Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet
en maak kans op zijn boek "De wet op internet".
Arnoud is van alle markten thuis, maar vindt vooral in technische / hacking vragen een uitdaging. De Juridische vraag is een rubriek op Security.nl, waar wetgeving en security centraal staan. Elk kwartaal kiest Arnoud de meest creatieve vraag, die dan zijn boek zal ontvangen.
Vraag: Per 1 oktober is het spamverbod uitgebreid: ook bedrijven mag je nu niet meer ongevraagd commerciële mails sturen. Maar hoe zit het eigenlijk met de aansprakelijkheid daarvoor wanneer de verzender een medewerker van een bedrijf is die zonder autorisatie handelt? En is een school aansprakelijk als een leerling gaat spammen?
Antwoord: Inderdaad, als je nu commerciële, ideële of charitatieve mail verstuurt zonder toestemming van de ontvanger, dan handel je strafbaar. Tot 1 oktober was er een uitzondering voor mails naar bedrijven, maar dat is dus per 1 oktober afgeschaft. Als het goed is, zijn we nu dus verlost van aanbiedingen voor goedkope toner, vermeldingen in bedrijfsgidsen en nieuwsbrieven met handige tips waar je nooit om gevraagd hebt.
Wat nu als iemand in je organisatie toch zulke ongevraagde mails verstuurt? Tsja, dan heb je als organisatie een probleem. Het mag niet, en je moet er dan voor zorgen dat je medewerkers (of vrijwilligers) zich aan dat verbod houden. Het maakt niet zo gek veel uit of iemand nu aangesteld is als e-mailmarketeer of gewoon eigen initiatief toonde. Als werkgever ben je aansprakelijk voor wat je werknemers doen, ook als je er geen opdracht voor hebt gegeven. De wet (art. 6:170 BW) zegt dat je als werkgever vrij snel aansprakelijk bent. Volgens de Hoge Raad is de vraag of er tussen de fout van de werknemer en de dienstbetrekking een zodanige ‘functionele samenhang’ bestaat dat de werkgever aansprakelijk is voor de fout. Voor spammende marketeers draai jij als werkgever op, maar een spammende laborant mag zelf de boetes betalen. Laboratoriumonderzoek heeft niets te maken met het versturen van spammails, dus dat kun je de werkgever niet verwijten.
Een school zal geen boetes krijgen voor spamruns door leerlingen. Wel kan ik me voorstellen dat ze op zeker moment aansprakelijk wordt voor de schade, als blijkt dat ze regelmatig deze problemen had maar nooit maatregelen heeft genomen. Zo moeilijk moet het toch niet zijn om uitgaand SMTP-verkeer te monitoren op excessieve mailings?
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.