Het Nederlandse aftapbeleid is schadelijk voor de privacy, de rechtstaat en de veiligheid, en moet daarom op de schop. Dit stelt digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BoF) in een gisteren verzonden briefing aan de Tweede Kamer over het aftappen van telecommunicatie in Nederland. Donderdag 26 november vergadert de Tweede Kamer hierover in de Vaste Commissie van Justitie. Volgens de privacywaakhond blijft Nederland elk jaar koploper op het gebied van het afluisteren van telefoongesprekken.
BoF vindt verder dat het Nederlandse aftapbeleid met achteloosheid is omgeven. "Informatie over de effectiviteit blijft achterwege, de zorgvuldigheid laat te wensen over en het Kabinet is in haar informatieverstrekking aan de Tweede Kamer onvoldoende transparant." Hierdoor staat het huidige aftapbeleid op gespannen voet met de eisen die het Europees Hof voor de Rechten van de Mens stelt. Het gaat dan om zaken als noodzaak, notificatie en transparantie over het aftapbeleid, waar aan niet lijkt te worden voldaan. "Daarnaast brengt gebrek aan transparantie risico's met zich mee voor de rechtstaat en heeft dit ook negatieve gevolgen voor de veiligheid in ons land."
Afluisteren
De privacywaakhond roept de verantwoordelijke Kamerleden dan ook op om de parlementaire controle op het aftapbeleid serieus te nemen, zodat de samenleving meer inzicht krijgt in de werking van het Nederlandse aftapbeleid. "Het aftapbeleid heeft een herbezinning van zowel Kabinet als Parlement nodig", stelt Axel Arnbak van Bits of Freedom.
Daarnaast legt Arnbak uit waarom het Nederlandse aftapbeleid een onderwerp is dat iedere burger aangaat: "Ondanks de waarborgen tegen aftappen in de wet, luisteren opsporingsdiensten telefonie- en internetverkeer extreem vaak af. Bovendien blijkt de wetteljke verplichting om mensen daar achteraf van op de hoogte te stellen nauwelijks nageleefd te worden. Je loopt in Nederland dus een groot risico om afgeluisterd te worden, terwijl je dat vrijwel nooit te weten zal krijgen."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.