen aan, maar is haalbaar, aldus de onderzoekers. Niet alleen is het haalbaar, het zorgt voor een betere beveiliging met "acceptabele prestaties en backward comptabiliteit." Een succesvolle aanval op een door Gazelle opende website laat de rest van het systeem en de browser kernel ongemoeid. Plugins worden bijvoorbeeld in aparte sandbox processen opgeslagen, zodat de standaard browsercode niet met de beveiligingsproblemen van (of veroorzaakt door) de plugin te maken krijgt.
Geen Internet Explorer 9
Microsoft Beveiligingschef Roger Halbheer merkt op dat het onderzoek geen belofte voor de ontwikkeling van Internet Explorer 9 is. Er is inmiddels een prototype van Gazelle ontwikkelt die werkt op Windows Vista met .NET Framework 3.5. Die is nog niet klaar voor het grote publiek. Duurt het bezoeken van de website nytimes.com met Internet Explorer 7 3213 milliseconden en neemt het 53MB geheugen in beslag, bij Gazelle duurt dit 6288 milliseconden en kost het 88MB. In het geval van het openen van een nieuwe Google tab duurt dit 970ms bij Gazelle en 499ms bij IE7, maar vooral het geheugengebruik is opmerkelijk: 1,4MB voor IE7, terwijl Gazelle 16MB vereist. Het gaat hier echter wel om een niet geoptimaliseerd prototype.
"De implementatie en evaluatie van ons op IE-gebaseerd prototype toont de mogelijkheden van een praktische multi-principal OS-gebaseerde browser in de echte wereld. In de toekomst zullen we kijken naar het delen van resources tussen websites in onze browser kernel", zo besluiten de onderzoekers.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.