De slimme elektriciteitsmeter waarmee energieleveranciers zeer nauwkeurig het leefpatroon van burgers in kaart kunnen brengen, wordt niet door de overheid verplicht gesteld. De Eerste Kamer had zich al kritisch over het voorstel van Minister Maria van de Hoeven van Economische Zaken uitgelaten. Van der Hoeven wilde na een proefperiode van twee jaar binnen zes jaar de meters overal installeren. In navolging van veel protesten van burgers zetten enkele senatoren vraagtekens bij de mogelijke inbreuk op de persoonlijke levenssfeer. De digitale meters kunnen de netbeheerder per kwartier inzicht geven in het elektriciteitsverbruik en de digitale gasmeter kan elk uur het actuele verbruik weergegeven.
Oorspronkelijk waren ‘slimme meters’ bedoeld om consumenten inzicht te geven in hun energiegebruik, zodat men energie zou kunnen besparen. Volgens de Consumentenbond is het echter niet vanzelfsprekend dat de slimme energiemeter tot energiebesparend gedrag van consumenten leidt. Daarnaast maakte het wetsvoorstel grove inbreuk op de meest fundamentele rechten van de mens, namelijk het recht op respect voor privé-leven en gezinsleven.
Vrije keuze
De Eerste Kamer besloot vandaag dat burgers zelf moeten kunnen kiezen of ze een slimme meter gebruiken of niet. Weigeraars zullen dan ook niet meer worden gestraft, zoals dat eerst wel het plan was. Wie de meter niet zou installeren, kon wegens een economisch delict vervolgd worden en maximaal een half jaar gevangenisstraf krijgen. Dat plan is nu van de baan.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.