Door Peter V: Wie Firefox gebruikt zal mogelijk zien dat de browser een groot aantal keren niet heeft willen functioneren. In mijn geval is mijn stabiliteit van het systeem met zeker 80% afgenomen het meeste blijkt veroorzaakt door.....Firefox.
Stabiliteitsondergraving accepteer ik niet zo makkelijk.
Die betrouwbaarheidsgeschiedenis is vooral een hulpje om te laten zien of er toepassingen kampen met problemen. Elke keer dat een fout optreedt wordt dat in de grafische weergave aangegeven met een daling van de lijn, overeenkomend met een bepaald percentage, noem het 'strafpunten'.
Wanneer weergegeven wordt dat de systeemstabiliteit met 80% is afgenomen, dan is dat inderdaad vrij stevig, dat zal overeenkomen met wel zo'n 15 of 20 toepassings-fouten achter elkaar, schat ik zo.
Een terugval met 80% van de in de betrouwbaarheidsgeschiedenis weergegeven stabiliteit is zeker niet niks, het geeft aan dat er iets grondig mis is met het functioneren van een of meerdere programma's.
Maar ik vind die term 'systeemstabiliteit' niet goed gekozen.
De werkelijke stabiliteit van het systeem kan voor het overgrote deel uitmuntend zijn en geen enkele reden voor zorg, maar een enkele toepassing die regelmatig fouten veroorzaakt zorgt er voor dat er 'strafpunten' toegewezen worden in de weergave van de betrouwbaarheidsgeschiedenis, waardoor die weergegeven 'stabiliteit' keldert. Feitelijk is het dan alleen de stabiliteit van die betreffende toepassing die problematisch is, niet die van het hele systeem.
Die betrouwbaarheidscontrole en weergave van de 'systeemstabiliteit' is bedoeld als hulp om problemen te signaleren en vervolgens te kunnen verhelpen (eventueel na ook de logs nog te checken, zoals Unaniem tipte).
Die weergave van de 'systeemstabiliteit' is géén weergave van de absolute stabiliteit van het systeem.
Zoals ik hierboven al schreef, die term is ongelukkig gekozen.
Dus Peter, ik denk niet dat je je werkelijk bezorgd hoefde te maken over je systeemstabiliteit.
Wel was er duidelijk iets mis met Firefox. Mogelijk een plugin of instelling die niet goed combineerde met de rest van je configuratie en daardoor fout na fout opleverde. (Ikzelf had dat lang geleden eens met IE7 en SiteAdvisor, dat leverde op een gegeven moment de ene na de andere brower-crash. De rest van het systeem was gewoon OK.)
Een andere browser dan Firefox kiezen is natuurlijk prima, maar wellicht was het met een andere configuratie van Firefox ook helemaal goed gekomen. Hoe dan ook betrof de onstabiliteit Firefox, en niet je hele systeem.