image

Microsoft ziet internetrijbewijs niet zitten

maandag 20 juli 2009, 12:36 door Redactie, 20 reacties

Eugene Kaspersky pleit al jaren voor een wereldwijde internetpolitie en een internetrijbewijs, maar wat betreft dit laatste punt hoeft hij niet op steun van Microsoft te rekenen. De Russische virusbestrijder wil dat iedereen een persoonlijke identiteitskaart krijgt om online te gaan, net zoals een rijbewijs. "Als je het internet op wilt of een site bezoekt, moet je een ID laten zien." En dat is geen goed plan, aldus Microsoft beveiligingschef Roger Halbheer. Dat zou namelijk ten koste van de vrijheid van meningsuiting gaan en dat is toch wel een van de grootste voordelen van het web, aldus de Zwitser. "Denk aan de recente incidenten in Iran. Zou dezelfde communicatie mogelijk zijn geweest als er sterke authenticatie was? Zeker weten van niet."

Wereldwijde politiemacht
In het andere plan van Kaspersky, het opzetten van een wereldwijde politiemacht, kan Halbheer zich wel vinden. Op dit moment werken politiediensten langs elkaar heen. Er moet daarom meer samenwerking plaatsvinden, niet alleen tussen politiediensten, maar ook tussen justitie, rechters, openbare aanklagers en de private sector, gaat Halbheer verder.

Als laatste wil Kaspersky dat er universele richtlijnen komen voor het gebruik van internet. Hier heeft Microsoft's "Chief Security Advisor" zijn bedenkingen over. "Als deze regels met de industrie worden opgesteld, dan is er een kans dat we het juiste reguleren. Aangezien ik de verschillende partijen van dit moment ken, is er een goede kans dat het niet wordt gebruikt voor een veiliger internet, maar alleen om competitieve voordelen te krijgen en dat zou slecht zijn."

Reacties (20)
20-07-2009, 12:51 door Anoniem
Gezien het feit dat het europese computerrijbewijs (ECDL) zwaar gesponsord is (geweest) door MSFT, is dit op zijn zachtst gezegd een aparte uitspraak.
20-07-2009, 12:52 door Anoniem
"Eugene Kaspersky pleit al jaren voor een wereldwijde internetpolitie en een internetrijbewijs, maar wat betreft dit laatste punt hoeft hij niet op steun van Microsoft te rekenen. De Russische virusbestrijder wil dat iedereen een persoonlijke identiteitskaart krijgt om online te gaan, net zoals een rijbewijs."

Eugene Kaspersky begrijpt nog steeds niet dat internet toegang een consumentenprodukt is, waarbij je lastig kunt stellen dat iedereen technisch onderlegt moet zijn en alle gevaren op het internet moet kunnen doorgronden. Wil Kaspersky alle ouderen die weinig van computers afweten bijvoorbeeld de toegang ontzeggen tot internetbankieren, tot digitale diensten van de overheid, en meer van dat soort zaken. Veel mensen snappen nu eenmaal weinig van techniek en beveiliging, maar kunnen toch echt niet zonder internet en steeds meer diensten worden door bedrijven niet eens meer offline geboden.

Daarnaast is het vrijwel onmogelijk om na te gaan wie er binnen een gezin achter de computer zit (en ook niet of er iemand bij zit om te helpen), waardoor zo'n internetrijbewijs hoe dan ook niet te handhaven is.
20-07-2009, 13:32 door Anoniem
internetrijewijs? LOL

Ik heb ooit eens op school mijn ECDL (European Computer Driving Licence) gehaald, wat zoveel inhoud als een cursus, word 97, excel, access, outlook en internet explorer...

wat een trieste bedoeling was dat zeg, dat ze daar onze belasting centen aan verknoeien :(


http://nl.wikipedia.org/wiki/ECDL en http://www.ecdl.org/publisher/index.jsp
20-07-2009, 13:52 door Anoniem
zijn ze ook tegen als dit een MS oplossing zou kunnen zijn? Want sinds wanneer heeft MS iets met "vrijheid" van hun klanten?
20-07-2009, 14:18 door Anoniem
Door Anoniem: Gezien het feit dat het europese computerrijbewijs (ECDL) zwaar gesponsord is (geweest) door MSFT, is dit op zijn zachtst gezegd een aparte uitspraak.

Dit is toch wel wat anders dan wat eugene voorstelt. Het ECDL certificaatje toont alleen maar aan dat je weet hoe een muis en window-based os werkt...

Eugene Kaspersky wil een online ID gekoppeld aan je eigen ID>...
20-07-2009, 15:02 door Anoniem
Door Anoniem: Eugene Kaspersky begrijpt nog steeds niet dat internet toegang een consumentenprodukt is, waarbij je lastig kunt stellen dat iedereen technisch onderlegt moet zijn en alle gevaren op het internet moet kunnen doorgronden. Wil Kaspersky alle ouderen die weinig van computers afweten bijvoorbeeld de toegang ontzeggen tot internetbankieren, tot digitale diensten van de overheid, en meer van dat soort zaken. Veel mensen snappen nu eenmaal weinig van techniek en beveiliging, maar kunnen toch echt niet zonder internet en steeds meer diensten worden door bedrijven niet eens meer offline geboden.
Het voorgestelde internetrijbewijs gaat niet om het aanleren van vaardigheden, maar je kunt het zien als een soort public/private key pair waarmee je je authenticeert op internet. De passphrase van je private key is dan je wachtwoord voor e-mail, internetbankieren, DigiD, enzovoorts, en de/een overheid geeft de certificaten uit. Het nadeel hiervan is dat je niet meer in bibliotheken of internetcafés terecht kunt zonder je surfbewijs fysiek bij je te hebben.

Bovendien wil geen enkele overheid beginnen aan een support-afdeling voor honderden mensen per dag die hun passphrase vergeten zijn of geen back-up hadden toen hun systeem was gecrasht.
20-07-2009, 15:53 door spatieman
een wereldwijde digitale politiemacht.
tjonge, daar gaat dan de vrijheid van meeningsuiting.
99.9% van de websites gebanned.
en een verkeerd wordt en je krijgt een nekshot.

och, we zijn al een vereint deutch EU, dus het gaat daar al de goede richting in met de overheidspyware.
20-07-2009, 16:54 door Anoniem
Ik vind een Internetbewijs ook een heel slecht plan,internet hoort vrij te zijn in het gebruik.
Dat is het op sommige punten niet meer,doordat overheden allemaal dingen willen verbieden en censureren,ik noem twee voorbeelden.
In Iran mogen de mensen niet eens meer fatsoenlijk hun meningsuiting geven over wat er gaande is in hun land,wat de verkiezingen betreft.
Ook daar is een grote internetcensuur.
Tevens ook in china hebben ze een great firewall,en laat de overheid daar de mensen met beperkingen surfen op het internet.
Ze mogen alleen op sites komen die daar door de overheid goedgekeurd zijn.
Als alle overheden nou eens sites zouden blokkeren,met waar mogelijk spam vandaan zou kunnen komen,of virussen,malware rootkits,en noem maar op van dat soort rotzooi.
Dat zou een veel beter plan zijn.
20-07-2009, 17:44 door Anoniem
Een aantal degelijke cursussen internetten en pc kennis waarmee je diploma's kunt halen lijkt me een beter begin.
Maak gebruik van het feit dat veel mensen het leuk vinden dat ze aan andere personen kunnen laten zien dat ze goed gepresteerd hebben. Een wedstrijd element werkt vaak positief op het ego van de mens.
Motivatie,stimulatie, geldingsdrang, erkenning/bevestiging.

Motiveren werkt beter dat verplichten is mijn mening.
20-07-2009, 18:00 door Zipper306
Ik heb Kaspersky nooit vertrouwd gewoon om dat die uit Rusland komt, daar hebben ze een zeer goede geheime dienst.
In Kaspersky software zal ook wel een achterdeur zitten, zodat die geheime dienst mee kan kijken wat je op het Internet uitspookt.
20-07-2009, 18:40 door Anoniem

Wil Kaspersky alle ouderen die weinig van computers afweten bijvoorbeeld de toegang ontzeggen tot internetbankieren, tot digitale diensten van de overheid, en meer van dat soort zaken. Veel mensen snappen nu eenmaal weinig van techniek en beveiliging, maar kunnen toch echt niet zonder internet en steeds meer diensten worden door bedrijven niet eens meer offline geboden.
Dat soort diensten horen naar mijn mening ook niet op internet, daar is het medium mij te onveilig voor. Daarnaast horen deze diensten nooit *alleen* via internet beschikbaar te zijn maar ook via loketten van de betreffende instellingen.

En om de analogie met autorijden maar verder door te trekken (Daar vragen ze om met de naam rijbewijs):
In een auto kennen we ook de gevaren, al weten we misschien niet altijd correct te handelen wat direct grote gevolgen kan hebben (noodstop, klapband op de snelweg, enz). Wel doen we het minimale aan beveiliging zoals gordels om enz. Bij computers vinden we het allemaal maar moeilijk en willen de meesten er niets vanaf weten.

Persoonlijk ben ik niet voor zo'n rijbewijs omdat het volgens mij snel de neiging zal hebben zich op 1 OS te concentreren terwijl dat lang niet voor iedereen nuttig is. Een OS onafhankelijke test zal weer te weinig voor kunnen stellen om daar bekwaamheid aan te kunnen koppelen.
20-07-2009, 19:06 door Anoniem
Gewoon uitproberen en kijken wat de resultaten zijn ten opzichte van mensen die geen cursus/examen hebben gedaan met internetten, en niet nu al beginnen te janken met vooroordelen.
20-07-2009, 19:23 door Anoniem
Enge Naam met nog Engere ID'n ...
20-07-2009, 21:00 door Anoniem
Als alle overheden nou eens sites zouden blokkeren,met waar mogelijk spam vandaan zou kunnen komen,of virussen,malware rootkits,en noem maar op van dat soort rotzooi.
Dat zou een veel beter plan zijn.

En wie controleert de controleurs?
Als je wilt dat overheden sites gaan verbannen/filteren, hoe voorkom je dan dat politiek of sociaal gevoelige sites zoals bv een site die tegen een regering (re)ageert ook op de filterlijst komen. Je begeeft je dan op een hellend vlak.

Als je een vrij internet wilt hebben, zul je moeten accepteren dat niets gefiltert mag worden door overheden of ISP's.
Dat je zelf bepaalde sites niet witl zien, moet je zelf weten. Dat is jouw recht. Dit hoort niet door een andere partij bepaald te worden.
En ja, dat betekent ook dat vieze dingen als bv kinderporno op andere manieren vervolgd zullen moeten worden.

Vrijheid heeft ook zijn consequenties.
21-07-2009, 02:45 door Anoniem
Veel makkelijker is om in de Europese wetgeving een nieuwe wet te maken die het verbied om malware op website's te publiceren.
Met google vind je genoeg website's die zogenaamde rat's, keyloggers, source-code, exploits aanbieden, en zich dan achter van allerlei dingen verschuilen om zo toch de malware op de site te kunnen zetten.

In de eerste vijf a zes dagen is deze malware nog niet herkenbaar voor virusscanners, en mensen worden in deze eerste a dagen dan ook massaal besmet.

Hef deze site's op en je het 90% minder slachtoffers, de rest van de malware site's kun je uitroeien door de website's ergens aan te geven.

Een internet rijbewijs gaat heel zeker niet lukken.

Of maak mensen meer attent om over te stappen op bijv. Linux.
21-07-2009, 06:01 door Anoniem
Door Zipper306: Ik heb Kaspersky nooit vertrouwd gewoon om dat die uit Rusland komt, daar hebben ze een zeer goede geheime dienst.
In Kaspersky software zal ook wel een achterdeur zitten, zodat die geheime dienst mee kan kijken wat je op het Internet uitspookt.


LoL ooit gehoord van een firewall ? Kaspersky blokken op uitgaande connecties.
Je kunt tevens indien gewenst ook de updates los downloaden en installeren. dus je hoeft niet online je kav scanner te updaten.
Wat denk je trouwens van onze AIVD ? die gaat ook wel eens de boekjes te buiten.

Trouwens zo paranoia als je dan al bent, wie zegt dat er geen achterdeurtje in Windows of andere programma's zit ?
Ik denk niet dat je voor alles een sniffer inzet of wel soms ?

Tevens zijn er echt genoeg beveiligings programma, of andere o.s.[en]
21-07-2009, 16:33 door Anoniem
Ik zit toch ruim 20 jaar in de ICT en ben al zo'n 10 jaar voorstander van een soort Internet rijbewijs.
Ik heb in die 10 jaar nog geen sluitende argumentatie gehoord, het lijkt mij niet meer dan normaal.
Waarom voor een auto wel, en voor ritje over het grote boze Internet niet ?!
Lijkt me toch echt (praktisch) een 1-op-1 vergelijking.
21-07-2009, 16:51 door Van Hoorne
O, o, wat vallen de Microsoftbashers hier weer door de mand. Men is het over het algemeen eens met Microsoft, alleen mag Microsoft dat niet zeggen. Wat een zielig zooitje hier zeg!
22-07-2009, 08:20 door Anoniem
Controle is beter dan vertrouwen, dat is vast het credo van Eugene Kaspersky. Verbaast mij niks, hij komt uit Rusland, niet bepaald een open en vrij land en het goed voor zijn bedrijf.

Mijn vraag, wat wil hij hier echt mee bereiken? Veiligheid is een illusie, er bestaat altijd een zeker risico. Vrijheid, hoewel dit ook verantwoordelijkheid verwacht van iedereen, is toch wel een thema wat het internet groot heeft gemaakt en op de dag van vandaag een groot goed is. Zeker gezien de ontwikkelingen van de laatste tijd, onze rechten als vrij mens worden dagelijks beetje bij beetje ingeperkt. Misschien iets te zwaar aangedikt, maar onder het mom van terrorisme bestrijding mogen overheden wel heel veel.

Probeer maar een te gaan en staan overal op onze mooie blauwe planeet, kansloos.

Ik verwijs dan toch weer even naar dit, het is veel belangrijker vind ik.
http://www.ohchr.org/EN/UDHR/Pages/Language.aspx?LangID=dut

Prettige voortzetting
22-07-2009, 10:24 door Anoniem
"Gezien het feit dat het europese computerrijbewijs (ECDL) zwaar gesponsord is (geweest) door MSFT, is dit op zijn zachtst gezegd een aparte uitspraak. "

Het ECDL heeft weliswaar "drivers license" in de naamgeving, maar daar houdt het ook mee op. Immers is er niemand die je verplicht om je ECDL certificaat te behalen voor je op internet mag. ECDL wordt alleen gebruikt om aan werkgevers aan te tonen dat een potentiele nieuwe werknemer beschikt over bepaalde vaardigheden. Daarnaast is het maar in zeer beperkte mate gericht op internet; met ECDL toon je voornamelijk aan dat je over basiskennis beschikt m.b.t. office produkten.

"Ik heb Kaspersky nooit vertrouwd gewoon om dat die uit Rusland komt, daar hebben ze een zeer goede geheime dienst. In Kaspersky software zal ook wel een achterdeur zitten, zodat die geheime dienst mee kan kijken wat je op het Internet uitspookt."

Precies dezelfde (non-) argumenten kan je gebruiken m.b.t. security vendors in tal van landen. Je kunt net zo goed roepen dat Symantec software een backdoor kan bevatten omdat Amerika een zeer goede geheime dienst heeft. Ook al slaat zo'n opmerking nergens op indien je geen onderbouwing levert.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.