Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet
en maak kans op zijn boek "De wet op internet".
Arnoud is van alle markten thuis, maar vindt vooral in technische / hacking vragen een uitdaging. De Juridische vraag is een rubriek op Security.nl, waar wetgeving en security centraal staan. Elk kwartaal kiest Arnoud de meest creatieve vraag, die dan zijn boek zal ontvangen.
Vraag: Paspoorten hebben tegenwoordig een RFID chip. Deze chip bevat o.a. alle gegevens die op de houderspagina staan weergegeven, aangevuld met extra (niet zichtbare) gegevens, waaronder een tweetal biometrische kenmerken van de houder: een gelaatsscan en twee vingerafdrukken (linker en rechter wijsvinger), zo meldt Wikipedia. Maar wat nu als deze chip kapot gaat? Of als ik hem opzettelijk kapot maak? Ben ik dan strafbaar?
Antwoord: Iedereen die zich wel eens langdurig heeft verveeld in wachtruimtes van vliegvelden, heeft ongetwijfeld de kleine lettertjes in zijn paspoort wel eens gelezen - om er dan achter te komen dat je paspoort helemaal niet van jou is. Het paspoort is eigendom van de Staat der Nederlanden en wordt je alleen in bruikleen gegeven gedurende een zekere tijd (artikel 4 Paspoortwet).
Met je eigendom mag je doen wat je wilt, maar met in bruikleen genomen zaken niet. De wet formuleert het mooi: je bent gehouden "als een goed huisvader voor de bewaring en het behoud van de geleende zaak te zorgen." Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat zo'n zaak beschadigd raakt. Maar zolang je goed zorgt voor de zaak, ben jij daar niet voor aansprakelijk. Je moet wel kunnen aantonen dat je alle nodige zorg hebt betracht, en dat het dus echt een ongelukje was dat het paspoort in de magnetron terecht kwam. ("Hij zat in de tas met boodschappen want ik moest me legitimeren op straat en toen stopte ik de kant-en-klaarmaaltijd meteen in de magnetron toen ik thuis was, pas achteraf merkte ik dat mijn paspoort onder aan het bakje kleefde.") Ga je opscheppen op je blog dat je je paspoort in de magnetron hebt gestopt, dan loop je kans op een schadeclaim.
Ongeacht de oorzaak heb je een probleem als de chip in je paspoort stuk gaat: volgens artikel 54 Paspoortwet kan je paspoort worden ingenomen als "het zodanig is beschadigd dat daarin opgenomen beveiligingskenmerken zijn aangetast, gegevens niet meer leesbaar zijn of een deel ervan ontbreekt." Je reis naar het buitenland kan dan dus zomaar op het vliegveld eindigen.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.