"In essentie doen ze toch hetzelfde, welke meerwaarde bied zakelijke software dan? "
In een zakelijke omgeving wil je ten eerste het gebruik van bandbreedte beperken; de client haalt dan ook vaak de definitie bestanden binnen van een server binnen de organisatie i.p.v. direkt via internet, waardoor je deze bestanden niet talloze malen hoeft te downloaden. Ten tweede wil je in een zakelijke omgeving meer controle over de configuratie, om te voorkomen dat gebruikers de virusscanner uitschakelen, of niet conform de eisen binnen het bedrijf configureren.
Een laatste verschil lijkt mij dat je in de zakelijke versie beheerstools wil hebben om te kunnen controleren of alle clients voorzien zijn van de software en van de laatste definitiebestanden, en om de software met juiste configuratie en definitie bestanden remote te kunnen installeren op de clients.
Buiten het update proces, beheerstools, en het beperken van de rechten van de individuele eindgebruikers is er m.i. weinig verschil tussen zakelijke en consumentenantivirus (behalve dan dat je nog wat gratis antivirus software hebt die binnen een zakelijke omgeving niet gebruikt mag worden, i.e.. AVG, Avast, Avira e.d.).