De manier waarop Amazon onlangs bij talloze gebruikers van de digitale boekenlezer Kindle boeken als 1984 en Animal Farm verwijderde, is de toekomst van boekcensuur. Het probleem ontstond toen een uitgever die niet de rechten voor de boeken had, toch besloot de elektronische versies uit te geven. Amazon greep in door alle verspreidde exemplaren te verwijderen en klanten hun geld terug te geven. Toch biedt dit een somber perspectief voor de toekomst, waarin bedrijven en overheden naar wens boeken kunnen verbieden. Amazon beloofde vervolgens dat het in de toekomst nooit meer boeken zal verwijderen. "Vertrouw niet teveel op die belofte", zegt Farhad Manjoo van IT-magazine Slate. Volgens hem is het grootste probleem niet het handelen van Amazon, maar de technische mogelijkheden van de webwinkel.
"Nu we weten dat Amazon alles kan verwijderen dat het wil. Dat is een enorme macht en Amazon's rechtvaardiging doet er in dit geval niet toe. Als we onze media bibliotheken in enen en nullen omzetten, lopen we het risico dat wat we nu vanzelfsprekend vinden, volledig bezit van onze boek, muziek en filmcollecties, zullen verliezen." In het verleden hebben machthebbers vaker geprobeerd om verspreiding van bepaalde boeken te stoppen, maar als er straks alleen nog digitale boeken zijn, hebben ze voor het eerst ook de mogelijkheid.
Wetgeving
"Niemand zou de mogelijkheid moeten hebben om op afstand je boeken, films of muziek te verwijderen." Een tijdelijke oplossing is het niet kopen van een Kindle totdat Amazon de voorwaarden aanpast en het verwijderen van boeken verbiedt. "Het zou nog beter zijn als het bedrijf de technische mogelijkheid verwijdert." Volgens Manjoo werkt dit alleen op de korte termijn, aangezien er wetgeving moet komen om dit probleem op te lossen. Anders zal Amazon ongetwijfeld in de toekomst weer boeken verwijderen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.