Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet
en maak kans op zijn boek "De wet op internet".
Arnoud is van alle markten thuis, maar vindt vooral in technische / hacking vragen een uitdaging. De Juridische vraag is een rubriek op Security.nl, waar wetgeving en security centraal staan. Elk kwartaal kiest Arnoud de meest creatieve vraag, die dan zijn boek zal ontvangen.
Vraag: Bij de discussie naar aanleiding van mijn antwoord over auteursrecht op software kwam naar voren dat er nog veel onduidelijkheid over open source (OSS)-licenties is. Daar ga ik deze keer wat uitgebreider op in.
Antwoord: Open source licenties zijn juridisch gezien niet anders dan andere licenties. Je krijgt toestemming om de software te kopiëren, te verspreiden en aan te passen maar daar zitten wel voorwaarden aan. Die voorwaarden zijn zelf wel nogal anders dan traditionele ("gesloten") licenties, en dat is waar veel van de misverstanden over open source vandaan komen.
Het meest gehoorde misverstand is dat open source niet commercieel gebruikt zou mogen worden. Dit komt volgens mij omdat "commercieel" twee betekenissen heeft: (1) geld verdienen en (2) royalties verdienen. Het is zonder meer toegestaan om open source te verkopen of verhuren, en al het geld dat je daarmee verdient, mag je zelf houden. Je mag zelf je prijs bepalen, het hoeft niet beperkt te zijn tot de kosten van de drager waar de software op staat. Ik brand graag een CD met willekeurig welke open source voor je, maar dat kost je wel 995 euro per CD. Volstrekt legaal.
Wat ik echter niet mag doen, is de broncode van die open source geheim houden. Tenminste, in geval van de GPL en vergelijkbare licenties. Er zijn liberalere open source licenties, zoals de BSD, MIT en Apache licenties waarbij dat wel mag. Dit is iets waar bedrijven in het verleden wel over struikelden. Zij pasten GPL software aan en verkochten dat in binary-only vorm. Vervolgens kregen ze Stallman en consorten op hun dak, die eisten dat de broncode vrijgegeven werd onder GPL. "Zo kan ik geen zaken doen!" was de reactie, en het misverstand "open source is niet commercieel bruikbaar" was geboren.
Als je verwacht geld te verdienen per kopie, dan is open source inderdaad niet handig om te gebruiken. Iedereen mag open source kopiëren en verspreiden, dus ook jouw klanten. Als je pech hebt, verkoop je je software dus maar één keer en downloadt iedereen het vervolgens gratis van die klant. Zoek dus maar beter een bedrijfsmodel waarbij het niet erg is dat de open source in je product of oplossing door iedereen gratis wordt weggegeven. Op uurtje-factuurtje basis de software installeren of wijzigen bijvoorbeeld, of een bedrijf trainen in het gebruik.
Verder, ik noemde het al even, bepalen veel open source licenties dat je gewijzigde of uitgebreide versies alleen onder diezelfde licentie mag verspreiden. Er is geen plicht om wijzigingen vrij te geven, maar als je ervoor kiest om bv. GPL-software in gewijzigde vorm te verspreiden, dan moet de broncode van je gewijzigde versie erbij en die moet onder de GPL geplaatst zijn. Ook dat is voor sommige bedrijven een probleem: zij willen als enige die gewijzigde versie leveren omdat dat ze een uniek voordeel levert. Tsja, dat gaat dus niet gebeuren.
De GPL legt deze bepalingen ook op aan "afgeleide werken", een begrip waarvan nog steeds niet duidelijk is wat het nu precies inhoudt. Het is meer dan "gewijzigde versies" maar minder dan "alle software op dezelfde CD".
Maar let wel: de bepaling geldt alleen bij verspreiding van de software. Wie binnen zijn bedrijf GPL software inzet, heeft niets te maken met deze bepaling. Een bedrijf mag dus GPL software aanpassen en uitbreiden en gebruiken zo veel ze wil, zonder te hoeven betalen aan wie dan ook en zonder verplicht te zijn ook maar een puntkomma vrij te geven. Het is wel netjes en vaak ook verstandig om te doen: zo hoef je niet bij elke nieuwe versie weer al je wijzigingen door te voeren.
En ja, dit geldt ook voor SaaS-oplossingen en andere webapplicaties. Die worden niet verspreid in de zin van de GPL (of andere open source licenties, met uitzondering van de Affero GPL) en dus hoef je je op open source gebouwde SaaS-oplossing of webapplicatie niet vrij te geven.
Hoe gebruiken jullie open source in je bedrijf of dienstverlening?
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.