image

15 virussen voor Mac OS X ontdekt in 2009

zaterdag 8 augustus 2009, 08:59 door Redactie, 16 reacties

Windows is nog altijd hét favoriete besturingssysteem van virusschrijvers, aangezien 99,3% van alle malware in omloop hiervoor ontwikkeld wordt. In de eerste helft van 2009 werden voor Microsoft's besturingssysteem 659.009 nieuwe wormen, virussen, Trojaanse paarden en andere malware ontdekt. In de laatste zes maanden van vorig jaar had Windows met 571.568 malware exemplaren al een aandeel van 99,2%. Bij Mac OS X zag anti-virusbedrijf G Data een heel andere situatie. Tot nu toe werden er dit jaar 15 nieuwe malware exemplaren ontdekt, wat er 9 meer zijn dan in de laatste helft van 2008.

Apple's besturingssysteem komt niet eens in de top 5 van meest misbruikte platformen uit. Ook Unix-gebaseerde systemen wisten met 66 schadelijke programma's geen plekje in de top 5 te veroveren. Wel steeg het aantal exemplaren ten opzichte van de vorige periode, toen de teller 16 bleef steken. Naast Windows malware zijn WebScript exploits (HTML, Flash, PHP en ASP) de meest voorkomende schadelijke code, gevolgd door Shell scripts (Ruby, Python, Perl, VBS), MSIL (.Net) en mobiele maware.

Mobiele malware
Het totaal aantal nieuwe malware voor smartphones en mobiele computers is met ongeveer de helft toegenomen en schadelijke programma's voor mobiele apparaten hebben daardoor weer een positie in de top 5 behaald. Onderzoekers detecteerden 106 nieuwe malware exemplaren. Ongeveer 90 van deze schadelijke bestanden hebben geen eigen verspreidingsroutine en worden voor de verzending van SMS aan voornamelijk Russische en Chinese telefoongebruikers gebruikt. Alleen de 'Sexy' familie verspreidt zich zelfstandig per SMS met een link op een website. Het aangeboden bestand is door Symbian gesigneerd, wat de vereiste gebruikeractie tot één reduceert.

Reacties (16)
08-08-2009, 11:20 door Anoniem
Welke 15 virussen?
08-08-2009, 13:56 door K800i
http://www.iantivirus.com/threats/
08-08-2009, 17:52 door Anoniem
Dus die 15 hebben meer nieuwswaarde dan die 87.441?!? Tja...
08-08-2009, 19:11 door vinylat45
In de PDF staat over Mac
15 nieuwe schadelijke programma's gevonden
Dat is wat anders dan virussen!

Hier viel alle Malware onder, dus ook die op bittorrent sites.
09-08-2009, 11:30 door Van Hoorne
En wat is het eerste woord waar dit artikel in negatieve zin mee begint? Windows.
09-08-2009, 12:11 door Anoniem
Door Van Hoorne: En wat is het eerste woord waar dit artikel in negatieve zin mee begint? Windows.
Jij bent wel een beetje een zielig mannetje....
09-08-2009, 17:00 door prikkebeen
Door Van Hoorne: En wat is het eerste woord waar dit artikel in negatieve zin mee begint? Windows.

Er wordt aangegeven dat Windows een ongekend hoge populariteit geniet onder virusschrijvers. Ik vind dat nu juist positief!
Al die andere OS'en is troep en hun aandacht niet waard. ;)
09-08-2009, 18:42 door mathijsk
Ik vind het wel nieuwswaardig, zo' n overzicht.

Wanneer de populariteitsverhouding anders zou liggen tussen de verschillende os'en zou deze verdeling natuurlijk ook anders zijn.

Verder zijn bovenstaande reacties een beetje kinderachtig, wanneer iemand malware schrijft, zal de doelgroep in de meeste gevallen Windows zijn omdat de meeste mensen dat gebruiken.
Wanneer de meeste mensen Linux of OSX zouden gebruiken, zouden daar de pijlen wel op gericht worden.

Nu is het natuurlijk ook wel zo dat de manier waarop Windows met permissies en dergelijke omgaat het natuurlijk ook wel makkelijker maakt voor malware schrijvers.
Ikzelf vind het rechtensysteem binnen Vista nog steeds geen goede keuze, de gebruikers gaan daardoor alleen nog maar sneller ok ok ok ok ok klikken lijkt mij.
Ik had liever een admin gebruiker gezien waarnaar overgeschakeld wordt wanneer er iets geinstalleerd moet worden, die dus ook enkel kan installeren en instellen voor welke gebruiker het toegankelijk mag zijn.
Op die manier heeft de gebruiker geen ergenis dat er nu ineens 2x zovaak op ok gedrukt moet worden(, ik heb al heel wat mensen horen vragen hoe je dat uit zet), maar is de gebruiker veel bewuster dat er iets geinstalleerd wordt.
Doordat een dergelijke gebruiker enkel installatie packages kan uitvoeren, kan er dan ook niet continue mee gewerkt worden, dus heeft malware ook minder kans.
09-08-2009, 22:28 door prikkebeen
Ik had liever een admin gebruiker gezien waarnaar overgeschakeld wordt wanneer er iets geinstalleerd moet worden, die dus ook enkel kan installeren en instellen voor welke gebruiker het toegankelijk mag zijn.

Dat kan al op Windows XP en dat is geen werken. Veel programma's werken dan niet goed of helemaal niet.
Met Vista kun je meen ik met een rechtsklik iets als administrator uitvoeren, een installatie van een programma. sommigen hebben dat nodig. Het had al lang zo moeten zijn, maar helaas.

Nu de praktische kant. Zou het werken in b.v. een gezin met kinderen die spellen willen installeren? Die spellen zijn tegenwoordig vaak online en krijgen ook updates via internet die dan weer onder dat andere account geïnstalleerd moeten worden. Ik denk dat het model vanaf Vista wel goed is maar het wordt niet goed gebruikt. Dit staat los van malware want dat wordt steeds slimmer en kan ook met gebruikers rechten misbruik van je systeem maken.
Een aanvullende stap die in Windows gemakkelijk te implementeren is is bestanden die vanaf de harde schijf geïnstalleerd kunnen worden standaard als niet uitvoerbaar te behandelen, iets wat o.a. bij *nix ook zo is.
Je zou bijna denken dat MS en de anti virus industrie samenspannen om zo geld te verdienen.
10-08-2009, 04:01 door mathijsk
Het grote probleem is dat de meeste gebruikers permissies helemaal niet begrijpen.
Daardoor weegt MS de eenvoud in gebruik af tegen de veiligheid. En die eenvoud in gebruik spreekt mensen die meer verstand hebben van andere zaken dan computers aan.

Wanneer ze dit niet hadden gedaan waren ze misschien wel nooit de grootste geworden, wie weet.
Maar het feit blijft natuurlijk dat ze weliswaar langzaam naar veiliger toe gaan, maar het nog helemaal niet veilig genoeg is.
Wanneer ze het in een keer zo aanpassen dat het wel veilig zou zijn, vind het grootste percentage van de gebruikers het ineens niet meer gebruikersvriendelijk.
Het kan wel veilig, kijk maar naar een bedrijfsnetwerk, de systeembeheerder installeert programma's en bepaalt of je het mag gebruiken of niet. Zelf mag je niets installeren en enkel de programma' s gebruiken die je worden aangeboden.
Alleen in een thuissituatie is er geen systeembeheerder die zoiets voor de mensen doet, dus daarom is windows als standalone OS zo gebuikersvriendelijk en tegelijkertijd zo onveilig omdat iedere gebruiker dan beheerrechten heeft.

Dat het langzaam beter wordt is een feit, maar ik betwijfel of het 'vaker ok laten klikken' de juiste route is.
Daarom ben ik er meer voor om de gebruiker bewust te maken dat wanneer er iets geinstalleerd moet worden, er ook naar een speciale omgeving gegaan dient te worden.
En het feit dat je aanhaalt dat dat in XP al kan maar er dan veel programma's niet of niet goed werken, zegt al genoeg.
Wanneer MS ervoor zorgt dat alles op een bepaalde manier geinstalleerd dient te worden, zullen de producenten van de software ook zorgen dat het gewoon werkt zoals het hoort. Dat is gewoon een kip en ei verhaal.
10-08-2009, 08:46 door Anoniem
Wanneer de populariteitsverhouding anders zou liggen tussen de verschillende os'en zou deze verdeling natuurlijk ook anders zijn

Dit is de grootste onzin die ik gehoord heb. Doe de oogkleppen eens af en haal het zand eens uit je ogen!!!

Dat er meer virussen en malware geschreven wordt voor Windows komt omdat Windows een grote gatenkaas is.
De Meeste servers zijn Linux en het aandeel Macs is groot en interessant genoeg om er troep voor te schrijven.
Sterker nog Windows 7 is nog niet eens officieel uit en daar zijn al meer dan voldoende virussen en malware voor gevonden.
Ik vind dit stukje suggestief en heeft totaal geen nieuwswaarde. Windows is zwaar k#t maar bij Apple hebben we ook iets voorbij zien komen..... zielig waardeloos zeikstukje.
Als je dit opschrijft ben je geen journalist maar een pannekoek.
De titel suggereert dat de mainfocus van de hackertjes en andere losers op Apple is gericht in 2009, maar in het stukje komt daar niks van terug en krijgen we gewoon weer de bevestiging dat je wel een complete eikel moet zijn als je nu nog steeds durft te beweren dat Windows een goed en veilig systeem is.
Nee we gooien het over een andere boeg.... Eerst toegeven dat Windows nog steeds koploper is met tigduizend verschillende soorten rommel en dan met een beschuldigend vingertje durven zeggen dat er voor Apple ook 15 virussen zijn ondekt. Dat staat toch niet in verhouding en dan slaat de kop toch ook nergens op?
15 ha, in de tijd dat ik deze reactie schreef zijn er alweer 15 voor windows bijgekomen.
10-08-2009, 09:12 door Anoniem
G-Data is net het beveiligingsbedrijf dat al een hele tijd aangeeft dat de malware op andere platformen dan Windows niet veel voorstelt. Dus als precies G-Data nu aangeeft dat er een duidelijke stijging is, dan vind ik dat absoluut relevante informatie.
10-08-2009, 10:18 door Anoniem
Dat G-data meer belangen heeft bij verkopen van anti virus programma's zal duidelijk zijn, aan wie dan ook. Als er in welke andere branche een percentage van 0,002% (15 / 659009 * 100) van het geheel aantal problemen is dan werd daar door niemand over gesproken.

Maar om nu een kop boven het artikel te plaatsen over het aantal virussen voor Apple is een beetje nieuwswaarde zoeken. Er zijn in de eerste helft van 2009 voor Microsoft's besturingssysteem 659.009 nieuwe wormen, virussen, Trojaanse paarden en andere malware ontdekt.
Is dat niet meer iets wat in de kop van het artikel moet staan?

Blijkbaar heeft de schrijver van het stuk het meer op Apple eigenaren gemunt omdat die het hardst roepen dat er voor Apple geen virussen zijn. En met een percentage van 0.002% is dat ook eigenlijk zo.
10-08-2009, 12:15 door SirDice
Door prikkebeen:
Ik had liever een admin gebruiker gezien waarnaar overgeschakeld wordt wanneer er iets geinstalleerd moet worden, die dus ook enkel kan installeren en instellen voor welke gebruiker het toegankelijk mag zijn.

Dat kan al op Windows XP en dat is geen werken.
Je bedoelt sinds NT3.1, "Run as.." is beschikbaar sinds Windows 2000 en werkt prima.

Veel programma's werken dan niet goed of helemaal niet.
Dat ligt voornamelijk aan die applicaties, niet aan Windows.

Met Vista kun je meen ik met een rechtsklik iets als administrator uitvoeren, een installatie van een programma. sommigen hebben dat nodig. Het had al lang zo moeten zijn, maar helaas.
Zoals ik al zei, "Run as.." zat al in Windows 2000.
10-08-2009, 12:20 door SirDice
Door mathijsk: Het grote probleem is dat de meeste gebruikers permissies helemaal niet begrijpen.
Mee eens. Overigens geldt dat net zo goed voor OS-X gebuikers.

Daardoor weegt MS de eenvoud in gebruik af tegen de veiligheid.
Gedeeltelijk mee eens. Het grootste probleem is en blijft third party software die in C:\Program Files wil schrijven ipv de gebruiker z'n home directory. Wat ook geldt voor HKLM ipv HKCU.

En het feit dat je aanhaalt dat dat in XP al kan maar er dan veel programma's niet of niet goed werken, zegt al genoeg.
Wanneer MS ervoor zorgt dat alles op een bepaalde manier geinstalleerd dient te worden, zullen de producenten van de software ook zorgen dat het gewoon werkt zoals het hoort. Dat is gewoon een kip en ei verhaal.
Hoe iets geinstalleerd dient te worden en waar programma's kunnen en moeten schrijven is al vele jaren bekent. En nog steeds zijn er programma makers die het niet doen. Dat probleem ligt niet bij MS. De informatie hier over en de mogelijkheden zijn er.
10-08-2009, 12:21 door SirDice
Door Anoniem @08:46:
Flame bait.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.