Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem dan aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek "De wet op internet". Arnoud is van alle markten thuis, maar vindt vooral in technische / hacking vragen een uitdaging. De Juridische vraag is een nieuwe rubriek op Security.nl, waar wetgeving en security centraal staan. Elk kwartaal kiest Arnoud de meest creatieve vraag, die dan zijn boek zal ontvangen.
De vraag: Ik vroeg me af hoe het zit met versleutelde bestanden of containers wanneer je verdachte bent. Mag de politie eisen dat je die ontsleutelt en wat gebeurt er als je niet meewerkt?
Antwoord: Als iemand verdacht wordt van een misdrijf, zoals het bezitten van kinderporno of het plegen van belastingfraude, dan heeft de politie de mogelijkheid om diens woning te doorzoeken en alles mee te nemen dat relevant kan zijn voor het onderzoek. Laptops, externe harde schijven en andere opslagmedia worden eigenlijk vrijwel altijd meegenomen bij zo'n doorzoeking. Ook de DVD-filmcollectie: er zijn genoeg slimmeriken die hun data-DVD's in een hoesje van Taxi 2 of Lethal Weapon 4 bewaren.
Voor zo'n doorzoeking van een woning is wel een machtiging van de rechter-commissaris vereist (art. 97 Wetboek van Strafvordering, Sv). Bij kantoren en andere meer openbare plekken kan elke officier van justitie besluiten dat hij een kijkje wil gaan nemen (art. 150 Sv). Maar goed, dan vindt men versleutelde harde schijven, containers of bestanden. En dan?
Als er beveiligde of versleutelde computers, netwerken of bestanden worden aangetroffen, kan de politie het bevel geven om dit te ontsleutelen of toegang te geven tot hetgeen achter de beveiliging zit. Dat geldt zowel voor fysieke als voor softwarematige beveiligingen. Dat staat in artikel 125k Sv. Maar in lid 3 van datzelfde artikel staat dat zo'n bevel niet mag worden gegeven aan de verdachte. Dit omdat niemand kan worden gedwongen mee te werken aan zijn eigen veroordeling.
Brute-forcen
Wel mag de politie zelf proberen het wachtwoord te raden of op een andere manier om de beveiliging of versleuteling heen te komen. Brute forcen is legaal, net als het bekijken van je onversleutelde backups (ja, dat komt voor). En als je ergens gele briefjes met daarop het wachtwoord laat rondslingeren, mag men die natuurlijk in beslag nemen en uitproberen.
Het is ook mogelijk dat men in het kader van opsporing verborgen camera's of keyloggers installeert. Daarmee ben je dan te volgen als je het wachtwoord intypt. Dit is wel een heel zwaar middel omdat het stelselmatig filmen van iemand in diens huis een grove inbreuk op de privacy is, dus dit mag alleen bij zware misdrijven ("die een ernstige inbreuk op de rechtsorde opleveren", art. 126l Sv).
Je kunt dus als verdachte niet worden gedwongen om je bestanden of containers te ontsleutelen. Wel kan men proberen je over te halen, bijvoorbeeld met het argument dat je daarmee je goede wil toont en dat de rechter dat mee zal laten wegen in de strafmaat. Het is niet in het algemeen te zeggen of zulke argumenten opgaan. Mocht je ooit in die situatie zitten, overleg dan altijd met je advocaat voordat je ook maar enige verklaring aflegt.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".
Heb jij ook een vraag voor Arnoud en wil jij kans op zijn boek maken? Stuur dan je vraag naar juridischevraag@security.nl
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.