Cybercriminelen weten regelmatig de systemen van bedrijven en overheidsinstanties te kraken, maar de burger komt dit zelden te weten, aldus de FBI. Volgens de opsporingsdienst onderzoekt het jaarlijks duizenden zaken, maar weet het publiek slechts van enkele gevallen. "Er zijn miljoenen zaken waar niemand iets van weet", zegt Shawn Henry, assistent directeur van FBI's cyberdivisie. Veel gehackte bedrijven zijn uit angst voor negatieve publiciteit, het afschrikken van klanten en teruglopende omzet, terughoudend om incidenten te melden. Soms worden de aanvallen nooit gemeld, terwijl in andere gevallen men net zo lang wacht waardoor het lastig is om het bewijs te volgen.
Katvangers
Henry waarschuwt bedrijven dat als ze hun kop in het zand blijven steken en een aanval niet melden, aanvallers uiteindelijk ongestoord andere bedrijven kunnen aanvallen. Cybercriminelen hebben daarnaast hun tactiek de afgelopen jaren gewijzigd, aangezien bedrijven meer in hun beveiliging investeren. "Het is veel groter geworden." Daarbij laten criminelen de grote bedrijven schieten en richten zich op de middelgrote ondernemingen.
Volgens Henry vormt het opzetten van een cybercrime bende geen grote kostenpost. Sommige groepen zouden uit zo'n dozijn mensen bestaan, waaronder strategen, hackers en programmeurs. Met slechts een paar duizend euro beschikt men over de benodigde hardware en internetverbindingen. Net voor het uitvoeren van de aanval proberen ze katvangers in te huren, die helpen met het witwassen van het te stelen geld. Met name thuiswerk advertenties zijn een effectief middel voor het vinden van deze katvangers. "Ik denk dat er compleet onwetende mensen bij zitten, terwijl anderen hun kop in het zand steken."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.