Britse inlichtingendiensten hebben de regering gewaarschuwd dat de Chinese overheid de middelen heeft om het land stil te leggen en telecommunicatie en infrastructuur ernstig te ontregelen. De angst wordt gevoed door netwerkapparatuur van de Chinese telecomgigant Huawei, die door British Telecom wordt gebruikt. Aanvallen zouden de stroom-, voedsel- en watervoorziening kunnen stilleggen. De waarschuwing hangt samen met een groei in het aantal cyberaanvallen op Groot-Brittannië door buitenlandse inlichtingendiensten, met name uit China en Rusland. Volgens een vertrouwelijk document zou BT maatregelen hebben genomen om het risico door hackers en georganiseerde misdaad te beperken. De maatregelen zouden echter niet effectief zijn in het afweren van een Chinese cyberaanval.
In januari vond er een bijeenkomst plaats waar de Chinese dreiging werd besproken. In het verleden zouden ministers dit risico grotendeels hebben genegeerd, ondanks waarschuwingen van de verschillende inlichtingendiensten. Overheidsinstanties, inlichtingendiensten en het leger zullen straks allemaal het nieuwe BT-netwerk gaan gebruiken. Uit een gepubliceerd rapport zou blijken dat de kans op een Chinese aanval klein is, de gevolgen zouden echter immens zijn.
Backdoor
Huawei levert voor meer dan 10 miljard euro de kern van het nieuwe BT-netwerk. De deal werd in 2005 gesloten en stuitte op grote kritiek van inlichtingen- en beveiligingsdiensten. Het rapport stelt dat de potentiële dreiging van Huawei "elders in de wereld is aangetoond." Tijdens de bijeenkomst in januari werden deelnemers al gewaarschuwd dat het BT-netwerk mogelijk al kwaadaardige elementen bevat die op activatie door China wachten. Door het aanpassen van de netwerkapparatuur zou China zo een backdoor tot de kritieke infrastructuur krijgen. Eerder wilde Huawei nog de Amerikaanse netwerkgigant 3Com overnemen, maar daar staken de Amerikanen een stokje voor.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.