Google werkt aan een nieuwe CAPTCHA, waarbij gebruikers geen verzameling slecht leesbare karakters moeten overtypen, maar afbeeldingen in de juiste positie moeten draaien. Volgens beveiligingsexpert Robert Hansen, betekent dit dat er een kans van 1 op 22 is om de juiste positie te gokken. Er zijn volgens de hacker ook nog andere problemen, zoals het feit dat de gebruiker moet bepalen wat de juiste positie is. "Ik denk dat het eenvoudig voor mensen is om op te lossen, maar het zou ook voor robots niet zo lastig moeten zijn." De zoekgigant heeft het nieuwe project "What's up" genoemd.
Hansen gaat zelfs nog een stap verder door te zeggen dat Google's nieuwe oplossing eigenlijk helemaal geen CAPTCHA is. "Ik ben van mening dat het helemaal geen Turing test is, als je 45 robots hebt die elk een keer mogen raden, dan zal Google's "What's up" er twee niet weten af te vangen. En dat is zonder enige optimalisatie. Dat is de tweede grote fout waardoor dit eigenlijk geen CAPTCHA is."
CAPTCHA bestaat niet
Sowieso is het lastig om mensen en computers via CAPTCHAs te onderscheiden, ook iets waar "What's up" geen verandering in brengt. Daarnaast zijn blinde mensen ook mens, wat ook geldt voor mensen die geen JavaScript, Flash of CSS gebruiken. "Iemand met betere wiskundige eigenschappen zal op een dag het wiskundige bewijs presenteren dat uitlegt waarom CAPTCHAs technisch niet haalbaar zijn. Iedereen denkt het te snappen en dat het kan werken, maar het is nog nooit gedaan, en niemand is volgens mij in de buurt geweest."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.