Door Arnoud EngelfrietIedereen mijn hartelijke dank voor de uitgebreide uitleg. Ik ben het met jullie eens dat hier iets is gebeurd dat tegen de schoolregels ingaat. Echter, er is aangifte gedaan van computervredebreuk en dat vind ik persoonlijk een stap te ver.
Je hebt nog niet verteld wat de intenties waren van je cliënt, maar iets zegt me dat je dat niet gaat doen...
Als het zou gaan om het installeren van free software die nodig is voor schoolwerk, dan vind ik aangifte doen absurd. Dat wordt iets minder als het om software gaat waarvoor een licentie vereist is, wordt het al wat lastiger. Het zou ook zo kunnen zijn dat jouw cliënt met zijn actie probeerde aan te tonen
dat de computers onvoldoend beveiligd zijn: in dat geval hangt het ervan af of hij systeembeheer en de staf daar eerder op gewezen heeft of niet. Als het om het installeren van software gaat die niets met school te maken heeft (games bijv). dan is een flinke berisping op z'n plaats, maar geen aangifte. Echter, als het om kwaadaardige software gaat zoals een keylogger, spamsoftware, netwerksniffer en/of aanvalstool (met als doel toegang tot nog meer systemen te verkrijgen, bijv. om rapportcijfers te kunnen manipuleren) dan vind ik vervolging weer wel het overwegen waard.
Erg belangrijk vind ik daarnaast of je cliënt al eerder gewaarschuwd is, met name als het gaat om ongewenste activiteiten op de school PC's. Ik ken iemand die als vrijwilliger een tijd in een bibliotheek+computerzaal op een middelbare school gewerkt heeft, en van die persoon weet ik dat je de leerlingen die zich niet aan de regels houden (spelletjes spelen, porno kijken) er zo uit kunt pikken, en die worden daar dan ook voor berispt.
Je doet toch ook geen aangifte van vernieling als een scholier kauwgum op een schoolbank plakt?
[color=green][off-topic-humor] Ik heb aan de eerder genoemde persoon wel eens een 1-april grap voorgesteld: kondig op school aan dat op 2 april dmv een DNA-test de oorspronkelijke eigenaren van kauwgum en pulken onder tafels en stoelen vastgesteld zal worden, en geef alle leerlingen de gelegenheid om die op 1 april zelf weg te halen...[/off-topic-humor][/color]
Mijn gevoel zegt me dat de school haar eigen gebrekkige beveiliging probeert te maskeren door de strafwet in te zetten, en dat vind ik zeer kwalijk.
Je bent een goede advocaat (ik ga je onthouden ;) maar het wordt [url=http://technet.microsoft.com/en-us/library/cc722487.aspx#EIAA]onmogelijk[/url] geacht om PC's 100% te beveiligen waar je fysieke toegang tot hebt.
Zelf heb ik omstreeks 1999 in een universitaire omgeving PC's met NT4 dichtgetimmerd. Daar waren gebruikers (op een enkeling na) geen lid van de Administrators groep; promovendi die op hun "eigen" PC inlogden waren lid van Power Users, en verder was iedereen, ongeacht op welke PC men inlogde, lid van Users. Ik kan je wel vertellen dat ik me in allerlei kronkels heb moeten wringen om dit voor elkaar te krijgen. Bijv. m.b.t. de programmeertaal Delphi gaf Borland zelf aan dat het onmogelijk was om deze als non-admin te gebruiken; met truuks is het me toch gelukt. Voor verschillende programma's heb ik zelf "wrappers" geschreven die registrysettings en bestanden kopiëerden voor- en na het draaien van het betreffende programma om e.e.a. te laten werken. Zonder me op de borst te willen kloppen: dat is echt niet voor elke admin weggelegd, en ook lang niet iedereen krijgt daar de tijd voor. Bovendien: boot de PC vanaf een [url=http://www.knopper.net/]Knoppix[/url] CD en je kunt overal bij.
Geruime tijd vóór 1999 had een "lolige" student de passwd file van een Sun server (waarop de meeste groepsleden een account hadden, en waar in die tijd nog password-hashes in stonden) mee naar zijn studentenhuis genomen en daar gekraakt, en kwam dat vervolgens trots vertellen. Ja, de beveiliging
kon beter want in latere Unix/Linux versies zijn die hashes vanuit uit de publiek-leesbare /etc/passwd file naar de niet-publiek-leesbare /etc/shadow file verhuisd. Nee, ik heb die student niet voor de rechter gesleept, maar hij heeft wel flink op z'n flikker gehad van de prof, en mocht alle groepsleden zijn excuses gaan aanbieden.
De makkelijkste weg is helaas toch vaak alle gebruikers
wel lid maken van de groep Administrators en dan maar met policies (bijv. zorgen dat de permissie-instellingen-dialoogbox en het Start-Run menu niet getoond worden, dat regedit etc. niet gebruikt kan worden) en security by obscurity permissies aanpassen (bijv. alle leerlingen
tevens lid maken van een groep Pupils en die deny-write rechten geven op de C: drive en de bekende subdirectories).
Kortom: het inzetten van de strafwet staat m.i. los van de eventuele "gebrekkige beveiliging".
Vandaar mijn onderzoek of er wel degelijke opzettelijk en wederrechtelijk is "binnengedrongen" zoals de wet vereist. Een functie gebruiken waarvoor je permissies hebt van het systeem lijkt mij niet wederrechtelijk. Zeker niet als men deze functie dicht had kunnen zetten.
[url=http://wetboek.net/Sr/138a.html?lxSID=03b75f360abdd439d9a1d738b9dabaea&lxCB=1238956924747]Artikel 138a[/url], punt 1 van 3:
[list=1][*] Met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van vierde categorie wordt, als schuldig aan computervredebreuk, gestraft hij die opzettelijk en wederrechtelijk binnendringt in geautomatiseerd werk of in deel daarvan. Van binnendringen is in ieder geval sprake indien de toegang tot het werk wordt verworven:
a. door het doorbreken van beveiliging,
b. door een technische ingreep,
c. met behulp van valse signalen of valse sleutel, of
d. door het aannemen van valse hoedanigheid.
[/list]
Ik vrees dat er wel degelijk sprake is van het binnendringen in een
deel van het systeem, namelijk
dat deel waar jouw cliënt geen schrijfrechten had maar wel wilde hebben, en dat dit
b. door een technische ingreep is gebeurd.
Kortom: strikt genomen heeft m.i. jouw cliënt de wet overtreden. Of de school het überhaupt tot een aangifte had moeten laten komen hangt af van de motieven van jouw cliënt, haar/zijn leeftijd, en de gekregen instructies en eventuele eerdere waarschuwingen.