Om de groei van nep-virusscanners tegen te gaan, moet Microsoft legitieme beveiligingssoftware whitelisten. Gebruikers zouden dan alleen toegestane virusscanners kunnen installeren. "Ik denk dat het whitelisting argument zeker in de toekomst de nodige aandacht krijgt", zegt Rob Pregnall van Symantec. Hij waarschuwt dat het allerlei problemen met zich meebrengt als het gaat om verschillende applicaties, bestanden en updates. "Toch is reputatie en whitelisting zeker onderdeel van de weg voorwaarts."
Toezichthouders
Volgens Roger Halbheer, beveiligingschef bij Microsoft, is het probleem niet zo eenvoudig te verhelpen. "Wat is legitieme beveiligingssoftware? Er zijn bekende aanbieders. Dat is makkelijk, maar ik weet zeker dat er een behoorlijk grijs gebied is, wat het kiezen erg moeilijk maakt. En wie maakt dan de keuze, wij?" Ook vraagt hij zich af of toezichthouders echt willen dat Microsoft anti-malware oplossingen gaat certificeren.
Halbheer laat weten dat het probleem verder dan alleen nep-virusscanners gaat. "Ik begrijp dat dit een probleem is, en begrijp de gedachten achter het whitelisten van beveiligingssoftware. Maar het probleem is malware in het algemeen en hoe criminelen de gebruiker verleiden om iets te installeren dat hij niet wil."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.