Windows 7 biedt nauwelijks verbeteringen ten opzichte van Vista, in sommige gevallen is de veiligheid zelfs naar beneden bijgesteld om de gebruiksvriendelijkheid te vergroten, zo stelt de Duitse virusbestrijder G Data. "Microsoft had al allerlei beveiligingsfuncties in Vista geïntegreerd, die echter nogal wat zwakke plekken onbeschermd lieten. De beveiligingsinnovaties van Windows 7 lijken sterk op die van Windows Vista en zijn zij eigenlijk puur cosmetisch", aldus Ralf Benzmüller. Volgens het hoofd van het G Data SecurityLab heeft Microsoft geprobeerd om de beveiligingstechnologieën van Vista gebruiksvriendelijker te maken.
"Het uitbreiden van de beheermogelijkheden van de gebruikersaccounts heeft de deur voor fraude echter verder open gezet. Een ander groot probleem is de manier waarop bestandsnamen worden weergegeven. De extensies van bestanden worden niet getoond, waardoor cybercriminelen in Windows 7 gewoon door kunnen gaan met het camoufleren van hun malware-programma’s met iconen van ongevaarlijke bestandstypen." Gebruikers kunnen dit zelf wel aanpassen, maar de standaardinstelling noemt het antivirusbedrijf onveilig. "Door dit soort zaken geloven wij niet dat de bescherming tegen malware-aanvallen met Windows 7 erg is toegenomen.”
Firewall
G Data onderzocht de security features van de verschillende Windows 7 versies en komt tot de conclusie dat de verbeteringen met name voor bedrijven interessant zijn. "De vernieuwingen zijn echter vooral cosmetisch en grotendeels op zakelijke klanten gericht". Zo geeft het als voorbeeld de firewall, die het beheer en opstellen van regelsets een stuk eenvoudiger maakt. "Voor de meeste thuisgebruikers is dit te lastig en blijft het giswerk. Met één verkeerde klik kan men de toegang tot het internet blokkeren of de printer binnen het netwerk onbruikbaar maken. Het was en is geen goede oplossing om bij twijfel de beslissing bij de gebruiker te laten."
De anti-virusaanbieder stelt dat “BitLocker”, “BitLocker To Go” en “AppLocker” alleen in de Ultimate- en Enterprise-versie zijn opgenomen en dus vooral voor gebruik in bedrijven bestemd zijn. Voor thuisgebruikers heeft Microsoft geprobeerd de met Vista geïntroduceerde beveiliging toegankelijker te maken, maar zou daar niet in zijn geslaagd. "Het gebruikersaccountbeheer is door verschillende niveaus kwetsbaarder geworden voor misbruik. Er wordt geen rekening gehouden met geplande taken." Ook de al aanwezige anti-spyware bescherming van Windows Defender krijgt ervan langs. "Hiermee wordt de gebruiker een bescherming voorgespiegeld die niet werkt."
Windows 7 heeft volgens de virusbestrijder enkele beveiligingsfuncties erbij gekregen. "Er is echter geen sprake van een echte verdere ontwikkeling ten opzichte van Vista. Helaas kunnen veel beveiligingsfuncties worden omzeild", iets wat slechts een kwestie van tijd zou zijn. Toch is de bedoeling van de aanbieder duidelijk. Het hele rapport probeert de lezer er namelijk van te overtuigen dat commerciële beveiligingssoftware nog steeds nodig is.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.