De Universiteit van Michigan werkt aan een project om virussen ondetecteerbaar te maken, tot grote woede van virusbestrijders die vinden dat de studenten geschorst moeten worden, maar volgens een beveiligingsexpert zijn het de anti-virusbedrijven die hun zaakjes niet op orde hebben. PolyPack is een onderzoeksproject dat de impact van malware packers op moderne virusscanners onderzoekt, en hoe op signatures-gebaseerde producten hier zich op stuk bijten. Gebruikers kunnen malware naar de PolyPack website uploaden, die het vervolgens ondetecteerbaar maakt. De onderzoekers willen zo het gemak aantonen waarmee virusscanners zijn te omzeilen.
"Ik sta perplex door dit zogenaamde academische project. Waarom zou iemand een dienst aanbieden om kwaadaardige bestanden ondetecteerbaar te maken? Het is in ieder geval niet om de internetgemeenschap en anti-virsubedrijven een plezier te doen", zegt Roel Schouwenberg van Kaspersky Lab. Volgens de virusanalist helpt het project alleen cybercriminelen. Hij vraagt zich af of het initiatief met steun van de universiteit is gestart. "Persoonlijk denk ik dat het enige juiste is om de studenten te schorsen. Universiteiten kunnen het maken van malware gewoon niet ondersteunen of toestaan."
Eigen hachje
Het betoog van Schouwenberg krijgt flinke kritiek van beveiligingsexpert David Maynor, die vindt dat de virusbestrijder alleen zijn eigen hachje probeert te redden. "Het laten zien van hoe eenvoudig het is om malware ondetecteerbaar voor verschillende virusscanners te maken, is waarschijnlijk het ergste voor een verkoper van anti-virus software." Maynor denkt aan een Kaspersky verkoper die zijn omzet niet haalde en het PolyPack Project de schuld geeft. Vervolgens wordt een onderzoeker ingeschakeld om de legitimiteit van het project te ontkrachten.
Maynor vindt het een mooi staaltje techniek om een falende technologie te ontkrachten. Via het project kunnen gebruikers zien welke virusscanners falen in de detectie van malware. Grote bedrijven zullen vervolgens geen geld meer uitgeven aan een dure op signatures gebaseerde virusscanner, als ze weten dat die de meeste gaten bevat. "Waarom zou Kaspersky voor dit soort open testen bang zijn?" vraagt Maynor zich af. Volgens hem laat dit project Kaspersky en anderen zien dat op signatures gebaseerde virusscanners alleen de verkoopcijfers kunnen beschermen. "Kun je dit in een iets ander scenario voorstellen, waarbij een werknemer van een sigarettenfabrikant stelt dat onderzoek naar tabak en kanker onethisch is?"
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.