Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet
en maak kans op zijn boek "De wet op internet".
Arnoud is van alle markten thuis, maar vindt vooral in technische / hacking vragen een uitdaging. De Juridische vraag is een rubriek op Security.nl, waar wetgeving en security centraal staan. Elk kwartaal kiest Arnoud de meest creatieve vraag, die dan zijn boek zal ontvangen.
Vraag: Vrijdag las ik dat het kabinet downloaden wil gaan verbieden. Geldt dit komende downloadverbod met terugwerkende kracht? Oftewel, moet ik dan alles wat ik in het verleden gedownload heb, straks verwijderen? En kan een stichting Brein met terugwerkende kracht de logfiles van providers opvragen, om zo te zien wie in het verleden veel dataverkeer heeft gedaan?
Antwoord: Het is een fundamenteel principe van het recht dat wetswijzigingen nooit met terugwerkende kracht mogen worden ingevoerd. Je kunt dus nooit voor de rechter gedaagd worden (civiel of strafrechtelijk) voor iets dat legaal was op het moment dat je het deed. Aan dit principe is één keer getornd, en dat was vlak na de Tweede Wereldoorlog toen bleek dat genocide formeel nooit strafbaar was gesteld. Daar is met enig kunst-en-vliegwerk een mouw aan gebreid, maar er zijn genoeg juristen te vinden die dit een ontoelaatbare schending van dit principe vinden.
Het lijkt me dus onmogelijk dat Brein of wie dan ook mensen gaat aanpakken voor materiaal dat gedownload werd op het moment dat downloaden daarvan nog legaal was. Nog afgezien van het feit dat Brein geen logfiles van providers mag opvragen. (En trouwens, welke provider houdt bij welke gebruiker welk bestand downloadt?)
Wel is het vooralsnog een open vraag wat er moet gebeuren met dat materiaal. Mag je dat nog afspelen? Ik vermoed van wel, maar het zou goed zijn als de wetgever dit expliciet bevestigt. Gezien de opmerking van de minister dat dit niet bedoeld is om consumenten mee "lastig te vallen" lijkt het me ook sterk dat iedereen zijn harde schijf moet gaan schoonschrobben.
Het rondsnuffelen door een private stichting op harde schijven bij mensen thuis lijkt me ook al snel een ontoelaatbare inbreuk op de privacy. Ik verwacht dan ook niet dat Brein zich hierop zal gaan richten, laat staan dat een rechter hen toestemming zal geven om iemands harde schijf te doorzoeken.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.