image

Microsoft: Nieuw OS verkleint kans op infecties

woensdag 22 april 2009, 15:50 door Redactie, 13 reacties

Wie minder kans op infecties door malware wil lopen doet er volgens Microsoft verstandig aan om service packs te installeren of nog beter, te upgraden naar een nieuw besturingssysteem. Gebruikers met Windows Vista SP1 hebben met 60% minder infecties te maken dan bij Windows XP SP3 het geval is. Kijkt men naar de allereerste versie zonder service packs, dan is het verschil 89%. Ook bij Windows Server 2003 en Server 2008 blijkt dat de nieuwste versie van het besturingssysteem met de minste malware te maken heeft, om precies te zijn 52,6%.

"Gebruikers die service packs installeren, gaan meestal beter met hun computer om dan gebruikers die dit niet doen en zijn mogelijk ook voorzichtiger in de manier waarop ze het internet gebruiken, bijlagen openen en andere zaken doen die hun computer kwetsbaar voor aanvallen maakt", zo stelt de softwaregigant in het onlangs verschenen Security Intelligence Rapport. De cijfers maken verder duidelijk dat de server versies van Windows met minder infecties te maken hebben dan de client versies, aangezien die beter beheerd worden.

"Deze data toont dat het regelmatig uitrollen van service packs helpt bij het verminderen van het risico op malware en het uitrollen van een nieuwere versie het infectiepercentage verder helpt terug te dringen", zegt Scott Wu.

Reacties (13)
22-04-2009, 16:02 door micmast
als het nu geen fortuin kost om altijd de laatste nieuwe versie aante kopen dan kon het mss lukken
22-04-2009, 16:43 door Anoniem
Wat een ziek marketing gedrocht is dit nu weer?

"Gebruikers met Windows Vista SP1 hebben met 60% minder infecties te maken dan bij Windows XP SP3 het geval is"
Dat betekend volgens mij dat MS ofwel niet eens de moeite heeft genomen bekende gaten in XP SP3 te dichten en dit heeft geleid tot 60% meer kans op infecties (productaansprakelijkheid iemand?), ofwel (en meer voor de hand liggend) heeft Microsoft hier voor het procentuele resultaat historische data gebruikt, wat niet te rechtvaardigen valt aangezien Windows XP reeds veel langer bestaat dan Vista.

"Gebruikers die service packs installeren, gaan meestal beter met hun computer om dan gebruikers die dit niet doen en zijn mogelijk ook voorzichtiger in de manier waarop ze het internet gebruiken, bijlagen openen en andere zaken doen die hun computer kwetsbaar voor aanvallen maakt"
Ehm, ja... Maar ik zie niet hoe dit in het voordeel van MS uit te leggen valt. Je zou hier uit af kunnen leiden dat het slag mensen dat braaf patched doorgaans de meer bewustere gebruikers zijn. Dat zou ook kunnen betekenen dat deze mensen helemaal niet in hoofdzaak door de patches worden beschermd, maar eerder doordat ze bewuster gebruik maken van hun computer.

"Deze data toont dat het regelmatig uitrollen van service packs helpt bij het verminderen van het risico op malware en het uitrollen van een nieuwere versie het infectiepercentage verder helpt terug te dringen"
Waar het eerste deel van deze zin ongetwijfelt waar zal zijn, word er vervolgens een tweede "conclusie" aan vast geplakt die enkele gebaseerd is op de marketing spin van MS. Als de tweede conclusie al waar zou blijken te zijn, dan kan daaruit hooguit de conclusie getrokken worden dat MS hopeloos gevaald heeft in de ondersteuning van alle producten behalve de laatste versies.

Ik hoop dat ze bij MS door hebben wat voor juridisch mijnenveld ze met dergelijke marketing betreden.
22-04-2009, 16:49 door Eerde
Of nog beter... upgraden naar GNU/Linux. Ik kan openSuSE 11.1/KDE4.2.2 met AppArmor & SELinux aanraden, veiliger kan bijna niet. Verder is het stabieler dan alles dat M$ kan maken en mooier, compiz-fusion to the max ;)
Bijkomend voordeel: mensen die met plezier op hun PC werken zijn productiever. Over de TCO is al jaren voldoende geschreven, dat is duidelijk een van de grootste voordelen.

Probleem opgelost :)
22-04-2009, 17:20 door Eghie
Doh! Stating the obvious!

Dit is toch logisch dat nieuwere OSsen met minder malware te maken hebben? De "oudere OSsen" hebben sowieso langer de tijd gehad om geinfecteerd te worden. Meer mensen hebben sowieso kennis van de API en de lekken. Daarnaast zijn in de nieuwere OSsen vaak de lekken gepatched die uit oude OSsen komen.

Of de nieuwere OSsen minder de kans hebben om met nieuwe lekken geïnfecteerd te worden, daar gaat het om. Dus dat het sowieso moeilijker wordt om die OSsen te infecteren.

Eerde: bij Linux/BSD/HURD is het probleem niet opgelost. Het is alleen moeilijker om daar beveiligingslekken in te vinden en/of te misbruiken, vanwege het security model. AppArmor en SELinux maken het namelijk een stuk moeilijker. Maar ze hebben nog steeds lekken. Dus sowieso maakt dat het nog niet dat de problemen opgelost zijn.
22-04-2009, 17:29 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
22-04-2009, 17:50 door Anoniem
Microsoft: Nieuw OS verkleint kans op infecties

Oja ?!? en hoe zit het dan met MS-DOS ?
22-04-2009, 18:15 door Eerde
Door Eghie: Eerde: bij Linux/BSD/HURD is het probleem niet opgelost. Het is alleen moeilijker om daar beveiligingslekken in te vinden en/of te misbruiken, vanwege het security model. AppArmor en SELinux maken het namelijk een stuk moeilijker. Maar ze hebben nog steeds lekken. Dus sowieso maakt dat het nog niet dat de problemen opgelost zijn.
Grappig, je somt alle redenen op waarom je het met mij eens bent en bent het als conclusie niet met mij eens.
Er worden binnen 'linux' veel vaker (mogelijke/theroretische) lekken gedicht, dat gebruikt Jeff Jones ook altijd als onzinnig argument. Immers hoe meer lekken je dicht, hoe minden er over blijven, ze zijn nl 'eindig & aflopend'.

Het probleem is daarmee wel degelijk opgelost omdat je zoals ik stel bijna niet veiliger kan, behoudens geen stekkertje in de modem steken dan natuurlijk.
22-04-2009, 18:44 door spatieman
zijden ze dat niet ook van vista?
dat het mallware ongevoeliger zou zijn?
22-04-2009, 19:14 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
22-04-2009, 19:52 door Anoniem
Deze cijfers zeggen meer over het gebruik van een systeem dan over de veiligheid van het besturingssysteem.
22-04-2009, 22:23 door Eghie
Door Eerde:
Door Eghie: Eerde: bij Linux/BSD/HURD is het probleem niet opgelost. Het is alleen moeilijker om daar beveiligingslekken in te vinden en/of te misbruiken, vanwege het security model. AppArmor en SELinux maken het namelijk een stuk moeilijker. Maar ze hebben nog steeds lekken. Dus sowieso maakt dat het nog niet dat de problemen opgelost zijn.
Grappig, je somt alle redenen op waarom je het met mij eens bent en bent het als conclusie niet met mij eens.
Er worden binnen 'linux' veel vaker (mogelijke/theroretische) lekken gedicht, dat gebruikt Jeff Jones ook altijd als onzinnig argument. Immers hoe meer lekken je dicht, hoe minden er over blijven, ze zijn nl 'eindig & aflopend'.

Het probleem is daarmee wel degelijk opgelost omdat je zoals ik stel bijna niet veiliger kan, behoudens geen stekkertje in de modem steken dan natuurlijk.
Nee ik ben het nog steeds niet eens met je conclusie. Ik vind dat je daar te hard van stapel gaat. Jij zegt "Probleem opgelost". Ik ben daarmee niet mee eens. Ik som die redenen op om te laten zien dat ik je snap en dat ik het met die redenen wel eens bent, maar je conclusie is toch echt te voorbarig.

Veiliger dan Linux bijvoorbeeld kan wel, namelijk OpenBSD. Veiliger dan OpenBSD kan ook wel, kom je op de wat exclusievere OSsen uit die voor Militaire doeleinden dienen, etc.

Offtopic:
A.u.b. probeer mijn bericht te lezen en niet gaan discussiëren om scores. Wat kan mij dat schelen wie er een discussie wint of wat voor status je eruit haalt of whatever. Het is gewoon meningen ventileren en er proberen iets nuttigs eruit halen. Of om te kijken hoe anderen erover denken. Als we om status gaan discussiëren of gaan discussiëren met een marketing achtige doel, dan is die discussie niet zoveel meer waard.
23-04-2009, 06:35 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
23-04-2009, 13:20 door Anoniem
Door Draconian: Laatste tijd krijg ik spontane spuitpoep van Windows.
Ben altijd Windows gebruiker geweest op alle computers. Sinds gisteren op 1 computer OpenSuse 11.1 gezet en dik tevreden.
Het is even wennen omdat in Windows alles zeer makkelijk te vinden is en te installeren. Maar uiteindelijk is OpenSuse toch wel dik. Complete OS met software add-ons op DVD gratis te downloaden en aan te passen naar eigen keuze.

Gratis en stabieler. Schijt voor Windows. Was ik maar eerder begonnen met Linux.


Tjonge, Draconian, jij weet na slechts 1 dag al dat OpenSuse 11.1 het helemaal voor je is?! Dat is wel een heel snelle conclusie! En dan ook nog eens heel negatief over Windows... Volgens mij kun je beter eens wat langer met Suse (GNU/Linux) werken alvorens je zo hoog van de toren blaast.
En heb je het wel eens bij jezelf gezocht dat je Windows nooit echt stabiel hebt kunnen draaien? Ik heb namelijk geen problemen met Windows. Wel eens wat uitdagingen natuurlijk. ;-)

Ik wil je ervaringen met GNU/Linux wel eens horen als je er wat langer mee gewerkt hebt.

Succes!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.