In Groot-Brittannië is een schizofrene man achter de tralies gezet omdat hij zijn encryptiesleutel niet aan de autoriteiten wilde afstaan. De 33-jarige man die als een hobbyistische wetenschapper wordt omschreven, werd tot 13 maanden veroordeeld onder een wet die sinds oktober 2007 van kracht is. Weigeraars kunnen twee tot vijf jaar krijgen als ze niet aan hun eigen veroordeling meewerken. Daarnaast mogen ze het opgeven van hun encryptiesleutel aan niemand behalve hun advocaat vertellen.
De Brit in kwestie werd op 15 september vorig jaar door een anti-terreureenheid aangehouden. Speurhonden ontdekten tijdens een grenscontrole zijn modelraket, die was ingepakt en geen motor bevatte. Onder de terreurwetgeving werd hij vervolgens in bewaring gesteld. Tijdens zijn verhoor hield hij zijn mond, iets wat een rechtenprofessor ook adviseert. Dit zorgde ervoor dat hij onder de wetgeving uit 2007 verder kon worden aangepakt.
Encryptie
Uiteindelijk werd hij op borgtocht vrijgelaten en moest op 2 december terugkeren. Toen werd hij opnieuw gearresteerd, dit keer wegens het dragen van een zakmes. Tijdens het politieverhoor lieten de agenten weten dat ze de versleutelde inhoud van verschillende in beslag genomen harde schijven en USB-sticks wilden bekijken. De informatie op verschillende apparaten had de Brit versleuteld, als beveiligingsmaatregel om de geheimen van zijn softwarebedrijf te beschermen. Wederom zei hij niets en werd weer op borgtocht vrijgelaten. Dit keer was er een deadline gesteld om de encryptiesleutel af te staan, maar de Brit kwam voor deze afspraak niet opdagen. Een arrestatieteam pakte hem uiteindelijk op. Daarbij waarschuwden agenten hem, dat zijn stilte erop duidde dat hij een terrorist of een pedofiel was.
In juni van dit jaar moest hij voor de rechter verschijnen en bekende schuld op alle aanklachten, in de valse veronderstelling dat hij er dan vanaf zou zijn. De rechter veroordeelde hem tot een celstraf van 13 maanden. Uiteindelijk bracht hij ruim zes maanden achter de tralies door, maar voor het verstrijken van zijn celstraf werd hij tot een psychiatrisch ziekenhuis veroordeeld. Wanneer de man uit het ziekenhuis wordt ontslagen is onbekend, zo meldt The Register.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.