De NSA liet tijdens een hoorzitting voor de Amerikaanse senaat weten dat het had meegeholpen aan Windows 7, maar volgens Microsoft zijn er geen achterdeurtjes aangebracht. "Microsoft heeft niet en zal geen 'backdoors' in Windows plaatsen", aldus een woordvoerster. De Amerikaanse inlichtingendienst was sinds het ontwerp van het nieuwe besturingssysteem betrokken. Marc Rotenberg van het Electronics Privacy Information Center (EPIC) vraagt zich af hoe verstandig het is geweest om de NSA bij de ontwikkeling van het besturingssysteem te betrekken. "Het voornaamste probleem is dat de NSA een dubbele agenda heeft, computerbeveiliging en SIGINT, signal intelligence, in andere woorden surveillance."
Rotenberg wil ook graag weten of de NSA bedrijven als Microsoft onder druk zet om backdoors in hun code aan te brengen, waarmee de inlichtingendienst gebruikers kan volgen en hun communicatie kan onderscheppen. De directeur van EPIC voegt eraan toe dat het mogelijk lastig voor grote software ontwikkelaars is om de "suggesties" van de NSA te weigeren, omdat de Amerikaanse overheid een belangrijke klant is. In het verleden heeft Microsoft vaker laten weten dat er geen verborgen achterdeurtjes in de software aanwezig zijn. Volgens de woordvoerster heeft de NSA alleen meegeholpen aan de Security Compliance Management Toolkit, die na het uitbrengen van Windows 7 verscheen. De toolkit biedt verschillende beveiligde configuraties om de beveiliging van het besturingssysteem verder op te schroeven.
Reputatie
De ontkenning van Microsoft komt voor verschillende onderzoekers niet als een verrassing, aangezien Microsoft nooit op deze manier zijn reputatie in gevaar brengen. "Ik kan me niet voorstellen dat de NSA en Microsoft zoiets bewust zouden doen, omdat de gevolgen enorm zouden zijn indien ze gepakt worden", zegt Roger Thompson, hoofdonderzoeker van virusbestrijder AVG.
Rotenberg is niet overtuigd. "Waar het hier om gaat, is dat de NSA niet de juiste instantie is om computerbeveiliging in de private sector te promoten. Het risico voor eindgebruikers is echt, het originele NSA key escrow voorstel 'Clipper,' was een verschrikkelijk idee en er is te weinig transparantie over dit soort overeenkomsten." Clipper zou sterke encryptie bieden, maar ook de NSA toegang tot versleutelde data geven. Het project werd na een regen van kritiek uiteindelijk opgeheven.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.