image

Artsen klikken waarschuwing over medicijnen weg

dinsdag 1 september 2009, 16:51 door Redactie, 4 reacties

Computersystemen die het voorschrijven van geneesmiddelen in ziekenhuizen veiliger moeten maken, werken soms juist fouten in de hand. De systemen geven zoveel waarschuwingen voor mogelijk gevaarlijke situaties, dat veel artsen de meldingen gaan negeren, aldus Heleen van der Sijs. Ze promoveert morgen aan de hand van een onderzoek dat ze onder zes verschillende voorschrijfsystemen uitvoerde. De systemen worden in vrijwel alle Nederlandse ziekenhuizen gebruikt.

In één op de drie gevallen dat een arts een medicijn voorschrijft, geeft het systeem een waarschuwing. Bijvoorbeeld als de dosering te hoog is of dat het geneesmiddel niet goed samengaat met andere geneesmiddelen. Van der Sijs ontdekte dat artsen 91 procent van de waarschuwingen wegklikken, zonder het recept aan te passen. Soms ondernemen ze wel andere acties, zoals het informeren of intensiever controleren van de patiënt. Artsen slaan ook vaak weloverwogen de waarschuwingen over omdat ze niet terecht zijn. Bijvoorbeeld als het risico geldt voor zwangere vrouwen en de arts te maken heeft met een mannelijke patiënt.

Signaalmoe
Vanwege de vele meldingen worden artsen signaalmoe. Ze klikken signalen vooral snel weg en missen belangrijke meldingen, wat tot onnodige risico’s voor patiënten kan leiden. "Ze krijgen bijvoorbeeld hun geneesmiddelen op een verkeerde manier voorgeschreven, waardoor de werking niet optimaal is", aldus Van der Sijs. Ook negeert 70 procent van de artsen de waarschuwing dat bij het slikken van bepaalde geneesmiddelcombinaties een hartfilmpje moet worden gemaakt, omdat de middelen de kans op een hartritmestoornis kunnen vergroten.

De gegevens die de systemen gebruiken komen uit een landelijke database die alle ziekenhuizen, huisartsen en apotheken gebruiken. "De landelijke databank is dus een belangrijk startpunt voor de verbeteringen", zegt de promovenda. Eén van die verbeteringen is het verminderen van de meldingen die de artsen ontvangen. Afschaffen van de elektronische voorschrijfsystemen is geen optie. De systemen zijn volgens Van der Sijs niet onveilig. Daarnaast wordt zo voorkomen dat artsen onleesbare en onvolledige recepten met de hand voorschrijven. Een recept kan namelijk alleen worden uitgeprint als alle benodigde gegevens zijn ingevuld. "Wèl laat mijn onderzoek zien dat de systemen nog veiliger en gebruiksvriendelijker kunnen worden."

Reacties (4)
02-09-2009, 09:33 door Anoniem
Als ik het goed begrijp is de bestaansgrond van het systeem bij uitstek het voorkomen van medicatiefouten. Het systeem meldt mogelijke medicatiefouten op een manier die door de gebruikers als hinderlijk wordt ervaren, en zo afgehandeld dat de meldingen niet gelezen worden. Tja, dan is het systeem als geheel mislukt, hoewel de volledige boekhouding het wel gemakkelijker maakt stuntelende artsen op te knopen. Gelukkig wordt je meestal wel gedekt door je collega's en het bestuur die niet op die heisa zitten te wachten.

Het zou natuurlijk maar zo kunnen dat artsen vinden dat ze het beter weten dan het computerprogramma en deze meldingen ervaren zoals een chauffeur de opstartmelding van het navigatiesysteem - als betutteling. En foutieve meldingen - zwangere mannen? - zijn natuurlijk dodelijk voor een programma met een dergelijke functie. Bij de acceptatietesten hebben ze duidelijk niet opgelet.
02-09-2009, 13:00 door Anoniem
"Artsen slaan ook vaak weloverwogen de waarschuwingen over omdat ze niet terecht zijn. Bijvoorbeeld als het risico geldt voor zwangere vrouwen en de arts te maken heeft met een mannelijke patiënt. "

Dergelijke meldingen zijn, aangezien er geen koppeling is met de patientgegevens, wellicht niet relevant bij deze specifieke patient. Desondanks zijn ze zeker niet onterecht. Want de patient kon ook een zwangere vrouw zijn.

"Computersystemen die het voorschrijven van geneesmiddelen in ziekenhuizen veiliger moeten maken, werken soms juist fouten in de hand. De systemen geven zoveel waarschuwingen voor mogelijk gevaarlijke situaties, dat veel artsen de meldingen gaan negeren, aldus Heleen van der Sijs. "

Rare conclusie. Als het fouten in de hand zou werken, zouden artsen dus -meer- fouten maken dan zonder deze waarschuwingen. Het aantal waarschuwingen zorgt weliswaar dat men lakser is, maar zorgt er niet voor dat men meer fouten maakt dan zonder deze waarschuwingen ?
02-09-2009, 15:22 door Anoniem
Artsen en "medicijnen" zucht...
Simpel: "medicijnen" hebben alleen nut als je cellen moet omleggen/halteren of aangeboren problemen die te maken hebben met hielprik controle moet omzeilen; verder bestaan nuttige "medicijnen" niet.
Simpel dus: niet geven tenzij verdovend/remmend & absoluut nodig.

Wie Radar van afgelopen Maandag heeft gezien snapt waar ik op doel... (over-medicinatie)
02-09-2009, 18:24 door SirDice
Door Anoniem: Artsen en "medicijnen" zucht...
Simpel: "medicijnen" hebben alleen nut als je cellen moet omleggen/halteren of aangeboren problemen die te maken hebben met hielprik controle moet omzeilen; verder bestaan nuttige "medicijnen" niet.
Simpel dus: niet geven tenzij verdovend/remmend & absoluut nodig.
Hier ben ik het niet helemaal mee eens. Ik functioneer prima zonder medicijnen maar met functioneer ik toch beter. Absoluut nodig is het niet (ik heb tenslotte 37 jaar zonder gedaan) maar ik voel me nu wel stukken prettiger. Dus wat mij betreft is het nuttig.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.