image

Metadata in staatsdocumenten is publiek domein

maandag 2 november 2009, 11:44 door Redactie, 5 reacties

Metadata in elektronische staatsdocumenten hoort gewoon toegankelijk voor het publiek te zijn, zo heeft een hooggerechtshof in Arizona geoordeeld. Via metadata is de geschiedenis van een document te bekijken, zoals gemaakte aanpassingen, auteurs die eraan werkten en met welke software het document gemaakt is. In 2006 weigerde het stadsbestuur van Phoenix een politieagent toegang tot de metagegevens waar hij om had gevraagd. Het stadsbestuur oordeelde dat metadata niet onder publieke informatie valt, zoals dat door een rechter in 1952 werd omschreven. Het hooggerechtshof oordeelde vorige week dat als een publieke entiteit publieke informatie in een elektronisch formaat bewaart, de elektronische versie inclusief aanwezige metadata, toegankelijk moet zijn.

Volgens Reporters Committee for Freedom of the Press is de beslissing een overwinning voor publieke toegang. "De uitspraak is belangrijk omdat we in een digitaal tijdperk leven waar publieke documenten in elektronisch formaat snel de norm worden", aldus advocaat David Bodney. "Publieke organen moet niet worden toegestaan om het publiek informatie te onthouden."

Reacties (5)
02-11-2009, 12:18 door Anoniem
Ach in NL is dit meestal wel het geval,. gebruik metagoofil op een willekeurige overheidswebsite en je krijgt alles wat je nodig hebt(auteur, netwerkschrijven, software versie, gebruikersnamen etc).
02-11-2009, 12:31 door Anoniem
"Metadata in elektronische staatsdocumenten hoort gewoon toegankelijk voor het publiek te zijn, zo heeft een hooggerechtshof in Arizona geoordeeld. "

Dat hangt natuurlijk wel volledig af van de vraag of het document zelf vrij toegankelijk is, of dat deze als restricted/confidential is geclassificeerd...
02-11-2009, 14:51 door Anoniem
Door Anoniem: "Metadata in elektronische staatsdocumenten hoort gewoon toegankelijk voor het publiek te zijn, zo heeft een hooggerechtshof in Arizona geoordeeld. "

Dat hangt natuurlijk wel volledig af van de vraag of het document zelf vrij toegankelijk is, of dat deze als restricted/confidential is geclassificeerd...
Als je een WOB-je aanvraagt, krijg je deze gegevens niet standaard. Het is dan al voor je afgedrukt.
De gegevens kunnen relevant zijn, maar er zijn geen richtlijnen dat deze gegevens daadwerkelijk bewaard moeten blijven.
Zelf verwijder ik zoveel mogelijk van deze ballast in de finale versie; het is nogal slordig als via een metagegeven een opmerking op een draft zichtbaar wordt. (met name als de opmerking niet past bij het onderwerp....)

Voor de volledigheid: een WOB-je is een "beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur".
02-11-2009, 19:22 door Anoniem
Als journalist die bijna 600 Wob-verzoeken en een site op dit gebied (http://www.bigwobber.nl) dit jaar heeft ingediend heb ik ook met dit bijltje gehakt.

Soms krijg je documenten wel digitaal en je kunt er ook aan vragen. Als je het toch op papier krijgt en je wilt perse de meta-data dan is dat een reden om in bezwaar te gaan. Al schrijven overheden dat nooit ook anders de informatielevering executeren is niets meer of minder dan een beslissing.

Er zijn daadwerkelijk voorbeelden te verzinnen waar dit nuttig kan zijn. Besef wel dat een dergelijk bezwaar wat voeten in aarde heeft, maar op zich te winnen moet zijn. Ik hen dat wel eens gedaan (met wisselend succes). Wobben is en blijft een verhaal van een lange adem hebben.

Brenno de Winter
04-11-2009, 13:03 door Anoniem
Wellicht een juridische vraag.......


Mag de overheid deze meta-data aanpassen of verwijderen tijdens aanpassingen of archivering. Het kan het digitale spoor vervuilen waardoor de WOB bewust wordt tegengewerkt.........


Het Orakel
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.