De Google Safe Browsing plugin voor Firefox en Chrome mag dan bescherming tegen malware en phishing bieden, het bedreigt ook de privacy van gebruikers. Volgens beveiligingsonderzoeker Robert Hansen, beter bekend als Rsnake, verzamelt de feature informatie over de computer van de gebruiker en zijn of haar surfgedrag. Informatie die aanvallers kunnen misbruiken, maar ook in rechtszaken te gebruiken is. "Het is een tijdscapsule van alles wat iemand ooit met Chrome of Firefox heeft gedaan. Het kan maanden en zelfs jaren na het gebruik van de browser gedeanonimiseerd worden."
Google bewaart een cookie op de computer waarmee de gebruiker te volgen is. Met het cookie is het zelfs mogelijk om bezochte IP-adressen te identificeren. De zoekgigant zou de informatie als maatregel tegen distributed denial-of-service aanvallen bewaren. "Als ik de FBI ben en iemand hackt me op deze fysieke locatie van dit IP, dan kan Google dagvaarden en verplichten om andere hiermee geassocieerde IP-adressen te vertellen", aldus Hansen.
Gevaarlijk
Hij noemt het gevaarlijk dat deze informatie verzameld wordt. "Die lijsten zijn er zowel om jou te volgen als te beschermen." Chrome belt elke 5 uur "naar huis" om te kijken of er een nieuwe versie is en stuurt dan meteen informatie over de computer en gebruiker mee. "Elke keer dat ze informatie binnen de browser bewaren en het terug naar het internet sturen, is er een potentieel lek van de gebruiker z'n privacy." Gebruikers die hun privacy willen beschermen krijgen van Hansen het advies om de anti-phishing en anti-malware opties uit te schakelen. "Iedereen die ik heb gesproken heeft het uitgeschakeld. Aangezien ze niet gemonitord willen worden."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.