image

Vrouw verliest baan door fout in FBI database

maandag 2 november 2009, 10:03 door Redactie, 12 reacties

Door een fout in een database van de FBI heeft een vrouw haar baan verloren, omdat ze hier volgens het systeem ongeschikt voor zou zijn. Eschol Amelia “Amy” Studnitz werkte sinds augustus vorig jaar als een senior accountant voor Corporate Mailing Services (CMS). Het bedrijf won dit jaar een contract om de e-mail van het Ministerie van Sociale Zaken te doen. Dat liet vervolgens een routine controle van alle CMS werknemers uitvoeren, met als resultaat dat Studnitz "ongeschikt" voor de taak zou zijn. Het ministerie liet niet weten wat er tijdens de screening ontdekt was. In plaats van haar als werknemer aan te houden, besloot CMS de vrouw te ontslaan. Het bedrijf gaf haar slechts een paar minuten om het kantoor te verlaten.

Studnitz houdt vol dat ze geen crimineel verleden heeft en het ministerie bevestigde dat. Twee weken later stuurde het een brief dat de vrouw inderdaad niets verkeerds had gedaan. In de brief stond dat Studnitz de pre-screening controle had doorstaan en in afwachting van de rest van het onderzoek aan het contract van het Ministerie van Sociale Zaken mocht werken. De eerdere brief dat ze ongeschikt zou zijn, werd nergens genoemd. In plaats van haar aan te nemen, liet CMS weten dat Studnitz opnieuw voor haar vorige positie moest solliciteren.

Nadat ze dit had gedaan, kreeg ze te horen dat het bedrijf de afdeling aan het reorganiseren was en dat haar baan zou verdwijnen. Verder beweerde CMS dat het problemen had ontdekt waardoor de vrouw niet naar behoren haar taak kon uitvoeren. Zo zou ze sommige facturen niet hebben verwerkt of klanten niet de nieuwe tarieven in kaart gebracht nadat die waren verhoogd. Studnitz ontkent de beweringen.

Niet verrast
Nu blijkt dat een fout in National Criminal Information Center (NCIC) database van de FBI de oorzaak was waardoor de het ministerie de vrouw afkeurde. De NCIC database is een verzameling van strafbladen en bevat informatie over voortvluchtige criminelen, gestolen eigendommen en vermiste personen. "Er is haar een verschrikkelijk onrecht aangedaan", zegt Lillie Coney van het Electronic Privacy Information Center in Washington. Coney is niet door de fout in de FBI database verrast.

"Er zijn meerdere incidenten bekend waarbij onnauwkeurigheden in NCIC database betrokken zijn." Sommigen van de fouten zouden meer dan 20 jaar terug gaan. Studnitz overweegt nu een rechtszaak. Sinds ze haar baan heeft verloren heeft ze geen nieuw werk kunnen vinden en loopt ze achter met het betalen van haar hypotheek en dreigt ze door het lokale nutsbedrijf te worden afgesloten.

Reacties (12)
02-11-2009, 10:22 door Anoniem
Dit is inderdaad een probleem met screeningen, mede aangezien de reden voor de afwijzing niet wordt gegeven. Hierdoor is het ook extreem moeilijk om je bij fouten hiertegen te verdedigen (bij een AIVD-screening gaat dit ook op).
02-11-2009, 10:23 door Anoniem
als de NCIC een database is vol fouten...

.. zijn de 'goeden' in het whitehouse 'goed' ?
02-11-2009, 10:47 door Anoniem
De volgende keer lezen we:

Vrouw overleden na verkeerde medicijnen door fout in EPD.
02-11-2009, 10:56 door Anoniem
Alle Amerikanen horen tot de goeien en maken nooit fouten. Ga maar eens navragen in Guantanamo Bay.
02-11-2009, 11:56 door Anoniem
In Guantanamo Bay hebben ze mensen rechten geschonden, Humans Rights noem ze dat in vs, maar Gitmo valt onder Cubaanse regime en daar mag je alles doen, mensen mishandelen , waterboardelen is eigelijk net of water in je neus had gekregen, een beetje naar gevoel toch. Bij de CIA weten we heel goed dat niet leuk is mensen temishandelen, daar hebben we voor geleerd! Maar we willen informatie krijg uit die mensen, dat doen wel op zachten manier!

Maar we hadden het niet over Guantanamo Bay, maar over FBI blunder!
http://www.wired.com/threatlevel/2009/10/ncic/
02-11-2009, 12:10 door Anoniem
Door Anoniem: Alle Amerikanen horen tot de goeien en maken nooit fouten. Ga maar eens navragen in Guantanamo Bay.
Op een paar kilometer afstand ligt een concentratiekamp van meneer Fidel Castro.

Maar sommigen hier zien alleen Guatanamo Bay...
02-11-2009, 12:11 door Preddie
Door Anoniem:
De volgende keer lezen we:

Vrouw overleden na verkeerde medicijnen door fout in EPD.

Man onterecht opgepakt om dat zijn vingerafdruk sterk overeenkwam met die van iemand anders ......
02-11-2009, 18:20 door spatieman
In plaats van haar aan te nemen, liet CMS weten dat Studnitz opnieuw voor haar vorige positie moest solliciteren.
--
prima, maar meteen wel 50% netto meer loon, meer rijskosten vergoeding ,en een auto van de zaak....
03-11-2009, 11:37 door Anoniem
Dit soort incidenten zullen zich in de nabije toekomst duizendvoudig voordoen. Een samenleving die domweg vertrouwt op de betrouwbaarheid van electronische gegevens in databases en de voorkeur geeft aan technical intelligence boven human intelligence is gedoemd langzaam maar zeker onder te gaan. De samenleving verword tot George Orwell's worst nightmare.
03-11-2009, 13:06 door Anoniem
onSchuldig totdat anders bewezen is... ???
11-11-2009, 16:25 door Anoniem
Tja, en ik werd een beetje vreemd aangekeken omdat ik het vertik mijn vingerafdruk in het - nieuw aan te vragen - paspoort te zetten, en dat heb ik toen maar gecancelled. Ik gebruik dus nog - voorlopig - mijn ID kaart, maar hier in Nederland lijkt het of iedereen slaapt! Niemand maakt zich druk om die - opslag - vingerafdrukken in een Database! En aan dat EPD meewerken ? Denk er niet over! (en heb dit ook aangegeven) Euphema
21-12-2009, 11:55 door Anoniem
Interessant dat we in WOII door onze hang naar sluitende bestanden alle Joden aan huis konden laten afhalen door Nederlandse agenten, ze onder begeleiding naar Nederlandse stations konden brengen waar ze met Nederlandse treinen ... Geen van de andere landen had zo'n hoog opbrengstcoefficient. Nou ja.

Het is gewoon goed dat de Overheid alles vanje weet. En je hebt toch niets te verbergen. En je zult zien, die tattoo van je burgerservicenummer? Gewoon vet kewl! Gelukkig 2010
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.