image

Schade pinpasfraude bedraagt 31 miljoen euro

maandag 18 mei 2009, 11:47 door Redactie, 7 reacties

De schade door pinpasfraude in Nederland bedroeg vorig jaar 31 miljoen euro, zo heeft de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) laten weten. Minister Bos van Financiën had Currence, de NVB en Detailhandel Nederland verzocht om de Tweede Kamer nadere toelichting te geven over hun gezamenlijke inspanningen om pinnen veilig te houden. Dat willen de betrokken partijen gaan doen door sneller betaalautomaten van de veiligere EMV-chiptechnologie te voorzien. De EMV-chiptechnologie zou minder fraudegevoelig dan de oude magneetrstrip zijn. In 2006 liet Currence nog weten dat het verwacht dat de magneetstrip pas in 2013 helemaal is verdwenen.

Voorheen gaf de NVB nooit cijfers over de schade van pinpasfraude in Nederland. “Goede en volledige informatie voor alle partijen is noodzakelijk om gezamenlijk de toename van skimmingfraude in te dammen. Politiek, overheid, winkeliers en banken moeten de handen ineen slaan om skimmingbendes aan te pakken", aldus NVB-directeur Wim Mijs. Afgelopen week werd een pinpasfraudeur in Rotterdam gepakt. De politierechter veroordeelde de man tot een gevangenisstraf van een maand. Het is echter zeer onwaarschijnlijk dat de Roemeen zijn celstraf zal uitzitten. De man is spoorloos en kwam ook niet bij de rechtszaak opdraven.

Reacties (7)
18-05-2009, 12:55 door Anoniem
Een berekening. Skimmers slaan 1500 keer hun slag in het buitenland, gemiddelde plundering levert EUR 1000 op per slachtoffer. Dan zitten we op EUR 15 miljoen. De banken moeten dat zelfde bedrag ook nog eens vergoeden aan de klanten, anders verliezen die vertrouwen in de bank en het systeem en kunnen de banken aangeklaagd worden voor ondeugdelijk beheer van de tegoeden. Dan zijn er nog de gevallen waarin preventief klanten hun passen en pincodes moeten wijzigen, omdat de bank niet kan overzien wie er nog meer rond de skimming aanval slachtoffer is geworden van roof van de magneetgegevens en pincode. Reken daar ongeveer EUR 100000 voor en we komen al bij dit bedrag. Nu mag u raden wie er opdraait voor de kosten: juist, de klanten. Jaarlijks betaal je tegenwoordig kosten voor het hebben van een pinpas of rekening, terwijl de banken al flink geld verdienen aan het door de klant gestalde geld en het debet staan. Het systeem is vooral voor de banken voordelig. Als klant betaal je voor het zogenaamde vertrouwen dat je zelf in de bank stelt en de laksheid waarmee banken het geld beheren. Het systeem had allang verandert moeten worden, maar de banken laten liever hun klanten extra betalen dan zelf zorg te dragen voor goed beheer van het geld.
18-05-2009, 13:02 door Anoniem
In Belgenland zijn alle bankpassen al 5 jaar met chip. Waarom loopt de rest van de wereld 10 jaar achter?
18-05-2009, 13:25 door Anoniem
1500 keer 1000 euro is anderhalf miljoen, niet 15 miljoen...
18-05-2009, 14:51 door ej__
Door Anoniem: In Belgenland zijn alle bankpassen al 5 jaar met chip. Waarom loopt de rest van de wereld 10 jaar achter?

De bankpassen uit Belgenland zijn ook prima in Nederland te gebruiken. Dat kan alleen als ze ook de magneetstrip gebruiken... Dus de rest van de wereld loopt niet achter, en de Belgen niet voor. :)

SEPA gaat hier de oplossing voor bieden, helaas is dat niet volledig geimplementeerd voor 2013. Bron http://www.sepanl.nl/scrivo/asset.php?id=62531 pagina 14.

EJ
18-05-2009, 21:12 door Anoniem
Geldautomaten gebruiken al een tijd de chip in Nederland. Betaalautomaten (in de supermarkt e.d.) niet. Probleem is dat er nogal wat toepassingen zijn die nog steeds de magnetische baan gebruiken. Als je dat ineens zou dichtzetten, werkt heel veel niet meer. Of dat een goed excuus is, is een heel andere vraag, maar lastig is het wel. Die samenwerking om het aan te pakken snap ik dus wel. Maar dan nog duurt het probleem al heel lang.
Maar ja, zo lang de kosten van alle betaalautomaten vervangen (inclusief in het buitenland) hoger zijn dan de schade die de banken oplopen, zal het nog wel even duren.
Nu die schadebedragen wat oplopen, komt dat moment wel dichter in de buurt...
19-05-2009, 09:47 door ej__
Door Anoniem: Geldautomaten gebruiken al een tijd de chip in Nederland. Betaalautomaten (in de supermarkt e.d.) niet. Probleem is dat er nogal wat toepassingen zijn die nog steeds de magnetische baan gebruiken. Als je dat ineens zou dichtzetten, werkt heel veel niet meer. Of dat een goed excuus is, is een heel andere vraag, maar lastig is het wel. Die samenwerking om het aan te pakken snap ik dus wel. Maar dan nog duurt het probleem al heel lang.
Maar ja, zo lang de kosten van alle betaalautomaten vervangen (inclusief in het buitenland) hoger zijn dan de schade die de banken oplopen, zal het nog wel even duren.
Nu die schadebedragen wat oplopen, komt dat moment wel dichter in de buurt...

Waar heb jij de kennis vandaan dat geldautomaten in NL een chip gebruiken? Als dat zo zou zijn dan kunnen skimmers geen geld opnemen bij banken. Helaas is de waarheid anders. Pas in 2013 verwachten ze klaar te zijn met vervanging van de betaalautomaten. Er zijn nog heel heel veel oude betaalautomaten. Nog afgezien van het feit dat levering van betaalautomaten die chips kunnen lezen nog afhangt van de leverancier.

EJ
19-05-2009, 10:33 door MarkII
in NL werkt alles met een magneet stripje..... Duh wat een wijsheid dat we in NL de chip gebruiken.....

als dat zo was dan zou er geen probleem zijn met skimmen oftewel het kopieren van je magneet strip....

Al zou de automaat alleen maar de chip gebruiken als verificatie dat het de kaart is die door de bank is uitgegeven zouden skimmers al geen kans meer hebben. Maar nee dat gebeurd niet.

Ennuh echt weer NL he roemeen lekker laten lopen.... Gewoon terug naar huis en daar de bak in.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.