Door Anoniem: Hallo SirDice,
laten we aannemen dat je gelijk hebt, dan vergelijk ik het even met iets anders.
Stel we hebben 1000 mensen waarvan 500 werken met Windows, en 500 die werken met Linux.
Welke mensen komen steeds weer in de problemen ??? Juist ja Windows , en hier kom je niet onderuit !!!!!!!!
Het marktaandeel maakt mij niks uit, mij gaat het erom om mensen een veilig alternatief te bieden.
Je vergeet voor het gemak even dat er op dit moment vele malen meer malware voor windows is dan voor linux. De kans dat je windows malware ontvangt is op dit moment dus groter. Zodra linux een marktaandeel heeft van 90% zal dit andersom zijn. Marktaandeel heeft er dus wel degelijk iets mee te maken.
Ik geef aan mensen lessen m.b.t computers en veiligheid, en heb met de Windows groep [ die niet willen switchen ] steeds problemen. De andere Linux groep is zelf iets groter, en heeft nooit problemen. Beide groepen draaien ongeveer dezelfde software, bij de Linux gebruikers hebben ik alle mensen aangeraden om toch voor de zekerheid een virusscanner te installeren
wat ze ook hebben gedaan. Enkele hebben zelf wat .mp3 infecties, maar die kunnen geen kwaad omdat ze op de machine niet
kunnen besmetten. De antivirus software lost het probleem ook zonder poespas op.
Ah.. Dus de linux gebruikers worden wel degelijk geïnfecteerd. En wat nogal eens vergeten wordt, je hoeft de machine niet te infecteren als je het account kan infecteren. Het blijft hoe dan ook net zo vervelend als ineens al je mp3s of documenten verdwenen zijn.
De andere groep wordt echter steeds geinfecteerd met scareware, malware en andere rommel, ondanks virusscanner, firewall, automatische updates aan en dergelijke.
Zie mijn opmerking over de hoeveelheid windows malware in relatie tot linux malware.
Windows moet je gewoon beter beveiligen dan een Linux machine.
Je moet meer oppassen omdat de kans dat je iets krijgt groter is, dit heeft niets met de veiligheid van het systeem te maken. Het heeft te maken met de kans dat je iets ontvangt. Dat er een groter risico is als je Windows draait klopt, dit zegt echter niets over de vermeende (on)veiligheid van een systeem.
Op de meeste Windows machines staan de volgende pakketten. Kaspersky, ThreatExperts Memory, MalwareBytes, anti malware, ProcessExplorer, Firefox met NoScript, TrackMeNot, Ghostery., en Secunia voor software updates.
Ik heb al zo'n 15 jaar diverse windows machines, geen virusscanner, geen firewall, geen anti-malware en toch ben ik nog nooit geïnfecteerd.
Ondanks dat ik mensen voorlicht wat wel en niet te doen, wordt deze groep steeds het haasje, en ja, ik weet het zijn huis en tuin gebruikers.
Exact. Klikvee noemen we dat.
Met de Linux groep heb ik geen problemen.
De huidige groep linux gebruikers zijn meestal geen klikvee. Hoewel het gehalte klikvee onder de linux gebruikers met de dag groter wordt (wat ook wel blijkt uit het feit dat een aantal van jouw cursisten toch iets binnen heeft gekregen).
Je kunt nu wel zeggen wat een oneerlijke test, en misschien is dat het ook, maar het zal nog een hele tijd duren eer de Windows malware programmeurs iets kunnen maken wat ook op Linux werkt,
Je vergeet dat veel malware technieken hun oorsprong op *nix systemem hebben. Denk bijvoorbeeld aan een rootkit.
en dan hebben ze ook nog het probleem dat ze een stukje malware moeten schrijven voor een specifiele Linux distro, want niet elke Distro is hetzelfde zoals je weet.
Dat er veel verschil in distro's zit klopt. Dat maakt sommige zaken iets lastiger maar niet onmogelijk. Een enkele linux executable zal gewoon werken op elke distro. Bedenk ook dat er heden ten dage ook veel verschillende versies Windows in omloop zijn. Deze zijn ook anders wat het maken van een betrouwbare exploit lastig maakt. Toch heeft het gilde malware schrijvers daar weinig problemen mee.
Dus is Linux wel veiliger, kijkende naar de aantal exploits voor Windows, en dan naar Linux, dan weet je het antwoord ook al.
Een exploit is niet perse noodzakelijk om een systeem te infecteren. Kijk naar hoe NetSky en MyDoom werken. Deze maken geen gebruik van bugs en/of exploits en toch wisten deze wormen maanden lang de top10 te regeren.
Voor Linux is het veel moeilijker om een exploit te maken die ook remote werkt.
Niet mee eens. Hoeveel 'echte' remote exploits zijn er voor Windows? Deze zijn op 1 hand te tellen. Vergeet ook niet dat een drive-by download tegenwoordig ook remote genoemd wordt.
Is er dan een remote exploit, dan wordt deze veel snelle gepatch dan bij Microsoft en consorten.
Soms sneller en soms niet. Er is een reden waarom linux een aantal pwnie nominaties heeft.
Zelf gebruik ik meerdere o.s.[en] naast elkaar, en kijk met regelmaat hier voor dingen en info die ik mis op het gebied van Windows security, met Linux heb ik hier geen last van.
Dan kijk je toch niet goed. Je moet je niet te veel blind staren op het feit dat een bepaalt truukje op Windows werkt. Je kunt ook kijken naar de achterliggende techniek en bedenken hoe zoiets op andere OS'en zou kunnen werken.
[quote\Hoe zou het toch komen dat een kwart van de Nederlanders besmet is ??? ja domme huis en tuin gebruikers, en bedrijven die ondanks pacthes dit niet bijhouden.[/quote]Exact.
Draaide heel Nederland Linux, dan kon je dit forum wel sluiten, mist het niet over Windows ging.
Lijkt me toch wel iets dat dit iets over het Windows O.S. zegt
Nee, het zegt meer iets over de gebruikers van Windows. Indien heel Nederland Linux zou gebruiken zitten die domme huis, tuin en keuken gebruikers er ook op. Je weet wel, die groep die geen patches bijhoudt en overal op klikt.