Adressen en geheime telefoonnummers van diverse bekende Nederlanders en duizenden ZZP'ers zijn eenvoudig via Google Maps en andere websites te vinden, zo meldt Radio Online. De gegevens uit het Handelsregister zijn door de Kamer van Koophandel aan deze sites verkocht, zonder dat de BN'ers hier weet van hadden. Veel BN'ers staan inschreven als zelfstandig ondernemers. Namen van eenmanszaken zijn dikwijls makkelijk te herleiden tot de personen. Eenmaal te vinden bij Google Maps en andere sites met bedrijfsgegevens, is het lastig om de privégegevens helemaal van het internet af te krijgen.
Door een wijziging in de Handelsregisterwet van afgelopen zomer zijn Zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers), zoals freelancers, verplicht zich in te schrijven in het KvK-register. ZZP'ers die hun geheime telefoonnummer bij de KvK invulden, kwamen er recent achter dat deze gemakkelijk via Google is terug te vinden. Via KvK.nl moet voor telefoonnummers wel een klein bedrag worden betaald. Bovendien toont Google Maps ook een kaartje van hun huisadres en in sommige steden sinds kort ook foto's van hun huis.
"Het is gek dat de wetgever bepaalt dat die gegevens makkelijk vindbaar moeten zijn, vervolgens helpt Google door het heel makkelijk vindbaar te maken en dat wordt vervolgens een problematische situatie gevonden, dat is de omgekeerde wereld", zegt Joris van Hoboken van de Universiteit van Amsterdam. Arda Gerkens van de SP merkt op dat de informatie alleen bedoeld is voor mensen die zaken met elkaar doen en dat het geen openbaar register is. Ze gaat dan ook kamervragen stellen.
'Privacybeleid Google niet helder'
Volgens van Hoboken houdt Google zich op een aantal punten niet goed aan de Nederlandse privacywet. Het bedrijf heeft in dit geval eigen verantwoordelijkheden, omdat het de databank zelf heeft ingekocht. Het internetbedrijf lijkt volgens Van Hoboken niet te hebben beseft dat in de KvK-gegevens nu ook veel privégegevens zitten. "Google moet mensen duidelijk maken dat hun gegevens worden verwerkt, voor welke doeleinden dat gebeurt, en wat hun rechten zijn." De publicatie zelf zou volgens hem niet onwettig zijn. "Maar Google heeft geen duidelijk privacybeleid voor wat betreft deze gegevens."
De KvK wil zelfstandigen voortaan bij inschrijving meteen de mogelijkheid gegeven om het gebruik van hun gegevens door derden te weigeren. Dat gebeurt nu pas in een brief in een welkomstpakket, weken na de inschrijving.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.