image

Kranten starten "Bent u al geskimmed?" actie

donderdag 2 april 2009, 17:08 door Redactie, 8 reacties

Hoeveel Nederlanders zijn er al het slachtoffer van pinpasfraude door (Roemeense) skimmers geworden? Voorzichtige schattingen spreken van 1 op de 450 Nederlanders, wat zo'n 40.000 mensen zou zijn, maar exacte cijfers zijn niet bekend. Financiële instellingen zijn heel terughoudend met het verstrekken van deze informatie. Daarom zijn verschillende regiobladen een actie begonnen om te achterhalen hoe groot de omvang van de problematiek daadwerkelijk is. Een vorig jaar gehouden onderzoek onder de lezers van Security.nl wees uit dat 10% tenminste één keer met deze vorm van criminaliteit te maken heeft gehad.

Reacties (8)
02-04-2009, 20:18 door Anoniem
Een klant van is geskimmed, over een periode van 2 weken zijn er steets 20 en 40 euro bedragen opgenomen in het buitenland bij een pin automaat. Slim dat ze kleine bedragen opnemen, want het was mijn klant niet opgevallen in het begin. Toen zij contact met de bank opnamen was het geld liniarecta terug, het is duidelijk dat ze geen media aandacht hierover willen, iets wat ik zorgwekkend vind.

Overigens denk ik dat een poll op deze website erg incorrecte cijfers genereert, aangezien mensen die deze site bezoeker aardig beveilegingsbewust zijn, en daardoor (net zoals ik, zeker op het treinstation) heel goed hun hand boven de pin invoer houden, en dus niet door de camera kunnen worden opgenomen.
Er zijn weleens waar meer manieren om de pin te recorden, maar op NS stations is dit na vermoeden de meest gebruikte manier, en ook de favoriete plaats voor skimmers.

(Ow ik hoorde gister dat er in Abcoude al 4 mensen zijn aangehouden, maar dit is alleen een gerucht.)

GR
Tijger
03-04-2009, 01:05 door Anoniem
Ik verwacht ook nog een goed publiek onderzoek naar onterechte incasso. Ik heb meer dan een sterk vermoeden dat daar veeeeel meer slachtoffers te vinden zijn dan van skimming. Alleen het voordeel voor de banken is: het blijft verborgen diefstal. Bij skimmen is het tastbaar, is het duidelijk dat het om criminaliteit gaat. Bij incasso komt het niet in het nieuws omdat het verborgen blijft tussen de bank en bedrijven die ongegeneerd van iedere rekening mogen incasseren wat ze maar willen. Hoeven de banken niet eens een bewijs van machtiging voor te zien, willen ze ook niet, kan niet eens. Banken laten hun klanten al vele tientallen jaren beroven. Het is de grootste open achterdeur naar het geld van anderen wat banken allang hadden moeten beveiligen. Maar ze vertikken het. De berovers moeten toezicht op zichzelf houden en als ze dat niet doen dan is het aan de beroofde klant om de beroving te ontdekken en het maar bij de berover terug te smeken. De banken doen zo min mogelijk om hun verantwoordelijkheid te nemen om over het geld van hun klanten te waken en het terug te krijgen.
03-04-2009, 11:16 door Anoniem
Met deze grap loop ik al een tijdje in me hoofd.

Skimmen kan je makkelijk herkennen aan een verhoogde druk plaat of een pas invoer die makkelijk los kan worden gehaald ( lees probeer is voorzichtig te slopen ).

In geval van twijfel kan je proberen de druktoetsen paneel los te peuteren.
Met je nagel of zo, niet met een koevoet ;)

Ga nu niet proberen het met een breekijzer open te breken om te kijken of het nu geskimmed is...
"He kijk nou, er zitten allemaal draden onder en zelfs een speciaal aangelegd netwerk! zie je nou wel dat er iets onder zat"
Well duh, wat had je dan verwacht een magische wereld met kleine poppetjes?
Het is geen Cocacola machine :-)
03-04-2009, 13:14 door TheM
Door AnoniemOverigens denk ik dat een poll op deze website erg incorrecte cijfers genereert, aangezien mensen die deze site bezoeker aardig beveilegingsbewust zijn, en daardoor (net zoals ik, zeker op het treinstation) heel goed hun hand boven de pin invoer houden, en dus niet door de camera kunnen worden opgenomen.
Er zijn weleens waar meer manieren om de pin te recorden, maar op NS stations is dit na vermoeden de meest gebruikte manier, en ook de favoriete plaats voor skimmers.

Naar wat ik gehoord heb is het opnemen van de pin via een camera al een tijdje achterhaald en wordt dat ook al bijna niet meer gebruikt.

Wat ik mij eigenlijk afvraag is waarom de toetsen ook geluid maken. Je kunt namelijk de toetstonen ook opnemen en die gebruiken om de pincode te krijgen. Maarja dat is mijn mening.

Door AnoniemMet deze grap loop ik al een tijdje in me hoofd.

Skimmen kan je makkelijk herkennen aan een verhoogde druk plaat of een pas invoer die makkelijk los kan worden gehaald ( lees probeer is voorzichtig te slopen ).
Dat is misschien zo met de roemeense pruttel. Maar de Nederlandse bendes hebben betere materialen, en die zien er echt heel geloofwaardig uit.

Ik moet het afkloppen, maar ik heb er tot nu toe nog geen last van gehad.
03-04-2009, 14:22 door 44RT
Door TheM
Door AnoniemMet deze grap loop ik al een tijdje in me hoofd.

Skimmen kan je makkelijk herkennen aan een verhoogde druk plaat of een pas invoer die makkelijk los kan worden gehaald ( lees probeer is voorzichtig te slopen ).
Dat is misschien zo met de roemeense pruttel. Maar de Nederlandse bendes hebben betere materialen, en die zien er echt heel geloofwaardig uit.

Ik moet het afkloppen, maar ik heb er tot nu toe nog geen last van gehad.
De skimmers worden inderdaad steeds professioneler en het wordt steeds moeilijker om skimming te herkennen. Zo was ik laatst op het Amstelstation waar een kaartjesautomaat voorzien was van skim apparatuur. Ik sprak één van die mannetjes die de automaten kwamen maken / controleren en ik vroeg hoe ze geskimde apparaten herkenden. Daarop gaf hij ook aan dat het steeds moeilijker werd, en dat hij er laatst ook al bijna eentje over het hoofd had gezien (en dat is dus een expert!).

Met betrekking tot de poll: nee, ik ben niet geskimmed maar ik heb er wel last van ondervonden. 2 dagen nadat ik bij het Amstelstation was geweest kwam ik erachter dat mijn pas was geblokkeerd (melding van kaartjesautomaat). Vervolgens werd hij ingenomen door de pinautomaat. "Neem contact op met uw bank.". Daar sta je dan in de ochtendspits op het station zonder pinpas of contant en dus zonder treinkaartje...Toen heb ik dus maar contact opgenomen met mijn bank. Ik had ergens mijn pinpas gebruikt waar geskimd werd (dat wist ik zelf ook wel, ik wist zelfs waar, maar dat kon / wilde de bank me niet vertellen). En toen hebben ze maar even preventief alle pinpassen geblokkeerd die daar waren gebruikt (terwijl ik dus heb gevraagd of het nu veilig was om te pinnen, en daar een positief antwoord op kreeg).

En dan zit je dus een week zonder pinpas.

Ik vind het een goede zaak dat ze preventief passen blokkeren (beter voorkomen dan genezen), maar ik vind het erg raar dat als ik vraag of het veilig is om te pinnen en daar een positief antwoord op krijg mijn pas toch nog geblokkeerd wordt!
03-04-2009, 16:03 door Anoniem
Ik vind het altijd spijtig dat men er zo weinig kan tegen doen tegen diegenen die, virussen, malware, spyware en andere malafide toeren uitsteken. Meestal krijgen die zelfs nog een baantje bij één of ander softwarebedrijf voor hun "kennis van zaken"...
Ik ben eerder voorstander om voor zo'n figuren, die het louter uit winstbejag doen of voor de kick of heel de wereld even in rep en roer te zetten terug de guilliotine in te voeren. Einde verhaal.
Wat doen de meeste overheden, politie, virusscanbedrijven niets dus, of ze pikken handig een graantje mee?
Ik denk wel dat de meeste mensen er meer dan genoeg van hebben om alle dagen te mogen lezen dat er weer wat nieuws is gevonden om de mensen te bestelen of het virtuele leven zuur te maken.
Ach, als je het internet en andere niet echt nodig hebt, gooi het buiten en speel monopoly met het gezin en ga meer wandelen :o) Dat moest er even af, sorry.
04-04-2009, 21:05 door Anoniem
Door AnoniemIk verwacht ook nog een goed publiek onderzoek naar onterechte incasso. Ik heb meer dan een sterk vermoeden dat daar veeeeel meer slachtoffers te vinden zijn dan van skimming. Alleen het voordeel voor de banken is: het blijft verborgen diefstal. Bij skimmen is het tastbaar, is het duidelijk dat het om criminaliteit gaat. Bij incasso komt het niet in het nieuws omdat het verborgen blijft tussen de bank en bedrijven die ongegeneerd van iedere rekening mogen incasseren wat ze maar willen. Hoeven de banken niet eens een bewijs van machtiging voor te zien, willen ze ook niet, kan niet eens. Banken laten hun klanten al vele tientallen jaren beroven. Het is de grootste open achterdeur naar het geld van anderen wat banken allang hadden moeten beveiligen. Maar ze vertikken het. De berovers moeten toezicht op zichzelf houden en als ze dat niet doen dan is het aan de beroofde klant om de beroving te ontdekken en het maar bij de berover terug te smeken. De banken doen zo min mogelijk om hun verantwoordelijkheid te nemen om over het geld van hun klanten te waken en het terug te krijgen.

We kunnen dat helaas niet bewijzen omdat alle gegevens dienaangaande "onder de mat" worden gehouden maar er bestaan inderdaad verdacht veel (recente) aanwijzingen dat juist banken onethische of zelfs criminele activiteiten ontplooien !!
05-04-2009, 08:15 door Anoniem
Misschien is dit nog maar het topje van de ijsberg. Indien volgende gevallen nog niet bekend zouden zijn:

"FIVE Romanian men have faced a Melbourne court charged over an ATM skimming scam involving more than $500,000 of stolen cash".
http://www.theaustralian.news.com.au/story/0,25197,25246514-5006785,00.html

"Een goed georganiseerde Roemeense bende die in verschillende provincies honderden bankkaarten frauduleus kopieerde via "skimming" is in Antwerpen tegen de lamp gelopen."
http://www.polfed-fedpol.be/presse/presse_detail_nl.php?recordID=1663

Oplossingen voor de ellende:
chip op kaart
SMS-Authenticatie
fotootje op het moment van de transactie
een fonds voor gedupeerden bij de EU, prepaid door de Roemeense overheid.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.