De politie en het Openbaar Ministerie hebben de privacy van een man geschonden door zijn foto en signalement onterecht op de website overvallersgezocht.nl te vermelden. Dit stelt de Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, in een vandaag verschenen rapport naar aanleiding van een klacht van de man. De ombudsman oordeelt dat er te veel twijfels over de zaak waren om informatie via internet te verspreiden. Een vermelding die eenvoudig is te verspreiden, maar niet of moeilijk is te verwijderen.
Twijfel
"Als de politie iemands signalement op een website plaatst, mag er geen twijfel over bestaan dat zo iemand iets strafbaars heeft gedaan." In het geval van deze man bestond wel degelijk twijfel over de strafbaarheid van zijn handelen. Bovendien hebben de politie en het Openbaar Ministerie zich volgens de ombudsman niet aan de regels gehouden die gelden voor vermelding van opsporingsberichten. Zo is het opsporingsbericht niet eerst vermeld op de officiële politiewebsite Politie.nl en ging het niet om een gepleegd delict of poging tot diefstal met geweld of bedreiging.
De minister van Justitie krijgt dan ook het advies om eventuele nadelige gevolgen voor de man ongedaan te maken, te zorgen voor een meer zorgvuldige besluitvorming rond de plaatsing van dit soort vermeldingen op internet, technische voorzieningen om verspreiding van deze opsporingsberichten via internet te voorkomen en overleg met het College Bescherming Persoonsgegevens over deze kwesties.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.