Signatures, de updates die virusscanners nodig hebben om de meeste malware te detecteren, behoort in 2011 tot het verleden, aldus Magnus Kalkuhl van Kaspersky. Over twee a drie jaar heeft namelijk "in-the-cloud security" op signatures-gebaseerde detectie zoals we die nu kennen, volledig vervangen. "De situatie is vergelijkbaar met de autowereld: Op de lange duur zullen elektronische auto's benzine en diesel auto's vervangen, op het moment zijn de meeste auto's die als elektronisch worden geadverteerd, eigenlijk hybrides." Ondanks dat de IT-wereld zich sneller innoveert dan andere industrieën, zal de nieuwe generatie virusscanners pas in 2011 verschijnen, merkt Kalkuhl op.
Door de explosieve groei van malware, zijn anti-virusbedrijven wel gedwongen om alles in de "cloud" te doen, gaat de virusonderzoeker verder. Signatuters zijn essentieel voor het detecteren van malware en een goede signature kan meerdere varianten van een worm, virus of Trojaans paard herkennen. Daarom zijn er ook minder signatures dan er malware is. Hoe meer malware een signature detecteert, des te kleiner de database waarin die zich bevindt. De laatste jaren verschijnt er steeds meer malware, wat voor meer signatures zorgt, meer geheugenverbruik van de computer en meer downloadverkeer, maar ook een vermindering van de scanprestaties.
Prestaties virusscanner
Als voorbeeld gebruikt Kalkuhl de signature-database van Kaspersky zelf, die op dit moment 45MB in omvang is. Als de trend in de rechts getoonde grafiek zich doorzet, betekent dat er binnen drie tot vier jaar een database van meer dan 1000MB nodig is. "Dat is meer geheugen dan waar sommige computers over beschikken, databases van deze omvang zouden geen ruimte voor het besturingssysteem, browser of spelletjes overlaten." Hierdoor zou de machine alleen zichzelf kunnen scannen, maar niet het werk en de spelletjes die op de computer worden gedaan. "En dat is geen bevredigende oplossing."
Het verwijderen van oude signatures, zoals anti-virusbedrijven met MS-DOS malware doen, is geen optie. De cloud, met al zijn voor- en nadelen, is dan ook de enige plek waar ruimte is om alle malware te detecteren. In plaats van lokale signatures, wordt een kwaadaardig bestand of website online gescand. In dit geval maakt de scanner een checksum van het bestand en stuurt die naar de server van het anti-virusbedrijf. Gaat het om een bekende, kwaadaardige checksum, dan wordt de gebruiker gewaarschuwd en het bestand verwijderd of in quarantaine gezet. Dit proces zou de scanprestaties verbeteren en belasting van de computer verminderen, aangezien er niet veel rekenkracht nodig is om de checksum van een bestand te berekenen.
False positives
Andere voordelen zijn het verminderde geheugenverbruik, het scannen gebeurt alleen als de gebruiker een nieuw bestand installeert, en verbeterde responstijden. Er zijn echter ook nadelen, zoals het risico op false positives, het altijd online moeten zijn en de bereikbaarheid van de in-the-cloud servers, die simpelweg altijd moeten werken. Anders zijn klanten onbeschermd. Deze servers vormen daardoor een interessant doelwit voor cybercriminelen. Toch verwacht Kalkuhl dat "in-the-cloud security" straks de standaard is. "Als dit gebeurt, dan zal het internet net zo essentieel voor het dagelijks leven zijn als elektriciteit dat nu is."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.