image

Albert Heijn doet biometrisch betalen in de ijskast

dinsdag 17 maart 2009, 14:08 door Redactie, 5 reacties

Vorig jaar juni startte de Albert Heijn een proef met biometrisch betalen, maar een vervolg zit er voorlopig nog niet in. Met Tip2Pay konden consumenten volgens de supermarktketen "snel, simpel en veilig" betalen door hun vingerafdruk op de scanner bij de kassa te leggen. Die vingerafdruk was gekoppeld aan het adres, rekeningnummer en bonuskaart.

De proef liep in december af en was volgens een woordvoerster succesvol. Toch wil het eerst zaken als veiligheid en fraudebestendigheid verder onderzoeken voordat de proef een vervolg krijgt. Volgens de 580 deelnemers aan de proef was het grote voordeel van betalen met de vinger dat men geen pinpas of bonuskaart mee hoefde te nemen. Bij oudere vrouwen en mannen zorgde het lezen van de vingerafdruk soms voor problemen. "De vingertop was al wat doorleefder, waardoor aflezen lastig was", aldus de zegsvrouw. Naast biometrisch betalen heeft de supermarktketen ook een proef met betalen via de mobiele telefoon lopen.

Reacties (5)
17-03-2009, 14:40 door Wollige Willie
Goed dat ze het nu eerst evalueren. Het invoeren van een dergelijk systeem, zonder een uitgebreide test en evaluatie periode lijkt mij zeer onverstandig. Sowieso sta ik er nogal sceptisch tegenover!
17-03-2009, 16:01 door Anoniem
Weer zo'n domme woordvoerder die niet nadenkt voor het gaat verkondigen dat het allemaal zo geweldig is. Succesvol kan je het zeker noemen, als je even compleet buiten beschouwing laat dat men vooraf de risico's niet wenste in calculeren, dat er nog tijdens de proef diverse succesvolle pogingen zijn geweest om het systeem te misbruiken/misleiden en dat het onderzoek naar veiligheid en fraudebestendigheid nog niet eens is afgerond. In het kort: het kan de woordvoering geen donder schelen wat de status van veilig betalen is voor de klant en het bedrijf, zolang ze maar goed nieuws uit hun nek kunnen kletsen is alles succesvol.
17-03-2009, 20:10 door Anoniem
Waarde collega's,

Ben benieuwd hoe geavanceerd hun techniek is. De gemiddelde reader is vrij simpel te omzeilen. Zo ook gedemonstreerd in de Mythbusters van Discovery Channel.


- Mythbusters:
http://www.youtube.com/watch?v=LA4Xx5Noxyo
- Tutorial die laat zien dat elke huis, tuin en keuken persoon dit kan om te demonstreren hoe simpel het is:
http://www.stdot.com/pub/ffs/hack3.html


Maar nu de billion euro question; Hoe kan je je hier tegen beveiligen?
Bijvoorbeeld lichaamswarmte meten, tegen "gestolen vingers"? Een extra laag beveiliging die misschien vrij simpel te omzeilen is met een metalen plaatje op 37/38 graden waar de kopie van de vingerafdruk op wordt gelegd.
Misschien dat het een idee is om de diepte van de groeven in de fingerafdruk op te meten, waar dan hoogst waarschijnlijk nieuwe hardware voor moet zorgen... of iets dergelijks.

Vergeet niet dat er sinds 1858, het jaar dat dactyloscopie (het lezen van vingerafdrukken) z'n intreden deed (in India), er een hoop is veranderd. Toen Appie Heijn nog z'n winkeltje op de Schans in de Saen had was het misschien een goed idee, aangezien hij de gezichten er toch bij zou herkennen. Misschien dat we nu toch kunnen concluderen dat er waarschijnlijk betere technieken, met veel zwaarder(e) (geteste) beveiliging, nodig is om zaken als onze bankgegevens, persoons gegevens en dergelijke zo veilig mogelijk te houden. Uiteindelijk blijft elk systeem toch te kraken en daarom kunnen we maar beter een goed getest tijdslot inbouwen voor zaken als bij de supermarkt... Hetgene wat we hier als laatste kunnen gebruik is security by obscurity. Zo hebben we kunnen zien aan de Mifare Classic en een aantal andere zaken. Misschien dat we daarvan kunnen leren en aan de hand ervan de beveiliging van dit soort massaal ingevoerde projecten kunnen verbeteren. Uiteindelijk zijn Nederlandse vaker met geniale dingen naar voren gekomen en blijken we over het algemeen goede uitvinders te zijn. Laten we nu nog eens gaan werken aan onze innovatie-skills en moet je eens kijken wat er van Nederland wordt.


Vriendelijke groenten,
anonymous maximus
18-03-2009, 12:46 door Obi1r
Mijn vingertoppen zijn meestal aan verandering onderhevig door beschadigingetjes en onregelmatigheden, zeker in de winter. Dat zal altijd voor leesfout problemen zorgen... en ik zal echt de enige niet zijn.
Laten de banken maar eerst eens laten zien hoe 'innovatief' ze zijn, met hun sterk verouderde magneetstrip pas.
Het is belachelijk gewoon, dat vele mensen achterdochtig moeten zijn en voorzichtig met pinnen omdat ze door achterhaalde en goedkope technieken in de steek gelaten worden!
Cash betalen is nog altijd het beste, er vanuit gegaan dat je natuurlijk ergens veilig kan pinnen.
18-03-2009, 17:06 door Anoniem
Waarom zou je met je vingerafdruk willen betalen? Slaat in mijn mening echt helemaal, maar dan ook, helemaal nergens op.

Eerst die bonuskaart waar je voor moet registreren (en iedereen lekker rondwisselt) en nu dit.

"Alleen de vogels vliegen van Oost naar West Berlijn"

Echt te ziek voor woorden deze maatschappij aan het worden.

What's next? Gaan we sommige passen en vingerafdrukken geel verven? De geschiedenis herhaalt zich.

Dit land draaft echt door.

Het invoeren van de OV-chipkaart kost in Amsterdam miljoenen extra volgens de krant. Wat kost een strippenkaart?

Gewoon lekker met contant geld betalen. Punt klaar uit.

We zijn allemaal jood geworden met deze regering. (Ze doen er anders weinig aan om het te stoppen.)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.