image

Nederland niet bang voor terroristische aanslag

donderdag 26 november 2009, 12:03 door Redactie, 11 reacties

Nederlanders maken zich momenteel weinig zorgen over terrorisme en achten de kans op een terroristische aanslag zeer klein, zo blijkt uit het publieksonderzoek van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb). De belangrijkste conclusie die uit het onderzoek naar voren komt, is dat één procent van de ondervraagden zich zorgen over een terroristische aanslag maakt. In 2005 was dit nog 39%. Sinds september 2004 laat de NCTb elk jaar een onderzoek naar de beleving van terrorisme onder de Nederlandse bevolking uitvoeren.

De reden dat Nederlanders niet bang zijn, komt volgens de NCTb omdat het onderwerp niet het nieuws beheerst en er geen aanslagen zijn geweest. "Nederlanders maken zich dus weinig zorgen over terrorisme: deels omdat de economische crisis nog steeds het nieuws beheerst en deels - ondanks de aanslag op Koninginnedag en dreiging met een terroristische aanslag bij de Ikea in Amsterdam op 11 maart 2009 - omdat er al lang geen concrete dreiging meer heeft plaatsgevonden. Nederlanders voelen zich overwegend veilig en achten de kans op een terroristische aanslag zeer klein."

Verder blijkt dat Nederlanders verdeeld zijn over de rol van de overheid: het aandeel mensen dat de overheid daadkrachtig vindt, is vergelijkbaar met het aandeel mensen dat de overheid niet daadkrachtig vindt in de bestrijding van terrorisme.

Reacties (11)
26-11-2009, 13:11 door Anoniem
Ik ben erg benieuwd wat de conclusies zijn van het NCTB naar aanleiding van zo'n onderzoek. Nemen ze dit voor kennisgeving aan, of zijn er op basis van deze uitkomsten nog vervolgakties nodig ? Is het volgens het NCTB een goede danwel een slechte zaak dat Nederlanders zich steeds minder druk maken ?
26-11-2009, 13:14 door Preddie
De angst voor de terroristische aanvallen wordt door de overheid toch misbruikt om allerlei omstreden technieken en systemen door te drukken ....
26-11-2009, 14:14 door SirDice
Door Anoniem: Is het volgens het NCTB een goede danwel een slechte zaak dat Nederlanders zich steeds minder druk maken ?
Voor het NCTB zal het een slechte zaak zijn, krijgen ze minder budget. Voor onze regering is het waarschijnlijk ook niet best, kunnen ze niet meer van die mooie "anti-terrorisme" regelgeving invoeren (hoewel ze daar natuurlijk altijd nog de KP kapstok voor hebben).
26-11-2009, 14:15 door SirDice
Door Predjuh: De angst voor de terroristische aanvallen wordt door de overheid toch misbruikt om allerlei omstreden technieken en systemen door te drukken ....
Dat lukt niet meer omdat die angst zo goed als weg is.
26-11-2009, 14:18 door KwukDuck
Mooi zo!
Kunnen dan ook per direct al die belachelijke big-brother maatregelen weer ingetrokken worden?
26-11-2009, 14:30 door Anoniem
nu de klimaat-HOAX open ligt, is er wel een nieuw angstmiddel.
26-11-2009, 14:47 door Anoniem
Ik ben ook voorstander om een hoop van die zeer belachelijk big-brother maatregelen terug te draaien

Greetingz,
Jacco
26-11-2009, 15:02 door Anoniem
Door Anoniem: Ik ben erg benieuwd wat de conclusies zijn van het NCTB naar aanleiding van zo'n onderzoek. Nemen ze dit voor kennisgeving aan, of zijn er op basis van deze uitkomsten nog vervolgakties nodig ? Is het volgens het NCTB een goede danwel een slechte zaak dat Nederlanders zich steeds minder druk maken ?


De conclusie van het NCTB: "Goh, 1%. Snel JP bellen dat hij zijn mensen weer meer nadruk op de terroristische dreiging laat leggen, zodat volgend jaar het percentage weer hoger is. En anders volgend jaar de vragen van de enquete aanpassen, zodat meer ondervraagden antwoorden dat ze wel bang zijn. Anders verlies ik mijn bonus nog."

@KwukDuck:
Natuurlijk zal de politiek zijn big-brother maatregelen niet terugdraaien omdat een enquete zegt dat burgers niet langer bang zijn.
Dan is die enquete fout, of moet de overheid beter gaan communiceren met de burger, zodat die weer gaat geloven dat wit zwart is.
Wel realistisch blijven.
26-11-2009, 18:42 door spatieman
waarom zouden we bang moeten zijn?

we worden iederedag door de overheid geterroriseerd, als er eens een echte aanslag is, kijken we er niet eens van op..
26-11-2009, 23:16 door Anoniem
Door Anoniem: ...
Natuurlijk zal de politiek zijn big-brother maatregelen niet terugdraaien omdat een enquete zegt dat burgers niet langer bang zijn.
...
[/quote]en je wilt niet weten hoe bang burgers wel niet worden als de id plicht wordt afgeschaft en er vloeistoffen mee het vliegtuig in mogen!
27-11-2009, 11:08 door SirDice
Door KwukDuck: Mooi zo!
Kunnen dan ook per direct al die belachelijke big-brother maatregelen weer ingetrokken worden?
Dat is een beetje het probleem met dat soort regelgeving, ze zijn in een oogwenk gemaakt maar het duurt jaren voordat ze weer ingetrokken worden (als dat überhaupt gebeurd).
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.